Anılarda kalan İzmir’in Eski Foça’sı.

Genel

02 Aralık ’13

Kategori
Anılar
Anılarda kalan İzmir’in Eski Foça’sı.

 

Bu sabah bir iş için Aydın’dan İzmir’e gittim. Bir Turizm şirketinin yolcu arabasına bindim. Şimdiki otobüsler çok lüks, her türlü konfor var. Uçaklarda olduğu gibi çay-kahve servisi var. Ayrıca koltuk önünde mini Tv. ekranı koymuşlar. 10-15 kanalı ayarlamışlar, seyrediyor, sıkılmadan yolculuğunuzu yapabiliyorsunuz. Takıyorsunuz kulaklığınızı, isterseniz müzik de dinleyebiliyorsunuz.

Kanalları karıştırdım, Engin Altan Düzyatan,Çağatay Ulusoy ve Hande Subaşı’ ın başrollerini oynadığı “Anadolu Kartalları” sinema filmi oynuyordu.  Filmde Çağatay Ulusoy, Hande Subaşı, Alpay Kemal Atlan ve Özge Özpirinçci ‘nin Foça ilçesinde çekilmiş sahneleri geldi ekrana. Sahilde yemek yerler bir akşamüstü. Şahane Foça körfezin den görüntüler gelir. Sahilde deniz kıyısında dalgaların küçük çırpınışlarıyla gün batımı yemek ne zevklidir bilemezseniz. Eşimin babasının yazlığı vardı Eski Foça’da. Her yaz giderdik. Birden 35 yıl öncesi anılarım tazelendi zihnimde. 1978 – 2003 yılları arasında yaz aylarında ne günlerim geçti o küçük sahil kasabasında. Foça koyunda irili ufaklı birçok küçük adacıklar ve yarımadalar vardır. Mutlaka bilenleriniz vardır. Tekne ile bir tur yapar, kuzey kıyalarına Fransız Tatil Köyüne doğru giderseniz, Siren kayalarının önünden geçersiniz. Şansınız varsa, atlayan zıplayan Akdeniz Fok balıklarını da görebilirsiniz. Denizin mavisinin her tonunu görebilirsiniz. Bütün o anılar gözlerimin önünde bir film şeridi gibi geldi geçti. Ne günlerdi Tanrım o günler.

Arada göz ucuyla filmi de seyrediyorum. Anadolu Kartalları’nı 2011 yılında ilk vizyona çıktığında seyretmiştim. Daha sonraları televizyonda da oynarken bir daha seyretmiştim. Teğmen Ahmet Onur’un Foça’da yaşayan babasını ziyaretinde çekilmiş Foça sahneleri. Pilot olarak ilk yalnız uçuşa çıktığında, babası hastanede kalp krizinden ölür, Teğmen Onur başarıyla uçuşunu tamamlar, F16’dan iner. Binbaşı Kemal babasının kaybettiğini sarılarak bildirir. Teğmen Onur, yere çöker kalır. Adettenmiş ilk uçuşu tamamlayan pilotun üstüne hortum ile su sıkılırmış. Ölüm acısını, hele baba ölümünü acısını taze yaşayan bir insanın üstüne sıkılan soğuk su onun acısını hafifletebilir mi? Eski yıllarda ki Foça görüntülerinin anıları da karışınca, çok duygulandım, gözlerimden bir damla yaş aktı. Yanımda oturan yabacı uyruklu kadının görmemesi için, hemen elimin tersiyle sildim. (Türk Hava Kuvvetlerinin 100.yıl kutlamaları çerçevesinde çekilen, “Anadolu Kartalları” filmini izlemeyenlere tavsiye derim, izlesinler.)

İşte böyledir anılar, olmadık zamanlarda, olamadık olaylarla çıkarlar karşınıza.

Sizlerin de her zaman yaşanmış ve de yaşanacak güzel anılarınız olması dileklerimle…

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir