Köpek psikolojisi / Can ile sabah sporu!

Köpek Bakımı

100_5097

Can” isimli Golden Retrıever cinsi bir kepeğim var. Arada bir onunla ilgili yazılar yazdım. Can 9 yaşında, yavruluğundan beri benimle beraberdir. Geçen hafta değerli yazarlarımızdan Kerim Korkut’un “Hayvanlar da bizim gibi sıkılırlar mı acaba?” bir blok yazısını okudum. Evet, hemcinslerinden ayrı tek olarak evde yaşayan köpekler sıkılırlar. Sahibinden ilgi bekler, dolaşmak isterler. Her köpek besleyen köpek psikolojinden anlamak yada öğrenmek zorundadır.

Bu durumu bildiğim için sabah yürüyüşlerini birlikte çıkar, sporu birlikte yapmış oluruz. Köyde emekliliğimi yaşadığım evin balkonunda kalır Can. Sabah uyandığımı hissettiği anda başlar havlamaya… Haydi yürüyüşe çıkalım diyerek. Bazen gidiş-geliş 4 km.lik doğada bir yol yürüyüşüne çıkarız. Bazen de köy okulunun bahçesindeki halı sahaya gideriz. Halı sahada topu ile oynamayı çok sever.

Bu sabah da erken saatte gene okulun bahçesine birlikte gittik. Önce onun plastik topunu atarak getirmesini isterim.

100_5096

Topun peşinden koşar, topu bana getirir. Önce ağzından bırakmak istemez.

100_5100

Küçük ödül mamaları var. Bu sabah yanıma almamışım. Topu tekrar atmam için bana vermek istemez.

100_5101

Önünden çabucak alır, getirmesi için tekrar atarım.

100_5087

Sonra yorulur gelir önüme yatar.

100_5098

Onunla biraz oynaşırız. Onu okşar, mıncıklarım.

100_5099

Ben de halı sahada 8-10 tur atarım. Can da saha kenarında oturup, beni bekler.

100_5103

Daha sonra okulun arka bahçesindeki jimnastik aletleri gider, 15 dakika değişik aletlerde spor yaparım. Can da o sırada kenara otur, beni seyreder. İlk defa bu aletlere bindiğimde çok tedirgin olmuştu. Havlar, üstüme sıçrar, inmemi isterdi. Şimdi alıştı oturur beni bekler.

100_5105

Can fotoğraf çekemediğine göre, aletlerde kendimi görüntüleyemedim. Sabahın 7’sinde kimse olmadığı için resim çektiremedim. İşte böyle sevgili okurlar. Can ile sabah sporumuz. Daha sonra Can da, ben de yorgun bir şekilde köy sokaklarından geçerek, eve döneriz. Can arkamdan yorgun bir şekilde gelir.

100_5106

Eve dönünce Can bol bol su içer, sonra da mamasını veririm, onu afiyetle yer. Daha sonra Can yatar, keyfine bakar. Ben de duşumu alır, kahvaltıya geçerim.

Şayet siz de bir köpeğe sahipseniz, onunla birlikte yaşıyorsanız, onun psikolojisini, gezmelerini, aşılarını her şeyini dikkat etmeniz lazım. Köpeklerle ilgili geniş bilgi için, İ.Ü.Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları ve Psikoloji Uzmanı Prof.Dr.Tamer Dodurka’nın kitaplarını tavsiye ederim.

Golden Retrıver cinsi, çocuklu evlerde beslenen en uysal hayvandır. Asla saldırgan değillerdir. Gösterilen sevgiyi anında karşılık verirler. Golden ırkı için, “Hırsıza terlik veren köpek” denir. Bütün köpeklerde dikkat edilmesi gereken husus, uyurken ani olarak dokunmamak, hele sevdiği bir yemeği yerken önünden almaya çalışmamak. O zam her köpek ısırabilir.

Unutmayalım ki, köpekler insanların en büyük dostudur. Onların da bir canlı ve varlık olduklarını bilelim.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilarblog.com

 

Not: Fotoğraflar amatör makinem ile tarafımdan çekilmiştir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir