14 Mart ’14
- Kategori
- Özel Günler
Bugün 14 Mart Tıp Bayramı, tüm sağlıkçılarımıza kutlu olsun. İnsan sağlığı günümüzde her şeyden önemlidir. Evet, paradan da önemli diyorum. Geçen yıl önemini yazmıştım, bugün tekrarlamak istemiyorum. İsteyenler linki tıklayıp o yazıyı ( http://blog.milliyet.com.tr/herseyin-basi-saglik-/Blog/?BlogNo=406853 ) okuyabilirler.
Ben Tıbbın ve Tıp Bayramı’nın Tarihçesinden kısaca bahsetmek istiyorum.
“Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane –i Amire” adlı tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827, ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor.
14 Mart Tıp Bayramı, ilk kez 1. Dünya Savaşı sonunda, İstanbul’un işgal edildiği günlerde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak 1919 yılında katlanmış. Günümüze kadar gelen bu 14 Mart kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde, “Sağlık Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, genelde kabul görmüş olan ilk tıp büyüğü Aesculapius’dur. Kendisinden ilk kes İlyada’da Homeros bahsetmiştir. Akslepios, Zeus tarafından tıp tanrısı olarak ilan edilmiştir. Tıp ambleminde yer alan yılan figürü, Asklepios ve onun asasından alınmıştır. Grekçe’de “Askalabos” sözcüğü yılan anlamına gelirmiş. Asklepios şifa veren gücünü de yılandan aldığı söylenmektedir.
Mitolojide yaşadığı bilinen ve tıbbın babası olarak kabul edilen, Hipokrat olmuştur. M.Ö. 460-450 yılları arasında Kos adasında doğan ve babası doktor olan Hipokrat tıbba katkıları ve getirdiği felsefe Dünya tıp çevrelerince hala kabul görür. Bu nedenle birçok ülkede mezun olurken “Hipokrat Andı” adı altında meslek yemini edilir.
Osmanlı Tıbbını kişiler değil de olaylar yön vermiş. 15-16 yüzyıllara kadar İslam tıbbının etkisi altında kalmıştır. 14. Yüzyılda İtalya’da başlayan Rönesans, 17. Yüzyıldan itibaren kendini göstermiştir. Osmanlıda dil bilenlerin sayısı az olması ve tıp kitaplarının İtalyanca, Latince ve Almanca yazılması nedeniyle yenilikleri takip edememişlerdir.
III.Selim zamanında yeni tıp eğitimi veren, bir Tıphane açılması düşünülmüş, Teşrih (anatomi) yasağından dolayı ulemadan çekinen III.Selim buna cesaret edememiş, Rumlara tıp fakültesi kurmaları için izin vermiştir. 1805 yılında o dönemin hekimbaşı 21 yaşında, ilk hekimbaşılığını yapan Mustafa Behçet Efendi’ymiş. 53 Yaşına geldiğinde Mustafa Behçet Efendi, zamanın Padişahı II. Mahmut, ilk tıp okulunun açılmasını izin vermiştir.
Böylece ilk tıp okulu 14 Mart 1827’de açılmıştır. 14 Mart 1827 Çarşamba günü Şehzadebaşı’ndaki, Tulumbacıbaşı Konağında kurulmuş. Tıp tarihimizde 14 Mart yerini almış ve 14 Mart 1919 tarihinden bu yana kutlanmaya başlanmıştır.
1933 yılında değişik yerlerde faaliyet gösteren Tıp mektebi, İstanbul Üniversitesi’ne dahil olmuştur. Daha sonra da Ankara Tıp Fakültesi, 1954’te Ege Tıp Fakültesi kurulmuş bugünlere gelinmiştir.
Bu vesile ile Ülkemizdeki bütün Sağlık Çalışanlarının ve Doktorlarımızın Tıp Bayramını kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim.
Saygılar, sevgiler.
Abdurrahman Balcılar
Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar
Mail : ab.balcilar@hotmail.com
Blog: milliyet.com.tr/cansever
Blog: balcilar-blog.com