21 Temmuz ’13
- Kategori
- Gelenekler
Kara fırında peksimetler kurumada,
Köyümüzde kara fırında peksimet yapımı yılların geleneğidir. Aydın–Germencik–Dağyeni köyünün 363 yıllık tarihinde süregelen bir gelenektir. Yıllardır köy halkı kendi ihtiyaçlarını kendileri yetiştirdikleri gibi, bazı kışlık yiyeceklerini de kendileri yapmaktadırlar. Kendi ekip-biçtikleri buğdaydan un elde etmektedirler. Buğday ve undan bir kısım kışlık yiyeceklerini kendi usulleriyle yapmaktadırlar. (Buğday ekim alanlarının daralması nedeniyle, günümüzde çoğunluk hazır un almaktadır.)
Buğdaydan kışlık pilavlık bulgur (önceki yazılarımda anlatmıştım) yaparlar. Değirmende öğüttürdükleri undan, Tarhana (yazmıştım), Kuskus, Makarna ve peksimet yapılmaktadır.
Ben kısaca kara fırında peksimet yapımnı anlatmak istiyorum. Akşamdan kendilerinin kurduğu, hamurdanmaya elde ederler. Buna tatlı maya denir. Nohut, buğday,kuru defne paprağı ve un gibi karışımlar ılık suda karıştırılır, maya elde edilir. Hazır hamur mayası kullananlar da vardır.
Sabahleyin büyükçe bir leğen içine buğday unu koyulur. İçerisine elde edilen hamur mayası, dövülmüş karanfil, gül suyu, yeterince tuz ve çok sıcak olmayan su ilavesiyle hamur iyice karıştırılır. Belli kıvama gelen hamur 2-3 saat mayalanması için bekletilir. Daha sonra çarşı ekmeği büyüklüğünde fırın tepsilerine dizilir. Çalılarla kızdırılan Kara fırın içerisine tepsiler bırakılır. Fırının ağzı kapatılır. 1-2 saat piştikten sonra çıkartılır. İri parçalara bölünür, tekrar tepsilere yerleştirilir. Fırına bırakılır. Fırının ağzı teneke ile sıkıca kapatılır. 3 gün fırında kurumaya bırakılır.
İyice kuruyan peksimetler, fırından çıkartılıp saklanır. Evde ekmek olmadığı zamanlarda yedek ekmeğinizdir peksimet. Suya batırılıp çıkartılır, bir beze sarılır. Yumuşacık mis kokulu ekmeğiniz hazırdır.
Afiyet olsun.
Saygılar, sevgiler.
Abdurrahman Balcılar
Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar
Mail : ab.balcilar@hotmail.com
Blok: milliyet.com.tr/cansever