2014 Yılının ilk tertip askerleri dualarla uğurlandı.

Gelenekler

04 Şubat ’14

Kategori
Gelenekler
2014 Yılının ilk tertip askerleri dualarla uğurlandı.

Köyümüzde bu sabah, 2014 yılının ilk tertip 5 gencimiz daha dualarla askere uğurlandı. Aydın,GermencikDağyeni Köyü‘nde asker uğurlama bir gelenek haline geldi. Başta askere gidecek gençlerin kadın-erkek yakınları olmak üzere bütün köylü, köy meydanından aşağı doğru yürüyerek, köy çıkışında toplanırlar. Köy imamı uğurlama duası yapar, daha sonra askere gidecek gençler sıralanır, tek tek tüm köylü ellerini öptürerek uğurlar olsun derler.

100_4347

Bu vedalaşma esnasında duygusal anlar yaşanır. Bilhassa asker anaları ağlayarak uğurlarlar evlatlarını askere. Uğurlama, gençlerin arabalara bindirilmesiyle kornalar ve alkışlar eşliğinde sona erer.

Askere gidecek gençlerin omuzlarında kırmızı bayrak renginde simli, pullu, işlemeli ipek yazmalar vardır. Üzerlerinde ay-yıldız ve gencin adı simle işlemeli olarak yazılıdır. Bazen değişik enteresan yazılar da görülür. Mesela bir gencin arkasında sim işleme şöyle yazıyordu.

ÖLÜRSEM

VATAN İÇİN

DÖNERSEM

SENİN İÇİN

VELİ

Bu gençlerin arasında bazıları evli, bazları da nişanlı olabiliyor. Evli ve nişanlıların ayrılığı daha da zor olsa gerek.

Askere gidecek gençler, bir ay önceden bu yemenileri sırtlarına takarlar, her gün öğle ve akşam yemekleri bir köy evinde veda yemeği olarak verilir. Yemek verenler, öncelikle gençlerin akrabalarıdır. Tüm köy zaten birbirlerine iç içe akrabadır.

Gitmeden önceki son cumartesi akşamı köy düğün salonunda asker veda gecesi yapılır. Çalgılı gecede askere gidecek bütün gençler ve başta yakınları olmak üzere tüm köylü kadın-erkek bir arada doyasıya eğlenirler. Danslar edilir, zeybekler oynanır, horonlar tepilir. Bu eğlence gecenin geç saatlerine kadar devam eder.

Bugün de Asker uğurlama yapıldı. Gençler içleri buruk da olsa, vatana hizmet etmenin onuru ve gururu içinde gülerek gittiler.

Bizim köyde bir adet vardır, askerlik yapmayana kız vermezler.

Selametle gidin, hepinize şimdiden hayırlı teskereler.

Saygılar, sevgiler.

 

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Face : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir