Kız kaçırma; Nedenleri ve Hukuki sonuçları?

Genel

13 Temmuz ’13

Kategori
Aşk – Evlilik
Kız kaçırma; Nedenleri ve Hukuki sonuçları?

Köyümüzde (AydınGermencikDağyeni Köyü) yılda bir iki de olsa bu nahoş olay yaşanmaktadır. Dün bir kız kaçırma olayı oldu. Bu nedenle konu aklıma geldi. Nedenlerini açıklamak istiyorum. Bu olay genellikle 16-20 yaş arasında yaşanmaktadır. Gençlerinin kanının bulandığı (genç erkeklere delikanlı bu yüzden denir) cesaret ve heyecanlarının doruk noktasına çıktığı yaşlardır.

Genellikle nişanlı olmayanlarda görülür. Oğlan kızı seviyordur. Kız babasından istetir, vermezler. İki üç kez ıslarla istetir. Kız babası Nuh der, Peygamber demez. Bu durumda kaçmaktan başka yol bulamazlar. Önceden anlaşan kız oğlan, genellikle gece geç saatleri seçerler. Kız bohçasını hazırlar ve el ele kaçarlar. Ya komşu köylere bir akrabalarının yanına ya da köy içinde bağ evlerine giderler. Kasabaya pek gidilmez. Para gereklidir otelde motel de kalmak için. Şayet kasabada oğlanın akrabaları varsa onlara sığınılır. Kız tarafı 3-5 günden önce bulamaz. Bazen haftalarca sürebilir. Kız tarafı Jandarmaya şikâyette bulunur. Yakalandıklarında kız isteyerek gittiyse zorlama yoksa sorun yoktur. Eğer kız 18 yaşını doldurmamışsa sorun teşkil eder. Kız alınıp ailesine teslim edilir. Sonra da şikâyet ve mahkeme gelir. Bazı durumlarda yaşı tutmasa dahi kız babası anlayış gösterirse nikâhlanmalarına izin verilir.

Nişanlı çiftlerde az da olsa bu olay yaşanır. Nişanlılıkları 3-5 sene süren gençlerde olur. Oğlan kız tarafının isteklerini yapmakta maddi imkânları elvermez. Başta oturacakları oğlan tarafının, ailesinin evinden ayrı, ev yapmak zorundadır. Yapamaz. Mahsulün para etmemesi, gelirleri yoktur. Takı altınlarını yapamaz. Köyümüzde daha öce bahsettiğim, 5-10 beşibiryerde, 10-15 bilezik ve 2 metre köstek altın zincir. Bunları yapamaz. Sevgileri çoksa, düğün yapmadan kaçmakta çözüm ararlar. Bu durumda evsiz-altınsız gider kız. Sonra her iki tarafın aileleri anlaşır. Köy düğün salonunda bir balo yapıp, işi tatlıya bağlarlar. Artık kız tarafının uhdesinde kalmıştır anlı şanlı düğün yapmak. Tabii bu kız için de geçerli.

Kız tarafı şikâyette bulunmaz ise hukuki bir sorun çıkmaz. Kız 18 yaş altında olduğunda kanunen sorun çıkar. Şayet çiftler reşit ise, zorlama yoksa Kanun karşısında suç işlemiş olmazlar. Kızın reşit olmaması durumunda, genellikle köy ileri gelenleri,  başta Köy Muhtarı olmak üzere araya girer ve işi tatlıya bağlarlar.

Ne diyelim iki gönül bir olunca samanlık seyran olur.

Kız – oğlan kaçmış olsa da, bir yuva kuruyorlar. “Allah mutlu etsin” diyelim.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Face : ab.balcilar@hotmail.com

Blok: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir