Yaşlılıkta Düşmemeyi Özen Göstermek!

Genel Sağlık

Değerli Dostlar, Arkadaşlar ve de Okuyucularım!

Neredeyse bir aya yakındır yazamıyorum. Yaş 75’i geçti ve eski ben ben değilim. Bel omurlarımdaki platinlerden olsa gerek diz kapaklarımdaki ciddi ağrılar nedeniyle çok zorlanıyor, düşmeden yürümeye çalışıyorum.

Benim gibi yaşlıların en büyük problemi düşüp bir yerini kırmak. Zira kırılınca tedavisi çok zor. Bir can dostum bugün WhatsApp dan paylaşmış düşme konusunu… Faydalı olur düşüncesi ile aşağıda aynen paylaşıyorum. Cemil Özbay’a teşekkür ediyorum.

AMAN DİKKAT DÜŞÜP BİR YERİNİZİ KIRMAYIN

Eski bir geriatri hastanesi müdüründen eski bir dosta yazılmış bir mektup…

Artık kemik yoğunluğunun belirlenmesini savunmuyorum, çünkü yaşlılarda kesinlikle osteoporoz olacak ve yaş arttıkça osteoporozun derecesi kesinlikle daha ciddi hale gelecek ve kırık riski muhakkak artacaktır. .

Bir formül var:

Kırılma riski= dış hasar kuvveti/kemik yoğunluğu.

Payda değeri (kemik yoğunluğu) gittikçe küçüldüğü için yaşlılar kırıklara eğilimlidir, bu nedenle kırık riski kesinlikle artacaktır.

Bu nedenle yaşlıların kırıklardan korunmaları için alınacak en önemli önlem, kazara yaralanmaları önlemek için mümkün olan her şeyi yapmaktır.

Kazalarda hasar nasıl azaltılır?

Özetlediğim sözde sırrın yedi karakteri var:

“Dikkatli olun, dikkatli olun, yine dikkatli olun”!

Belirli önlemler şunları içerir:

1. Alçak bir tabure bile olsa bir şey almak için asla bir sandalyenin veya taburenin üzerine çıkmayın.

2. Yağmurlu günlerde dışarı çıkmamaya çalışın.

3. Kaymayı önlemek için banyo yaparken veya tuvaleti kullanırken özel dikkat gösterin.

4. En önemlisi, özellikle bayanlar için banyoda iç çamaşırı giymeyin, duvardan destek alın ya da başka şeyler yapmayın… Kayma ve kalça ekleminin kırılmasının en yaygın nedeni… Banyodan sonra soyunma odanıza gelin.. Bir sandalyeye veya yatağınıza rahatça oturun ve ardından iç çamaşırınızı giyin..

5. Tuvalete giderken banyo zemininin kuru ve kaygan olmamasına dikkat edin.. Sadece comod kullanın.. ama aynı zamanda komodin oturma yerinden dik dururken tutacak bir el koyma yeri sabitleyin… banyo yaparken de aynısı geçerli banyo taburesinde oturmak.

5. Yatmadan önce evdeki yerleri mutlaka temizleyin ve yerler ıslakken iki kat daha fazla özen gösterin…

5A. Gecenin bir yarısı kalktığınızda 3-4 dakika yatakta oturun, mutlaka önce ışığı açın sonra kalkın.

*6. En azından gece hatta gündüz (mümkünse) lütfen, lütfen tuvaletin kapısını içeriden kapatmayınız.. Mümkünse tuvalete alarm zili taktırınız, herhangi bir acil durumda aile üyelerini alarma geçiriniz… *

7. Yaşlılar bir sandalyeye veya yatağa oturmalı ve pantolon giymelidir.

8. Düşme durumunda, zemini desteklemek için ellerinizi uzatmalısınız. Kalça ekleminde femur boynunu kırmaktansa önkol ve bileği kırmak daha iyidir.

8. Egzersizi şiddetle tavsiye ediyorum, en azından sizin için mümkün olduğu kadar yürüyün..

9. Özellikle kadınlar için.. kilonuzu izin verilen sınırlar içinde tutmak için çok ama çok ciddi olun… Diyet kontrolü en önemli anahtar… Artıkları yemek, kadınların genel davranışı… sadece ondan uzaklaşın… artıkları besleyin başıboş ineklere… kilonuzu kontrol altında tutmak kesinlikle sizin elinizde ve zihninizde, “dolu bir mide için doyuncaya kadar yemektense, midenin yarısı doluyken yemeyi bırakmak her zaman daha iyidir.”

Artan kemik kütlesi ile ilgili olarak, tıbbi takviyelerden ziyade diyet takviyelerini (süt ürünleri, soya ürünleri ve deniz ürünleri, özellikle kalsiyum açısından yüksek küçük karides derileri) savunuyorum.

Diğeri ise açık hava aktivitelerini uygun şekilde yapmaktır çünkü güneşe maruz kalma (UV ışığı altında) ciltteki kolesterolü D vitaminine dönüştürür.

Kalsiyumun barsaktan emilimini artırmaya faydalıdır ve osteoblast aktivitesi osteoporozu geciktirici etkiye sahiptir.

2. Yaşlı sağlığı:

(1) Özet 300’den fazla asırlık kişiyi araştırdıktan sonra şaşırtıcı veriler buldum. Düşen asırlıkların neredeyse tamamı üç ay içinde ölecek.

(2) Düşme mutlaka kırılmaya yol açmayabilir, ancak düşüşün titreşimi ve çarpma kuvveti yaşlıların tüm vücut fonksiyonlarını parçalanma durumuna getirir, meridyenler ve kollateraller bloke olur ve bunlar bir kırık haline gelemez. kendi kendini dengeleyen düzenlemeye ulaşmak için organik bütün, bu da iç organların işlevlerinin hızla bozulmasına ve dolayısıyla hızlı ölüme neden olur.

(3) Banyonun kaymaz olmasına özellikle dikkat ediniz. Merdiven çıkarken tırabzanlara dikkat edin ve düşmeyin. Herkes kendine iyi baksın.

Bu nedenle yaşlılar kaymazlık ve düşmemeye dikkat etmelidir.

Bir düşüş on yıllık hayata mal olur. Çünkü tüm kemikler ve kaslar yok edilir. Cerrahi faydasızdır ve konservatif tedavi de bir zorluktur. Yani dikkatli ol.

Mesaj uzun görünebilir ama özellikle yaşlılar ve yaşlılarla ilgilenenler için okumaya değer.

Dr Ramvilas Malani, Nagpur’dan.

Son söz; Aman dikkat.. dikkat diyorum!

Sağlıkla kalın

Abdurrahman Balcılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir