Aydın Dağyeni de Bir Köy Düğünü!

Gelenekler

Dağyeni Germencik’in Kuzey doğusunda bir dağ köyüdür. Halkı İncir ve Zeytin yağı gelirleri olması nedeniyle civar köylerden oldukça zengindir. Son resmi nüfus sayımına göre nüfusu 863 gözükse de bugün 1000’e yaklaşmıştır.

Bugün köyde düğün var. Ben sizlere yıllardır süregelen köy düğünümüzü anlatacağım.

Bugün düğünün ikinci günü. Düğün sahibi kız tarafı. Yemekleri hazırlar. Sabah ilk iş devasa kazanda keşkek dövülmesi.

Sabahın erken saatinde keşkek dövülmeye başlanır. Haşlanmış et ve keşkeklik buğday karıştırılıp büyük tahta kepçelerle vura-vura  karıştırılarak, karşılıklı iki kişi tarafından dövülür. 2-3 dakikada yorulan diğer iki kişiye devreder. En az 20 kişi, düğün sahibinin en yakınları ve köy gençleri bu işi üstlenir. Keşkek ne kadar iyi dövülür, et ile buğday emişirse o kadar lezzetli olur. Keşkek düğünlerin spesiyal yemeğidir. Keşkeğin hazır olması demek, düğün yemeği başlanabilir demektir.

Kavurma et (3-4 kap) ve Güveç türü et, musakka, pirinç pilavı ve irmik helvası, geceden tutulan profesyonel aşçılar tarafından hazırlanır.

Düğün sahibi yakınları ve komşu kadınları bir taraftan et doğramaya devam ederler.

Bir grup köy kadını da salataları doğrayıp, yaparlar.

Çok kişi düğün yemeğine aç karına gelir. Bu nedenle 2-3 tabak et yemeği sofraya gelir.

 

Onlarca masada oturan yüzlerce kişiyi hizmet etmek için, ayakçı dediğimiz köy gençleri yanında 8-10 profesyonel garson da tutulur. Koşturmaca başlar.

Bazıları düğün meydanından uzak ağaç diplerine kurulan masalara otururlar.

14-15 yaşındaki gençlerde kendilerine ayrı bir masa ayarlayıp, kola ve şalgam suyu içerler. Büyüklerin masalarının vazgeçilmez içkisi rakıdır. Meze bol, içecekler bedava ye yiyebildiğin kadar.. Masaya gelen düğün sahibi misafirlerine hoş geldin diyerek ellerini sıkar. Sıkılan ele en az, 50-100-200 TL. para sıkıştırılır. Bu düğün hediyesi olan okuntudur.

Dağyeni düğünlerinin yıllardır (28 yıl) vazgeçilmez tek kişilik orkestrası Tire’li Aziz ve ekibidir. Playback çalmanın yanında, canlı olarak da söyler. İstek şarkılar, isim anons edilerek  şarkısı çalınır ve söylenir. Daha sonra oyun faslı gelir. Zeybek oyunları, efe oyunları ve değişik türlerde oyunlar oynanır.

Komşu köylerden ve şehirden gelen misafirlerin yemek yemeleri ile düğün yemeği öğleden sonra geç saatlere kadar sürer.

Mangal olmadan yemek olmaz. Tavuk ızgara ve köfte düğünlerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Kenar maslarda kadınlar, boşalan maslarda sonradan gelen yabancı misafirler yemekleri yerler. Çocuklar düğün meydanın hemen yakınındaki oyuncaklarda oynarlar.

Çıta gibi gençler ayakçılık denen (garsonluk) hizmeti yaparlar. Bu işi yapan profesyonel garsonların yanında koşarlar. Onları bellerine soktukları renkli bir havlu ile tanırsınız.

Akşamına kına gecesi denilen balo olduğundan, Aziz biraz dinlenme molasından sonra kadınların çoğunlukta olduğu balo gecesi başlar. Gecenin geç saatlerine kadar çalınır, oynanır. Pist hiç boş kalmaz. Oynayanlara para takmak adettendir. Bu paralar çalgıcıya, yani Aziz’e aittir. Perşembe gecesi birinci, Cuma akşamı 2.ci, Cumartesi akşamı da 3. son düğün gecesidir.

Ertesi gün yani Pazar sabahı Germencik’ten gelen Davul Zurna erkeklere ait olup sabah köy meydanında çalarak oğlan evi düğününü başlatırlar.

Sabah yine köy düğün alanında keşkek dövülmesi ile başlar, yemekler yenir, içkiler içilir. Akşam üzeri gelin alması ile gelin alayı oğlan evine gelini indirmeleri ile düğün sona erer.

Böylece 3 gün 3 gece süren Dağyeni düğünü de biter.

Gelin ve Damada mutluluklar dileyelim.

Abdurrahman Balcılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir