Son iki hafta içinde dünyanın en sevilen oyuncularından Brad Pitt’in iki ölümsüz sinema filmini tekrar izledim. 1997 yılında çevirdiği “Tibet’te 7 Yıl” (Seven Years in Tibet) filmde batı ve doğu kültürünün bir kritiği yapılıyor.
Bir Alman dağcı olarak ülkesinden kilometrelerce uzakta, eşinden ve kendi çocuğundan uzakta 11 yaşında dini lider (Dalay Lama) bir çocuktan bir şeyler öğreniyor ve öğretiyor.
TRUVA SAVAŞI FİLMİ
Brad Pitt’in M.Ö. 500’lü yılarda Yunanlılarla Anadolu topraklarında yer alan Truva da geçen bir savaş filmi. Yunan Kral Menelaus’un karısı kraliçe Helen yüzünden çıkan savaşta yer almıştır.
Yunanlılar ile Anadolu topraklarında bulunun Truvalı’lar arasındaki savaşta Aşil (Brad Pitt) tek başına savaşır. Aşil, Truva Prensi Paris’in ağabeyini ikili düelloda öldürür. Kısa bir süre sonra “ölümlü erkeklerin en güzeli” olarak bilinen Paris’in zehirli okuyla topuğundan vurulur, tek zayıf noktasından aldığı bu yara yüzünden can verir. Aşil’den dolayı, baldırın arka kısmındaki kas grubunun, topuk kemiğine birleşmesini ve ayağın aşağı-yukarı hareketini sağlayan yapı, “aşil tendonu” adı verilmiştir.
Bugün Çanakkale ilimizdeki Truva kentinde sembolik Truva atı vardır. O savaşta 10 yıl alınamayan kale, bir savaş hilesi ile, at içinde kaleye sokulan askerlerin kale kapılarını bir gece açması ile Truva düşmüştür.
Brad Pitt’in bu iki filmini, Çağatay Ulusoy‘un defalarca seyrettiğini düşünüyorum.
Brad Pitt‘in ve Çağatay Ulusoy‘un benzer fotoğraflarını yayınlıyor, herhangi bir yorum yapmıyor, yorumu sizlere bırakıyorum.
Brad Pitt Amerikalı oyuncu ve film yapımcısı dünya sanatçısıdır. Bizim Çağatay Ulusoy da oyuncu ve yapımcı olarak Dünya Sanatçısı olma yolunda… Brad Pitt Oscar almış bir oyuncu. Çağatay Ulusoy’un da ilerleyen yıllarda Oscar’a aday olacağını ve bu ödülü alacağını inanıyorum.
Abdurrahman Balcılar