Celal Bayar Dağyeni’ye Minnet Borcu Ödüyor

Kültür - Sanat

 

Geçen haftaki köşe yazımda, 3.Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın Haziran 1919 tarihinde 15 gün köyümüzde kalış öyküsünü kendi ağzından anlatmıştım. Bayar o zamanki takma adı ile Galip Hoca köyden ayrılırken köyün mezarlık dua yerinde köylüler hocaları ile vedalaşmışlar; “Biz senin ne maksatla buralarda dolaştığını anladık. Bizi unutma, Allah muvaffak etsin.Yolun açık olsun.” Demişlerdi.

Rahmetli Bayar, cumhurbaşkanlığı yaptığı yıllarda Dağyeni köyü ve köylüyü unutmamış, Aydın Valiliği aracılığı ile o günkü köy muhtarı Hüseyin Efe’ye haber gönderir köy için isteklerini sordurur. 1957 başlarında köyün yol sorunu başta olmak üzere bir çok ihtiyaçları vardır. Ama en önemlisi su sorunudur. Köy meydanına bir içme suyunun getirilmesini isterler. Kartal gediğinin alt tarafından Uzun Pınar’dan kaynak suyu 1,5 inç demir boru ile köy meydanına getirilir. Takribi mesafe 5 km.civarındadır.

1957 yılı başlarında köy meydanı hemen caminin yanı, o zamanki köy odasının önüne mermer anıt çeşme yaptırılır. Görkemli mermer çeşme, üç mermer oluklu ve mermer aharlı olarak yapılır.

Tahminen Mayıs aylarında anıt çeşmenin açısı açılışı yapılır. Adı da Paşa Çeşmesi olarak geçer. O yıllarda ben 8 yaşındaydım. Celal Bayar işleri dolayısı ile  gelememişti, o zamanki Aydın Valisi, birkaç milletvekili ve bürokrat katılmıştır. Askeri bando gelmiş, gösteri yapmış marşlar eşliğinde açılış merasimi düzenlenmiştir. O güne kadar köyden dışarı hiç çıkmamış 8 yaşında bir çocuk olan benim o günler hala gözümün önünde canlanır, bandonun çaldığı marşlar kulaklarımda çınlar. O zaman ilk okul ikinci sınıf öğrencisiydim, hala unutamam.

 

Köy halkı  62 yıllardır bu ‘Paşa Çeşmesi‘nin suyunu içmektedir. Bayar’a, çeşmenin kitabesinde yazdığı gibi köylü ruhuna fatiha okumakta, gönüllerinde yaşatmaktadır.

BU KÖYÜN ÇEŞMESİNİ ARMAĞAN ETTİ BİZE,

MÜBAREK SU GİBİ AKTI BAYAR GÖNLÜMÜZE.

Bu çeşme bugün ilk yapıldığı gibi Germencik, Dağyeni Köyünde, aynı yerinde bulunmaktadır. Aydın Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aydın Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır.

Bu Anıt Mermer Çeşme yıllarca Dağyeni’de tarihin bir simgesi olarak kalacaktır.

Saygı ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir