Dağyeni Köyü’nde geleneksel Kuskus yapımı,

Gelenekler

27 Temmuz ’13

Kategori
Gelenekler
Dağyeni Köyü'nde geleneksel Kuskus yapımı,

Fatma yenge 68 yıllık hayatında 50 yıldır yapıyor kuskusu.


Aydın, Germencik, Dağyeni Köyünde geleneksel kışlık yiyeceklerden Kuskus yapımını anlatmak istiyorum. Önceki yazılarımda, Pilavlık Bulgur, Tarhana, Peksimet yapımını anlatmıştım. Kuskus bildiğiniz gibi bir makarna çeşididir. Oldukça besleyici ve lezzetli yemeklerdendir. Köyümüzde yıllardır her aile mutlaka kendi kuskusunu kendileri yapmaktadırlar.

Bu sabah akrabalarımdan Fatma yenge yıllardır yapmakta olduğu kuskus makarnasını yapıyordu. 68 Yıllık hayatında 50 senedir her yıl bir defa bu lezzetli kuskusu yapmaktadır. Anlatmasını istedim, bir taraftan onu seyrederek, tarifini not ettim. Malzemeleri sıralayarak, anlatayım. Aşağı yukarı 5 kg. Kuskus elde ediyormuş.

İnce kısırlık bulgur    1 kg.

Buğday unu               4 kg.

Yumurta                     8 ad.

İnek sütü                    1 kg.

Karanfil                       2 çay kaşığı

Karabiber                   2 çay kaşığı

Gül suyu                     1 su bardağı

Kararınca tuz

Yumurta, süt, karanfil, karabiber, gül suyu ve tuz bir kap içinde su ilavesiyle karıştırılır. İyice bulamaç haline gelinceye kadar bu işlem devam eder.

Alüminyum bir leğen içersine azar azar bulgur koyulur. Bakır kalaylı leğenler kullanılmaz. Çünkü sürtünmeyle kalayı çıkarmış. Üzerine hazırlanan karışımdan yemek kaşığı ile ıslatılır. Daha sonra un serpilerek el ayası ile ovalanır. Bulgurlar, Burçak tanesi büyüklüğünde oluncaya kadar bu işlem devam eder. Ayrı bir kaba konan kuskus taneleri kalburdan geçirilerek, tanelerin aynı boyda olması sağlanır. İriler tekrar ovalanarak küçültülür. Bu işlem defalarca yapılır. Aşağı yukarı 3 saat sürer, anlayacağınız emekli bir iştir kuskus yapımı.

Kalburdan geçirilen kuskuslar, sofra bezleri üstünde önce gölgede kurumaya bırakılır. Sonra da akşam güneşine serilerek kurutulur. Toplanıp kavanozlara ya da bez torbalara koyularak kış için saklanır.

Artık kuskusumuz hazırdır.

Afiyetle olsun.  Allah sağlıkla yemeğe nasip etsin.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blok: milliyet.com.tr/cansever

ece er bu blog’u önerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir