09 Ağustos ’13
- Kategori
- Gelenekler
Aydın, Germencik, Dağyeni KöyündeRamazan Bayramı kutlamaları yılların getirdiği bir gelenek ve göreneklerimizdendir. Her ne kadar, çocukluğumdaki o eski bayramlar olmasa da, bayram bayramdır. Şimdiki çocuklar belki de yıllar önceki bizim algılamalarımızla aynı zevki tadıyorlar da biz bilmiyoruz.
Kısaca eski ve bu günkü bayramlardan bahsetmek istiyorum. Yıllardır süregelen bayram hazırları özde pek değişmemiştir köyümüzde. Bayramdan bir hafta önce evlerde bayram temizlikleri başlar. Evlerde badana yapılır. Her taraf silinir, süpürülür. Arife günü yufkalar açılır. Bazıları bir tepsi baklava yapar, kimileri hazır aldıkları tel kadayıfları fırında kızartıp, şurubunu döker, kadayıf hazırlar bayram tatlısı olarak. Bayramda ikram etmek için, sütlü tatlılar (sütlaç) yapmak da adettendir. Açılan yufkalardan bir kısmı, içerisine pirinç pilavı koyulur, bohçalanır ikindi sonrası ev ev dağıtılır.
Bayram sabahı köy camii tıklım tıklım dolar. Beş yaşından 90 yaşa kadar köyün erkekleri Bayram namazı kılmak için toplanır. Bayram namazları, Cuma namazlarından sonra en çok cemaatin toplandığı anlardır. Namaz çıkışı köy meydanında bütün köylü birbirleriyle bayramlaşırlar. Daha sonra önce aile içi büyüklerden başlayarak, yakın akrabalar ve komşularla bayramlaşmalar 3 gün boyunca sürer.
Çocuklar için ayrı bir anlamı vardır bayramların. İkişer, üçer kişilik gruplar oluşturan çocuklar, ev ev dolaşıp el öperler. Amaç daha çok bayram parası kim toplayacaktır. Verilen para en az bir liradır. Sonrada koşarlar, bakkala ve dondurmacıya. Benim çocukluğumda genellikle şeker toplardık. Ancak zengin evleri para dağıtılırdı. Para dağıtılan evler dolup dolup taşardı. Bir başka coşku yaşardık o zaman.
Köyün yaşlı kişileri evlerinden pek ayrılmazlar. Onların evlerine gidilir, el öpülür, hayır duaları alınır. Eli öpülen kişi, “El öpenlerin çok olsun, çok yaşa, çok bayramlar gör” demesi adettendir.
Köyün genç kızları geniş sokaklarda, yakar top, çelik çomak gibi değişik oyunlar oynarlar çığlık çığlığa. Köyün gençleri sokak başlarında toplanır, kızların oyununu seyreder, kendilerine kız beğenirler. Bu gelenek çok eskidir. Şimdilerde de bu hala devam ettirilmektedir.
Bir başkaydı eski bayramlar desek de, Köyümüzde şimdilerde ki de aynı bayramlar. Değişen nesiller, bayramlar hep aynı. Aile büyüklerinin, yaşlıların hatırlandığı ziyaretin vesilesidir bayramlar.
Bayramınızı kutlar, sağlıklı nice bayramlar geçirmenizi dilerim.
Saygılar, sevgiler.
Abdurrahman Balcılar
Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar
Mail : ab.balcilar@hotmail.com