Aydın Dağyeni’de köy düğünleri,

Gelenekler

27 Mayıs ’13

Kategori
Gelenekler

 

Aydın Dağyeni'de köy düğünleri,

Kız evinden gelin alma,


Köyümüzde yaz aylarının gelmesiyle düğün ve sünnet törenleri başlar. Nisan başından başlayarak her hafta cumartesi-pazar düğün vardır. Bir haftada köyde iki düğün olmaz. Ta ki bu Temmuz sonuna kadar devam eder.

Düğün Perşembe akşamı köy düğün salonunda kına gecesi ile başlar. Cuma akşama 2.ci kına gecesi yapılır. Cumartesi akşamı, Gelin-Damat balo gecesi olur. Üç gecede çalgılı olup, gönüllerince eğlenip dans edilir. Gelinin tüm akranları, gelinle beraber kuaförde baş yaptırır. Hepsini de damat öder. Tüm nişanlı ve eski yeni evli çiftler dans ederler. Gece boyunca pist hiç boş kalmaz. Sadece; nikah, pasta kesimi ve takı merasiminde çalgıcı dinlenir. Bu gecenin geç saatlerine kadar devam eder. En son gelin ve damadın tüm yakınları oynar. Gece sonunda kız evinde düğün bitmiştir.

Cumartesi sabah kız evinde keşkek dövülür. Köyün bütün gençleri büyük kazan içinde kepçeyle keşkek döverler. Bu iş Keşkek kıvamına gelinceye kadar devam eder. Keşkek dövme çalgılı ve içkili olur. Bazı kız tarafı içki vermez, mevlit okutur. Tüm köy halkı düğüne davetlidir. Herkes düğün hediyesini getirir. Kimi para verir, kimisi de ev eşyası getirir. Gelen herkes birer sofra oluşturur. Yemek verilir. Çorba, yaprak sarma, dana kuşbaşı kavurma, keşkek, yoğurtlu patlıcan biber kızarma, pilav, turşu ve tatlı olarak meşhur zerde.

Oğlan evinde düğün Pazar sabahı başlar. Germencik’ den Davul-Zurna ekibi gelir. Ekip bir baş zurnacı, 3-4 takviye zurnacı ve 3 davulcudan oluşur. Sabah gelen ekip Köy Cumhuriyet meydanında 15 dakika çalıp, dünü başlatırlar. Oğlan evinde keşkek dövme merasimi sabahın erken saatlerinde başlar. Sonra da tüm köylü kadınlar ayrı, erkekler ayrı düğün hediyelerini getirip kurulan sofralarda düğün yemeği yerler. Kız evinde yemeklerin aynısı yapılır. Et yemeği için 350 kg.lık dana kesilir. Erkekler genelde dünün sahibine 10-20-50 TL. haline göre hediyesini verir. Kurulan erkek sofralarına düğün sahibi bir 70’lik Rakı koyar. Sonra içeceklerini sofradakiler kendileri satın alır. Bu yemek ve içki faslı İkindi ezanına kadar devam eder. İçilen rakının haddi hesabı yoktur. Oyunlar, zeybekler oynanır. Sonra gelin almaya kalkılır. Kız evine kadar davul zurna eşliğinde yürüyerek gidilir. Gelin kız evinden Gelin Arabasına bindirilir. Gelini kız babası ve dedesi merdivenlerden kollarından tutup indirir ve gelin arasında bekleyen damada teslim ederler. Tekrar çala oynaya oğlan evine götürülür. Bu bazen yatsı ezanına kadar sürer.

Gelin genelde oğlan baba evine indirilir. Daha sonra, gece kendi gelin evlerine geçerler.

Artık geçler muratlarına ermiş, düğün bitmiştir. Bu gelenek yıllardır böyle olmuştur.  Ve de olacaktır da.

İşte bizim Aydın, Germencik, Dağyeni‘deki Köy Düğünleri.

Sizlerin de Allah ne muradınız varsa vermesi dileklerimle sevgili okuyucularım.

Saygılar,

Abdurrahman Balcılar

Not: Düğünden çekilen resimler, galerilerimde yayınlanacaktır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir