Hayatın Son Çeyreğini Yaşamak!

Genel Sağlık

Hayat kimine göre çok kısa, kimine göre de çok uzundur. İnsan ömrü ortalama 80 yıldır. 80 yıllık bir ömrün son çeyreği 60-80 yaş arasıdır.

Günümüz dünyasında son çeyreği yaşayan insan sayısı çok fazla değildir. Önemli olan bu son 20 yılı dolu dolu yaşamak. Sevdikleri ile, çocukları ve torunları ile… O zaman bu yaşanan hayatın bir anlamı vardır. Acı, gam tasa ve de hastalıklarla geçiyorsa o hayatın bir anlamı yoktur. İyi yaşamak için insanın ağzının tadı olması lazım. Yediğinden içtiğinden tat alması lazım. Yoksa zehirden farksızdır. Bir sabah kahvaltısı yapıyorsunuz, yediğiniz peynirden, içtiğiniz çaydan tat almanız, keyif almanız gerekli. Hayat da yediğiniz ekmek içtiğiniz çay gibi size keyif vermesi gerekli…

Yaşanan bu son çeyrek ağrılarla, karamsar düşüncelerle size keyif vermiyor, beden ve ruh sağlığınızı bozuyorsa yaşamanın bir anlamı yok. Önce kendinize, sonra da çevredeki yakınlarınıza huzursuzluk veriyorsa, çekip gitmek hayata veda etmek en hayırlısı. Ama gel gör ki, gitmek elimizde değil. Hayata veda etmek için öldürücü bir hastalığınız, ya da bir kaza geçirmeniz lazım.

İnsanoğlu kadercidir. Allah’ın verdiği ömre alın yazısı deriz. Bir gün gelecek ki, ömrümüz sona erecektir.  Bu nedenle Alın yazımız ne ise o olur deriz.

Ben hep son çeyreğe hayatımızın Kdv’si derim. Genelde bu son yirmi yıl, emeklilik dönemlerimizdir. 60 yılı içinde çalışmış emekliliğe hak kazanmışızdır.

Bu nedenle hayatımızın son çeyreğini iyi, sağlıklı yaşamak lazım. Yoksa bir anlamı olmaz. Sağlıklı olmak, yaşamak için, doğayı sevmeli, gezip dolaşmalı… Doğal besinlerle beslenmeliyiz.

Allah verdiği ömrün son çeyreğini hepimize, sağlıklı yaşamaya nasip etsin.

Sağlıklı Günler

Abdurrahman Balcılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir