Herşeyin başı sağlık,

Genel Sağlık

14 Mart ’13

Kategori
Genel Sağlık
Herşeyin başı sağlık,

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Tüm Tıp camiasına kutlu olsun diyorum. Ben doktor değilim ama, sağlık üzerine tecrübelerime dayanarak birkaç laf etmek istiyorum.

İnsan hayatı o kadar çok uzun değil. İnsan ömrünü uzatmak, ömrüne ömür katmak istiyorsa, anahtarı kendi elinde. Birinci kural; sağlığına dikkat edeceksin. Yediğinden, içtiğinden, giyiminden ruh sağlığına kadar herşeyden sorumlusun. Hastalanırsan tabii ki (Allah eksik etmesin) doktorlarımız var. Bugün ülkemizdeki, tıp doktorları, hastaneler, tüm sağlık personeli insan sağlığı için çalışıyor. Sağ olsun, var olsunlar.

Ben konuyu biraz genelleştirmek istiyorum. İyi bir yaşam sürmek için, herşeyin başı önce, vücut sağlığımız diyorum. İkincisi ruh (huzur) sağlığımız, sonra üçüncüsü para gelmeli. Bu sıralama bence hiç değişmemeli. Paran var, sağlığın yok, huzurun yok. Para ile hastalığını tedavi ettirebilirsin. Ama huzuru para ile satın alamazsın.

Ülkemizin ünlü zenginlerinden (rahmetli) Vehbi Koç’ un bir kitabında okumuştum. İşaret parmağı ile bir işareti yapmış, “Evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene. İşin varsa bir sıfır daha koymalısın. İş seninse üç sıfır daha koymalısın, İşin iyi gidiyorsa üç sıfır daha, Araban varsa bir sıfır, Yazlığın varsa bir sıfır daha. Daha sıralanabilir sıfırlar hanesi… O baştaki  bir sensin, senin sağlığın, o zaman bütün sıfırlar anlamı bir değere ulaşır. Sen yoksan, sıfırın hiçbir değeri yoktur. Sonuç yine sıfırdır.

Sağlıklı bir yaşam için;

1- İyi bir sabah kahvaltısı,

2- Sıkça sabah sporu,

3- Düzenli uyku,

4- Vücut temizliği,

5- Çağımızın hastalığı stresten uzak kalmak.

Yukarıda sıraladıklarımı uygulamak sizin elinizde. Unutmayın, insanların huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşam sürdürmeleri için sağlık önemlidir. Sağlıklı olmayan bir insan, yaşamdan tad alamaz. Geç de olsa öğrendiğim, hayat felsefem.

Önce sağlık,

Sonra huzur,

Sonra para diyorum.

Allah her üçünün de, hepinize eksikliğini göstermesin.

Tekrar, herşeyin başı sağlık diyorum. Tüm okuyucularıma sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Sevgiler, saygılar.

Abdurrahman Balcılar

1 thought on “Herşeyin başı sağlık,

  1. Merhaba Abdurrahman Bey; gerçekten de “önce sağlık” diyor ve tüm sözlerinize katılıyorum. Sağlıklı günlere, emeğinize sağlık…SELAM VE SAYGILARIMLA.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir