Dağyeni Köyünde kurban kesmek yılların bir geleneği olmuş;

Gelenekler

13 Ekim ’13

Kategori
Gelenekler
Dağyeni Köyünde kurban kesmek yılların bir geleneği olmuş

Kurban kesmek dinimizce bir sünnettir. Yani dinimizin emri olan, farzlardan değildir. Hali vakti yerinde olan Müslümanlar kurban keser. Ancak Aydın, Germencik Dağyeni köyünde kurban kesmek, 400 yıldan beri yılların getirdiği bir gelenek ve görenek olmuştur. Dinimizin emri değil amma, toplum baskısı haline gelmiştir. Köyümüz 350 hane civarındadır. Köyde kurban kesmeyen 15-20 aile, onlarda tek oturan dul kadındır.

Kurban kesmeyen aile reisi ayıplanır. Namaz kılmak dinimizce farzdır. Namaz kılmayana hoşgörüyle bakan köylü, kurban kesmeyene aynı hoşgörüyü göstermez. Bence borcu olmayan, ya da en azından kurbanlığını borç ile almayan kişi kurban kesmelidir

Eskiden benim çocukluğumda Kurban olarak keçi kesilirdi. Koyun kesen daha çok zenginlerdi. Şimdiki Kurbanlarda tersi, keçi kesen yok denecek kadar az. Hatta dana kesmek adet oldu. Dana paylaşımı kolay diye, en çok 4 kişi keser. Danaya giremeyen aileler koyun keser. Dinimizce kesilen kurbanın üçte biri dağıtılır, üçte biri eş dostla yenir, kalan da kendisine ayrılır. Kurban kesmeyen çok az olduğu için dağıtılacak kimse olmadığından kurban eti aile içinde kalır. Haftalarca et yenir, adı üstünde et bayramdır Kurban. Benim çocukluğumda Koyun kesenler, Koyun derilerini pösteki ya da namazlık yaparlardı. Şimdilerde herkes derileri Türk Hava Kurumuna bağışlamaktadır.

Benim çocukluğumun Kurban bayramlarının anlamı çok farklıydı. Şimdiki çocuklar da, aynı duyguyu yaşıyorlar şüphesiz. Bayram namazından sonra kurbanlar kesilir, ilk etler yenildikten sonra en güzel giysilerini giyerler. Sırayla en yakın aile büyüklerinden başlayarak, tüm akrabalar ve tüm köylüler birbirleriyle bayramlaşırlar. Bayram ziyaretleri dört gün boyunca devam eder.

400 yıllık köy tarihimizde Kurban geleneği devam ediyor. Nesiller değişse de, yeni nesiller bu dini geleneği devam ettirecektir.

Tüm eş-dost, akraba ve okurlarımın Kurban Bayramını kutlar, Allah nice Bayramlara sağlıkla, huzur içinde yaşatması dileklerimle…

Saygılar, Sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir