Ege’nin yöresel sarmaşık kavurması

Genel

26 Mart ’13

Kategori
Yöresel Yemekler

 

Ege'nin yöresel sarmaşık kavurması

Aydın çukurunda doğal yetişen sarmaşık.


Sarmaşık diğer adıyla acı ot, Ege Bölgesine has doğal bir bitkidir. Patatesi andıran yumru kökten çıkar. Ömrü kısadır. Şubat sonu havaların ısınmasıyla başlar, Nisan başları biter. Ömrü 45 gün civarındadır. Daha sonra odunsu gövdesi kartlaşır, çalılara tırmanır, tohuma kaçar.Yemeklik kısmı, üst başak gibi olan yerden 25 cm. taze kısmıdır.

Ülkemiz insanın büyük çoğunluğu tanımaz bu şifalı bitkiyi. Tansiyona iyi gelir. Kolesterolü ve  üreyi düşürür. İştahı açar, hazmı kolaylaştırır, vücuttaki ödemi atar.

Bu aylarda sabahları çıktığım doğa yürüyüşlerim sırsında, her sabah bolca toplarım. Neredeyse gün aşırı soframızın vazgeçilmez yemeğidir, sarmaşık Kavurması. İçine 2 adet köy yumurtası kırdın mı? yeme de yanında yat. Kendiniz toplayamıyorsanız, Semt pazarlarında demetler halinde bulmanız mümkündür bu aylarda.

Bilmeyenleriniz için Sarmaşık Kavurmasının tarifini vereyim, tatmak isteyenlere. İlk defa yiyenlere acı gelir. Bu yüzden acı ot da denir.

İki demet taze sarmaşık tahta üzerinde ince, ince makarna gibi kıyılır. Bıçakla kesildiğinde acı olur derler ama, bizim buralarda hep kıyılır. Fazla acı olmamasını istiyorsanız elle birer cm. kopartarak hazırlayın. Teflon tava içerisine bir fincan zeytinyağı koyarak, bir iri baş soğanı kıyarak yağda öldürün. İsterseniz pırasa koyabilirsiniz. Sarmaşıkları ilave edin. Kısık ateşte yeterince kavurun. En son üstüne 2 yumurta kırarak, tahta kaşıkla karıştırın. Tuzunu en son ilave edin ki fazla acı olmasın. Çok fazla pişmemesine dikkat edin, yanık olmasın. Üstüne kırmızı toz biber yada karabiber ilave edebilirsiniz. Sade veya sarımsaklı yoğurtla yada taze arpacık soğanla yenebilir. Afiyet olsun.

Tarifi bizden, hiç tatmayanlar için alıp, denemesi yemesi sizden.

Ağzınızın tadı eksik olmasın.

Sevgiler, Saygılar.

Abdurrahman Balcılar

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir