Vücut ve Ruh Sağlığı!

Ruh Sağlığı

Her insanın vücut sağlığı kadar ruh sağlığı da önemlidir. Bizler makine değiliz, etten kemikten yapılmış birer canlıyız. Makinanın bile normal çalışması için yağlarız tıkır tıkır çalışır. İnsan bünyesi de öyle… Her sabah yapılan normal bir kahvaltının önemi büyüktür. Sabah yapılan güzel bir kahvaltı sonunda insan kedini iyi hisseder ve arkasından sabah kahvesi ister. Sonra gel keyfim gel.

Bir insanın vücut sağlığı kadar ruh sağlığı da önemlidir. İşte o ruh sağlığının anahtarı yine bizim elimizdedir. İnsan oğlu ne düşünürse o aklına ve başına gelir. İyi düşünürsen onu yaşar, kötü şeyler düşünürsen de o başına gelir. Sabah duyduğunuz bir haber sizi iyi yöne de, tersi kötü yöne de sürükler. O haberin hep iyi tarafından bakmalısınız. Şöyle bir laf vardır, bardağın boş rafına değil , dolu tarafını bakmanız lazım. İnsan beyni bilgisayar gibidir. Neyi çağırırsan onu yaşarsın. Bünyenizde hafif bir kırıklık varsa; kötü bir hastalığı düşünürsen onu çağırır, onu hissedersin. Düşüncelerinizi iyi güzel şeylere yönlendirmelisiniz.

 

Gece başınızı yastığa koyduğunuz zaman güzel şeyler düşünürseniz, hayal dünyası içinde hemen uykuya dalarsınız. Yoksa günün en kötü olaylarını duyduklarınızı düşünürseniz, muhakemesini yaparsanız uyku gelmez, uyamazsınız. Yukarıdaki resimdeki genç adam kötü bir rüya görüyor olmalı ki, uykuda bile yüzünde bir gerginlik var. Ben hep geçmişte en çok keyif aldığım anları düşünerek uyurum. En sevdiğim, keyif aldığım anlar vardır. Yüzmeyi ve dalmayı çok severdim. Denizin derinliklerinde mavinin katmanlarını düşünmek bana iyi gelmiştir. Dalar uykunun derinliklerine gider, hemen uyurum.

Netice itibariyle ruh sağlığımıza önem verelim. Eskilerden gelen şöyle bir söz vardır. Ayağını sıcak tut, başını serin; gönlünü ferah tut düşünme derin. Çok doğru bir söz. Her hastalık ayaktan alınır. Başını serin de, olur olmaz şeylerle beynimizi meşgul etmeyelim. Çok derin düşüncelere dalmayalım. Geniş yürekli olalım.

Allah hepinize vücut sağlıklı ve ruh sağlığı versin!

Şu Pandemi dönemi bir an önce bitsin ki, sağlıklı yaşam, normal yaşantımıza dönelim.

Sevgi ve saygılar

Abdurrahman Balcılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir