Köyümüzde Muharrem ayı aşure yapımı,

Gelenekler

23 Kasım ’13

Kategori
Gelenekler

 

Köyümüzde Muharrem ayı aşure yapımı,

Malumunuz Muharrem ayı aşure ayıdır. Aydın,GermencikDağyeni köyünde de, aşuresi yapımı geleneği sürdürülmektedir.

Köyde her aile mutlaka aşure yapar. Yapmayan yok denecek kadar azdır.

Önce malzemeleri sıralayalım, sonra yapımı anlatayım.

5 kğ. Aşurelik buğday, (Tatlı aşure için 3 kğ.buğday)

5 kğ.      Toz şeker,

0,5 kğ.    İç ceviz,

0,250 kğ. Susam

Yarım çay bardağı gül suyu

Karar dövülmüş karanfil.

15-20 litrelik küçük kazan su konur. Buğdaylar ilave edilir. Bizim buralarda odun ateşinde yapıldığından bir saat kaynatılır. Sonra tahta kepçe ile dövülür. Merhem kıvamına gelince kadar bu işlem devam eder. Yarım çay bardağından az zeytinyağı ve 2-3 çay kaşığı tuz ilave ederler. Ak aşır hazırdır. Tatlı aşure yapılmadan (şeker konmadan) önceki şekline ak aşır denir. Hazırlanan bu ak aşır konu komşu ve çağrılan akrabalarla birkaç sofra halinde yenir. Tabaklarda yapılan servise çiğ zeytinyağı ve tuz konulup, ekmek veya yufka ile sıcak olarak kaşık, kaşık yerler.

Daha sonra kalan ak aşıra, 2 kğ. Yenmiştir. 3 kğ.lık  kısma 5 kğ. toz şeker konur. Sonra, susam, badem, ceviz, dövülmüş karanfil ve gül suyu koyulur. Karıştırılarak biraz daha kaynatılır. Tadına bakılarak, gerekirse toz şeker ilave edilir. Artık tatlı aşuremiz hazırdır. Dağıtılacak tabaklara sıcak olarak dökülür. Tabaklar en az 4-5 kişilik olarak ayarlanır.  Önce etraf komşularından başlayarak, köy içindeki bütün akrabalarını dağıtılır.

Aşurelere bazı yerlerde, kuru kayısı, kuru armut, kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm, haşlanmış kuru fasulye ve nohut ilave edilebilir. Tek kişilik çorba kâselerine konduğunda üzerlerine tatlı nar taneleri konabilir.

Afiyet olsun, Allah kabul etsin.

 

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir