Türkiye’den Beyin Göçünden Sonra Sanatçı Göçü Devam Ediyor!

Magazin

Ülkemizden beyin göçü olduğu hepimizin malumu. Üniversite eğitimini yurt dışında yapan gençlerimiz ülkemize dönmüyor, kariyerini o ülkelerde devam ediyor, bilhassa ABD’de…

Bu sabah internette haberlerde gözüme çarptı. Bir zamanlar Yeşilçam’ın bebek yüzlü yakışıklı sinema oyuncusu Tolga Savacı Amerika’nın New Jersey eyaletine yerleşme kararı almış. Sıla ve Adanalı dizilerdinden tanıtığımız Oyuncu Mehmet Akif Alakurt da Berezilya’ya göç etmiştir.

Yeşilçam ve televizyon dizilerinin ünlü oyuncusu Tolga Savacı, Türkiye’de sanat üzerinde siyasi baskı olduğunu belirterek sanata başka bir coğrafyada devam etmek için ABD’ye taşındıklarını söylemiş.

SANATÇI GÖÇÜ

Yeşilçam ve televizyon dizilerinin ünlü oyuncusu Tolga Savacı, Türkiye’de sanat üzerinde siyasi baskı olduğunu belirterek sanata başka bir coğrafyada devam etmek için ABD’ye taşındıklarını söylemiş.

Tolga Savacı, eşi ünlü yazar Nermin Bezmen’le ABD’ye yerleşme kararlarını ve Türkiye’deki dizi sektörünün sorunlarını New Jersey‘deki evlerinde Amerika’nın Sesi’ne anlatmış. (İşte anlattıklarından satır başları.)

“Çok güzel işler de yapılıyor arada. Bazen reytingleri tutmuyor gibi gösteriliyor. Bazen işte öyle oluyor, bazen böyle oluyor. Türkiye’de şu anda, bütün sanatçı arkadaşlarıma, yapımcılara Allah yardım etsin diyorum.”

 

Senaryolar baskıya göre değişiyor.

Türkiye’deki dizi ve film sektörünün durumunu da değerlendiren Savacı, görsel sanatlar üzerinde siyasi baskı olduğu ve senaryoların gelen baskıya göre değiştiği görüşünde.

“Politik baskı var dizilerin üstünde, yani ona göre de hemen senaryolar değişiyor. Bakıyorsunuz, birisi diyor ki oradan ‘Benim ceddim bu değildi’ diyor, ‘Benim ceddim ata binerdi diyor’, bütün cet bir anda ata binmeye başlıyor. İşte birisi diyor ki ‘benim bacım böyle gezmezdi’ diyor bir anda bacılar kapanıyor.”

Türkiye’den ”ufak tefek” bazı projelerle ilgili tekliflerin geldiğini dile getiren Savacı, ”Burada prosedür oluştuktan sonra, ‘union’a (oyuncular sendikası) üye olup, burada muhakkak üye olmanız gerekiyor oyuncular sendikasına, dolayısıyla ondan sonra burada belki bir şeyler deneyeceğim ama Türkiye ile ilgili herhangi bir beklenti ve projem yok” dedi.

Burada laf sırası gelmişken bende bir kaç kelam etmek istiyorum.

Ülkemizde Rtük (Radyo Televizyon Üst Kurulu) diye bir kuruluş var. Diziler, yayınlan denetlensin, gayriahlaki olanlar uyarılsın. Bu kurulu binlerce şikayet telefonları geliyor. Kurul da zaten reyting yüzünden zor durumda olan dizinin yayıncı kuruluşunu milyonlarca ceza geliyor. Siyasi baskılar yüzünden bazı dizilerin yayından kaldırıldığını duyuyorum. Bu durumda sanatı nasıl koruyacağız, sanatçıyı nasıl sahip çıkacak ülkemizde tutacağız. Tolga Savacı bir örnek 55 yaşında verimli çağında tam sanatını icra edecek durumda ülkemizden gitmiş.

 

İstanbul’un Son Muhafızı (Çağatay Ulusoy’u) Sahip Çıkalım:

Burada aklıma gelen, şu günlerde popüler sanatçımız Çağatay Ulusoy. Netflix’in ülkemizde yapmış olduğu “Hakan: Muhafız” dizisi 14 Aralıkta ilk 10 bölümü yayına girecek. 8 yılda (5 dizi – 2 sinema filmi)  sanatı ve sanatçılığı ile çok büyük bir ivme gösteren Ulusoy bu dizi ile tüm dünyaya açılıyor. Gün gelecek bu çok istikbal vadeden sanatçımız da ülkemizden gidecektir. 6 Yıl önce Los Angeles’e giden oyuncumuz Santa Monica’da iki odalı bir ev kiralamıştı. Daha sonra da Santa Monica da ev aldığı yazılmıştı. Ulusoy’un ayağı zaten ABD toprağına alışkın. Son 5-6 yılda yaz aylarını, dizisi olmadığı ayları Los Angeles (Santa Monica) da geçirmiştir.

Ülkemizde ne yazık ki, magazin basını haber olsun diye Çağatay Ulusoy ile birlikte çekilen resmin altı dolduruyor. Dizide oynadığı bayan partneri ile yakışıksız haberler yapılıyor, bunlarda sanatçının canını sıkıyor, bu durum dış ülkelerde yok denecek kadar az.

Bütün bu nedenlerle Çağatay Ulusoy bir gün tamamen Los Angeles’e giderse şaşırmayalım! İstanbul’un son muhafızını kaçırmayalım!

Çağatay’a son dizisi Hakan: Muhafız dizisinde başarılar diliyorum. Tolga Savacı ile başlayan bu sanatçı göçünün arkası gelmesin. O ortam sağlansın ki, ülkemizde dizi ve sinema filmlerinde oynamalarını isterim.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter : abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Şahsi Blog: Abdurrahman Balcılar Blog Sayfası

 Not: Kaynak Haber : MedyaRadar Mağazin sayfası “Yeşilçem’ın yıldızı da Türkiye’yi terketti: Aktör gibi olmaktansa…” yazısından.

*Şahsi Blog sayfamda ve Milliyet Blog’da yayınlanan blog yazıları büyük bir çalışmanın ürünü olup, izinsiz ya da kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Aksi halde kanuni işlem yapılır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir