O Şimdi, Ak Saçlı Dede!

Güncel

Bundan tam neredeyse 60 yıl önce Yeşilçam’ın yakışıklı jönlerindendi.  O şimdi, 84 yaşında ak saçlı bir dede..

Kimden bahsettiğimi anlamışsınızdır. Cüneyt Arkın.  Geçtiğimiz günlerde aile arsında 84.yaş gününü kutladı ve sosyal medya hesaplarından resimlerini, “Uzun değil sevdiklerinle güzel yaşamak” notu ile ile paylaştı.

Cüneyt Arkın; Biz onu bu isimle tanıdık. Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatur. Gerçekten bir tıp doktoru olan Arkın, 8 Eylül 1937 yılında doğmuştur. Türk sinemasının 60 yıllarında oyuncu olarak tanıdık. Oyunculuğunun yanında, senaristlik, yapımcılık ve yönetmenlik yapmıştır.

Aslen Eskişehirli olan Cüneyt Arkın 1963 yılında Göksel Arsoy’un “Şafak Bekçileri” filminin çekimleri sırasında usta yönetmen Halit Refiğ tarafında keşfedilmiştir. Askerlikten sonra Adana’da doktorluk yapmıştır. Bir derginin yarışmasında birinci olmuş, Halit Refiğ’in filmlerinde sinema oyunculuğuna başlamıştır. Sonrası oldukça yakışıklı olan oyuncumuz ardı ardına film çevirmeye başlamıştır.

Romantik jön olarak çektiği filmler çok beğenilmiş, sonrası önü açılmıştır. Bu sıralarda İstanbul’da çalışan Medrano Sirki’nde bir süre akrobasi dersleri almış ve Malkoçoğlu ve Battalgazi türünde macera filmleri çevirmiş, sinemamız yeni bir tarz getirmiştir. Çok kısa zamanda macera filmlerinin aranan bir oyuncusu olmuştur.

70’li yıllarda “Maden” ve “Vatandaş Rıza” gibi toplumsal yönü ağır basan filmlerde oynadı. Macera, komedi ve drama gibi her tür filmde oynamıştır.

Yaşamı boyunca birçok ödül almıştır.

Altın Koza En İyi Erkek Oyuncu ödülü, Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu, Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü (1984-1999) ve T.C. Kültür Bakanlığı Özel Ödülü gibi birçok ödül almıştır.

1964 yılında ilk evliğini o zamanki doktor arkadaşı Güler Mocan ile evlenmiş, 1966 yılında Filiz adlı bir kızları olmuştur. Sinema oyunculuğu nedeniyle evlilik hayatı kısa sürmüş boşanmışlardır.

1968 yılında bir çini fabrikası sahibi olan varlıklı bir ailenin kızı Betül Işıl ile 1970 yılında evlendi. 1971 yılında boşanmış, kısa süre sonra tekrar evlenmişlerdir. Bu evlilikten Kaan ve Murat adlarında iki oğlu olmuştur. Murat dizilerde oyunculuk yapmaktadır.

Bir ara alkol almaya başlamış, sonra alkolizm tedavisi gören Arkın, alkol, uyuşturucu ve gençliğin sorunları konulu sayısız konferans vermiş, bunlarla ilgili teşekkür beratları ve onur ödülleri almıştır.

Yeşilçam’ın bu değerli oyuncumuzun 84 yaş gününü kutlar, Ak saçlı dede olarak Allah sağlıklı nice ömürler vermesini dilerim.

Saygılar

Abdurrahman Balcılar

Not: Twitter, Vikipedi, İnternet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir