Celal Bayar’ın Dağyeni Köyündeki Paşa Çeşmesi.

Kültürler

22 Ocak ’13

Kategori
Kültürler
Celal Bayar'ın Dağyeni Köyündeki Paşa Çeşmesi;

3.cü Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın Aydın Dağyeni’deki Paşa Çeşmesi.


Aydın’da bir köy Dağyeni, blog yazımda belirttiğim, köyümüzdeki Rahmetli 3.Cumhurbaşkanımız Celal Bayar‘ın PAŞA Çeşmesi öyküsünü anlatmak istiyorum.

Celal Bayar, Milli mücadele harekatında, Ege’de birtakım çalışmalar yapmıştır. Sonrası  Aydın’dan Ankara’ya geçmiş, Cumhuriyet hükümetinde görev almıştır.

Tüm Aydın Yunan işgali altındadır. Büyük Menderes nehrinin kuzeyi Yunan, güneyi İtalyanların sorumluluğundadır. Köyümüz Dağyeni, İzmir-Aydın il sınırında, Aydın Dağlarının güney yamacındadır. Bu dağları aşan Celal Bayar, o zamanki lakabıyla Galip Hoca köyümüze gelir. Köyün ileri gelen eşrafından Kara İsmail’in Köy meydanın kenarındaki bahçe duvarlı, korunaklı evinin ikinci katında misafir edilir. 10-15 gün kimselere gözükmeden, saklanır. Köy dağlarındaki eşkiya ve köye arada bir gelen yunan müfrezeleri köylünün gözünü korkutur. Bayar’ın kasabaya, Germencik’e, oradan Aydın, Denizli Ankaraya gitmesi gereklidir.

Kara İsmail’in aklına gözü pek, askerliğini 5 yıl Çanakkale ve Yemen’de yapmış olan Çolak İbrahim gelir. Bir kolunun yarısını savaşta kaybetmiştir. Çağırır, görüşürler. Çolak İbrahim Galip hacayı,  Evin avlusunda bir hasıra sararak kucağında köyden çıkarır. Köy camiinden aldıkları hoca cüppesini, sarığını giydirir. Bir katıra bindirir, kendi de başını çekerek dere boyunca kasabanın yolunu tutarlar. Eski Kızılcapınar köyü mevkiinde bir grup Yunan zaptiyesi tarafından durdururlar. Nereye gitiklerini soran zaptiyeye, kasaba müftülüğüne hocayı götürdüğünü söyler Çolak ibrahim. Tek eli tabancasında paltusun altındadır. Hocamızın da eli tabancasının kabzesinde cüppesinin  altındadır. Durdurmayı, sorunsuz atlatırlar. Galip hocayı kasabaya bırakan Çolak İbrahim emaneti teslim etmenin hazzıyla köye döner.

Celal Bayar 1957 de Cumhurbaşkanıdır. Köye ve köylüye minnet borcunu ödemek ister. Köy muhtarlığına sordurur. İhtiyacınız nedir ?, muhtarlık su ve çeşme ister. Köy meydanına mermer anıt çeşme yapılır. O zaman kendileri açılışa gelemedi. Aydın valisi ve birkaç milletvekili görkemli açılışı yaptı. Ben o zaman 8 yaşında çocuktum. Hayatımda ilk defa görmüştüm askeri bando takımını. O yılları hiç unutamam.

Görkemli  PAŞA ÇEŞMESİ’nin,  köy halkı yıllardır suyunu  içmekte, Bayar’a rahmet okumaktadır.

Fotoğrafta okuyamadığınız Levhası şöyle yazmaktadır:

BU KÖYÜN ÇEŞMESİNİ ARMAĞAN ETTİ BİZE

MUBAREK SU GİBİ AKTI BAYAR GÖNLÜMÜZE

1957

Sayğılarımla,

Abdurrahman Balcılar

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir