Türk Dizi Sektörü’nün Dünya’daki başarısı;

TV Programları

07 Mart ’14

Kategori
TV Programları

 

Türk Dizi Sektörü'nün Dünya’daki başarısı;

 

Gençliğimde 70’li yıllarda ülkemizde TRT’de Amerikan dizileri meşhurdu. Kaçak, Dallas, Aşk Gemisi ve Uzay Yolu sayabildiğim bir kaçı. O zamanlar TRT siyah-beyaz yayın yapıyordu.  1982 yılından sonra renkli yayına geçilmesiyle dizilere ilgi arttı. 1989 yılında Rahmetli Özal’ın özel televizyon kanallarının açılmasına izin vermesiyle, Star Tv. 4 Ağustos 1990 yılında yayına başladı ve sonra arkası geldi.

İlk yerli dizi rahmetli Halit Refiğ, 6 bölüm halinde 1975 yılında çektiği, Aşk-ı Memnu oldu.

Türk Dizileri Dünya ülkelerinde 2006 yılından itibaren ihracata başlanmış. Sekiz yılda artarak devam etmiştir. Günümüzde 50’nin üzerinde Dünya ülkesinde Türk dizileri seyredilmektedir. Bu dizileri şöyle sayabiliriz. (Alfabetik sırayla): Adını Feriha Koydum, Aliye, Asmalı Konak, Aşk-ı Memnu, Binbir Gece, Deli Yürek, Ezel, Gümüş, Hanımın Çiftliği, Ihlamurlar Altında, Karadağlar, Kavak Yelleri, Kurtlar Vadisi, Kuzey Güney, Muhteşem Yüzyıl, Öyle Geçer Zaman ki, Yaprak Dökümü. Bunlar sayabildiğim en önemli diziler. Bu dizilerde oynayan başrol oyuncuları da çok seviliyor ve tanınıyor. Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, Songül Öden ve Tuğba Büyüküstün ilk sırada gelenler.

İlk defa Binbir Gece dizisi Bulgaristan’a satılmış. Bugün dizilerden sağlanan döviz girdisi gittikçe artarak devam ediyor. Günümüzde  dizilerin bir bölümü 200-400 bin dolar arasında satılıyormuş. Bu sadece bir ülkeye satılıyor. Bazı diziler 50 ülkeye satıldığı da oluyormuş. Dizi satılan Dünya ülkesi 102’i bulduğu ifade ediliyor. Bu ihraç edilen dizilerden yıllık ortalama 150 milyon Dolar (2013 yılı) ülkemize döviz girdisi oluyormuş. Türk Sinema Film ihracı yıllık 50 milyon Dolar olduğuna göre, dizi sektörü 3’e katlamıştır.

Diziler Ortadoğu’dan Balkan ülkelerine, Orta Asya’dan Güney Amerika ülkelerine ihraç edilmektedir. Bilhassa Arap ülkelerinde diziler Türkiye ve Türk halkına karşı bakış açısını değiştirmiştir. Bu da Ülkemize turist çekmeye başlamıştır. Son yıllarda Ülkemize gelen Arap turistlerin sayısında önemli artışlar olmuştur. Bu da işin başka olumlu yanı oluyor.

Televizyon yayıncılığı fuarı “DISCOP İstanbul 2014” Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda geçtiğimiz gün başlamış. 3 gün sürecek fuara 90’dan fazla ülkeden; 250 medya kuruluşu, dizi film, belgesel ve reklam filmleri üretici ve dağıtıcıları katılmıştır.

“Pasaport Sahibi Diziler” başlıklı açılış panelinde konuşan Global Agrency Üst Yöneticisi İzzet Pinto, Türk dramalarının sadece Türkiye’de değil, uluslar arası alanda da başarının en iyi örneği olduğunun altını çizmiştir.

Diziler, Sinema film sektörünü baltalamıştır. Genellikle yazın çekilen filmlerde, diziler yüzünden oyuncu ve teknik ekip bulmakta zorlanıyoruz. Bu zorluklar nedeniyle içinde kış mevsimi olan film bile yok, denilmiştir.

Amerika’da son zamanlarda Türk dizileri ile dalga geçildiği gibi bir haber duydum. Türk izleyicisinin dizi manyağı olduğu söylenmekteymiş. Bu bence Türk dizi sektörünü, küçümsenmek, hatta kıskanmaktır. Bir zamanlar nasıl Dünya film piyasasında Hollywood hakim idiyse, günümüzde Amerikan dizilerinin Orta Doğu ve Balkan ülkeleri hakimiyeti yavaş yavaş Türk dizi sektörünün eline geçmektedir. Bu da dizi sektörümüz için sevindirici bir yöndür.

Ancak son aylarda bilhassa Eylül 2013’den bu yana yeni sezonda birçok dizi de yayından kaldırılmış, ya da erken final yaptırılmak zorunda kalmıştır. İzleyicinin seçici davranması, reytinglerde dalgalanmalar yaratmış, bu bazı dizilerin sonu olmuştur. Öyle bir noktaya geldi ki, kanallar bir bölüm sonunda bile diziyi yayından kaldırır oldular. Bu neden reklam alamayışından mı? Yayıncı kuruluşun mu, Yapımcının mı suçu mu bilemem.

Özet olarak, Türk dizi sektörü çok iyi noktalara geldi. Oyuncusu, teknik ekibi ile beraber, Yapımcılar çok kaliteli işler çıkartıyor.

Türk Dizi Sektörü’nün başarılarının devamını diliyorum.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

Not: Görselle internetten alınmıştır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir