Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan medyayı ikiye böldü!

TV Programları

CTSS6a9WIAAYtYx

Muhteşem Yüzyıl dizisinin sona ermesinden bu tarafa yaklaşık iki yıldır hazırlıkları devam eden Kösem Sultan dizisi nihayet dün akşam Star Tv ekranlarında yayınlandı.

Reytinglere bakılırsa dizinin oldukça beğenildiğini görüyoruz. AB’de 8,80 reyting puanı ile 1.sırada, Total’de de 5,88 ile 2.sırada yer almıştır.

Star TV’de dün akşam ekrana gelecek ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’in ilk bölümü için 700 kostüm, dizi boyunca kullanılması için ise 800 taç, başlık ve şapka hazırlanmış.

Osmanlı tarihi ve hanedanına damga vuran Kösem Sultan’ın hikayesini konu alan ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’ dün akşam star TV’de izleyiciyle buluştu. Hazırlıkları 1.5 yıl süren dizinin jeneriği ve müzikleri Aytekin Ataş tarafından hazırlandı. 30 yeni parçanın bestelendiği projenin orkestra kayıtları, Adam Klemens’in şefliğindeki Prag Filarmoni Orkestrası tarafından Smecky Music Stüdyoları’nda yapıldı.

Cast çalışmaları 21 ülkede yürütülen ‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’in ilk bölümü için 700 kostüm hazırlandı. 800 taç, başlık ve şapkanın kullanıldığı çekimler, 11 bin 500 metrekarelik kapalı, 29 bin 625 metrekarelik açık alanda yapıldı. Şehrin inşaatında 350 kişinin çalıştığı dizide, Anastasia Tsilimpiou (Kösem Sultanın gençliği), Hülya Avşar (Safiye Sultan), Beren Saat (Kösem’in 25 yaş hali), Mete Horozoğlu (Zülfikar), Kadir Doğulu (Mehmet Giray Han), Aslıhan Gürbüz (Halime), Berk Cankat (Alex), Ekin Koç (Sultan I. Ahmed), Mehmet Kurtuluş (Derviş Mustafa), Erkan Kolçak Köstendil ( Şahin Giray Han) ve Tülin Özen gibi oyuncular rol alıyor. Senaryosunu Yılmaz Şahin ve Nüket Bıçakçı yazmış. Tims Productions Timur Savcı yapımcısı olan dizinin yönetmenleri ise Zeynep Günay Tan, Yağız Alp Akaydın, Mert Baykal ve Deniz Koloş.

Safiye Sultan karakterini canlandıran Hülya Afşar’ı itici bulanlar var, gereksiz oyuncuk yaptığını söyleyenler var. Twitter’a şöyle bir göz attığımda en çok Afşar hakkında eleştirileri gördüm.

Sultan I. Ahmed’i oynayan Ekin Koç, rolü gereği ürkek tavırları, hal ve hareketleri ile çok başarılı. İlk icraatı Şeyhülislam’a emir verir, kardeşi Şehzade Mustafa’nın hayatını bağışladığını söyler. Çocukluğunda tahta ortak olan kardeşlerin öldürülmesi onda derin bir iz bırakmıştır. Yeniçeriler arasında bu emir coşku ile karşılanır. “Padişahım çok yaşa, kılıcın değsin arşa” tezahüratları ile karşılanır.

Ekran AlıntısıKS.1.3

Yeniçeri ocağına alınan (Berk Cankat) Alex, Anastiasi’nin getirilişi sırasında onunla tanışır. Koruyucusu olur. Anastasia Alex’e, küçük bir bileklik hediye verir.

Ekran AlıntısıKS.1.6

Beren Saat dizinin ilerleyen bölümlerinde 25 yaş halini canlandıracak. Takriben 8-9 bölüm sonra onu izleyebileceğiz.

CTreVENWIAAU6MP

Genel olarak baktığımızda bu bir dizidir. Tabii ön planda seyircisin gözüne hitap edecek ve reyting almaya çalışacaktır. Diziler tarih dersi vermiyor. Tarihimizi merak edenler, kitaplardan okumalı. Gene Twitter’da okudum Araştırmacı yazarlarımızdan Talha Uğurluel Hocamız şöyle demiş, “Tarih dizilerden değil, kitaplardan öğrenilir.”

Bazıları da harem sahnelerini eleştirerek, Osmanlı Padişahlarının küçük düşürüldüğünü, bu nedenle dizinin kaldırılması gerektiğini söylemiş. Osmanlı’da harem en mahrem yerlerden biridir. Dizilerin de can alıcı noktaları harem sahneleri, tabii ki olacaktır.

Ben genel olarak diziyi tuttum. Dün gece bölüm sonunda bir twit de attım. Aynen şöyle yazdım: “Muhteşem Yüzyıl Kösem: Görkemli, masalsı, süper olmuş. Seyredilir, lakin gereğinden fazla uzun bölüm olmuş.

Bir Takipçimden hemen cevap geldi. O da cevabi yazısında, twitter’da aynen şunu yazmış.

çok yanlışsın bu dizi resmen amatörlük ve uydurma.Nasıl izleniliyor anlamıyorum.Devlet nasıl izin veriyor buda ayrı ironi.

Herkesi beğendirmek zor. Beğenmeyenler izlemesin. Beğenenler izlesin diyelim.

Dün akşamki başlangıç bölümü olarak başladı. Bölüm reklamsız tam 2.5 saat sürdü. Gerçekten çok uzundu. İzleyici için sıkıcı olabiliyor. İlk bölümü Sultan I.Ahmed’in tahta çıkışı ve Kösem Sultan ile nasıl tanıştığı anlatılıyor. Sultan Ahmed, Valide Safiye Sultan’ın odasında imparatorluğunun değişik yerlerinden gelen hediyeler içinde bir tabloda Anastasia’nın resmini görür ve o resimden o mahsun kıza aşık olur.

Ekran AlıntısıHS.1.1.

Valide Safiye Sultan torununu memnun etmek için bu kızı araştırtır, o kız 1603 yılında Ege’de Kefalonya adasından bulunur ve saraya getirilir. Daha tahta yeni çıkmış toy Padişaha vuslat için verilir. Bu tanışmada Anastasia Ahmed’i beğenir.

Ekran AlıntısıKS.1.SON

Muhteşem Yüzyıl Kösem’in ilerleyen bölümleri bize neler getirecek. Muhteşem Yüzyıl dizisinin başarısını gösterebilecek mi? İlk bölüm sonunda sosyal medya lehte ve aleyhte yapılan yorumlarla ikiye bölse de, bence sonuç olumlu…

Keyifli Seyirler.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilarblog.com

 

Not: Görseller diziden ve Kösem Sultan Twitter sayfasından alınmıştır.

 

 

 

1 thought on “Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan medyayı ikiye böldü!

  1. Dizide Kösem’in Kefalonyalı olduğu belirtiliyor. Bu bilginin nereden alındığını anlamak güç. Vikipedi’de Moralı ya da bosnalı olduğunun sanıldığı belirtiliyor. Öztuna, hanedanlar adlı yapıtında Moralı olduğunu yazıyor. Meydan laruz’da nereli olduğunun kesinlikle bilinmediğini yazmış. Başta Hayat Ansiklopedisi olmak üzere çeşitli kaynaklar kökenine ilişkin bilgi vermiyor. Kefalonyalı olduğunu belirten bir kaynağa ulaşamadım.Bu savın sanırım bir dayanağı vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir