Zeki Serbest: İdealist İlkokul Öğretmenlerimden Biri

Anılar

İlk okul öğretmenlerimden biri olana Zeki Serbest Hocamın hayatını derleyebildiğim bilgiler ışığında yazmak istiyorum. Keşke tek poz bir resmini bulabilseydim de, bu sayfaya koysaydım. Ne yazık ki bulamadım. Ben de, o yıllarda okuduğu Ortaklar enstitüsü  okul binası resmini koydum.

Zeki Serbest, 1932 yılında köyümüzde doğmuştur. Babası Abdurrahman, annesi Fatma. Öz kardeşi Mehmet (Körpe) ve Fahrettin Serbest.  Küçük yaşlarında annesi 2.evliğini Yorgancı Ali Çalışkan ile yapmıştır. Bu evlilikten Sıtkı ve Remzi adlı iki üvey kardeşi daha olmuştur.

Küçük Zeki, ilkokuldan sonra, Bakkal Necati Kaya’nın babası, Dayısı Ahmet Çavuş, Ortaklar Köy Enstitüsü’ne yazılmasını vesile olmuştur. Adabelen Tepesi denilen yerde, 1945-1946 eğitim ve öğretim yılına başlayan, Aydın ve çevresi doğumlu öğrencilerle öğretime alan bir okul. Zeki Serbest bu okulda okumuştur.

Hangi yıllarda okuduğu net bilgisi yoktur.

Hasan Fehmi ile birlikte okula yazdırmış. Hasan Fehmi öğretmen olamamış ama Zeki Serbest çalışkanlığı ve azmi sayesinde İlkokul öğretmeni olarak mezun olmuştur.

İlk öğretmenliğini Hakkari – Yüksekova yapmıştır. Askerlikten sonra, Germencik’li 1938 doğumlu Birsen Hanım ile evlenmiştir. Gülçin ve Filiz adlı iki kızı vardır.

Benim 1956-1961 yılları arasında okudum ama, 2-3 sınıflarda onun öğrencisi olmuşumdur. Necati Kaya’nın anlattığına göre, çok titiz, öğrencilerini bir konuyu defalarca bıkmadan anlatan idealist bir öğretmenmiş.

İlkokul arkadaşım Necati Kaya; Zeki Hoca ilgili bir  anısını anlattı. Aynen naklediyorum. O yıllarda Zeki Hoca okul müdürüymüş. Kendi öğretmenleri Turgut Özçiçek bir matematik ödevi vermiş, hiç kimse yapamayınca hepsini cetvel ile sıra dayağından geçirmiş. Kendisi de kara tahta önünde yapamayınca; Necati’ye Zeki Hocayı çağırmasını istemiş. Zeki Hoca tane tane anlatarak problemi çözmüş. Necati teneffüste Zeki Hocaya ben bunu akşam köy dairesine şikayet edeceğim demiş. Zeki Hoca; boş verin oğlum o sağlıkçı, yedek öğretmen, dayağın acısı geçer demiş. Adını lekelemeyin diye telkinde bulunmuş. O yönü ile son derece hoşgörü sahibi, mükemmel bir öğretmen idi.

1960’lı yılları sonlarında İzmir Torbalı’ya tayin olmuş, orada emekli olmuştur.

Dağyeni köyümüzde 1964 yılında, büyük bir gayret ve özveri ile daktilo başına oturmuş, “Dağyeni Köyü Köy İncelemesi” kitabını yazmıştır. Bu eseri, öğretmen arkadaşları Mehmet Binici ve Hüseyin Erişen ile köyümüz hakkında geniş bilgiler bulunan bu eserde bulabilirsiniz.

Bu çalışmada öğretmen arkadaşı Hüseyin Erişen’in çektiği 33 adet (10×15) orijinal fotoğraf bulunmaktadır.

Ben köyde bu eseri Metin Varol’dan almış, 30-35 adet fotokopi ile çoğaltmış isteyenlere vermiştim. (05/05/2013)

Bu değerli idealist öğretmenimiz Zeki Serbest 1998 yılında 66 yaşında Torbalı’da hayata gözlerini yummuştur. Mezarı Torbalı mezarlığındadır.

Allah gani gani rahmet eylesin, toprağı bol olsun. Mezarında rahat uyu Zeki Hocam.

Abdurrahman Balcılar

 

Not: Şayet orijinal fotoğraflı, 1964 yılı Dağyeni Köyünü her yönü ile anlatan bu eseri bulabilirsem kitap halinde bastırmak, gelecek nesillere bırakmak istiyorum. Ayrıca resimlerini bulabilirsem, yazı arasına koyacağım.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir