Sevdam Alabora neden reyting kurbanı edildi?

TV Programları

Ekran AlıntısıSA4.SON

Atv’nin yeni çiçeği burnunda dizisi “Sevdam Alabora” reytinglere sessiz sedasız kurban edildi, bitti gitti. Endemol Türkiye’nin yapımcısı olduğu, Kadir Doğulu, Elçin Sangu ve Mustafa Avkıran’ın baş rollerini oynadığı dizi 4.bölümde geçtiğimiz Pazar akşamı ekranlara veda etti.  Tek kelime ile yazık oldu güzelim diziye, bunca reklama ve emeğe. Bırakın maddi kayıplara, o diziye emek veren oyuncu kadrosunun psikolojisini düşünen yok. Çok başarılı olsalar da, sırf reytingleri düşük diyerek işlerine son veriliyor.

Şu reyting canavarı gözünü kestirdiği dizileri, sırf izlenme oranları çok düşük diye ağzında çiğnemeden yutup, mideye indiriyor. Oysa bazı kanallarda o kadar saçma, sapan dizler oynuyor ki, hala sürüp gidiyor.

Ya yapımcı firmanın zararına ne demeli. Kim nasıl karşılıyor onca masraflarını, yayıncı kuruluş karşılıyor mu? Bir dizi için, mekanlar kiralanıyor, restorasyonlar yapılıyor. Dört bölümde bu masrafları çıkarmak imkansız. Her şey yüz üstü kalıyor.

Sevdam Alabora, konu bile kendisini tam anlatamadan, olaylar sindirilmeden, sanki sinema filmi gibi kuru bir ‘SON’ ile bitiriliyor. İzleyenler şaşkın, Sevdam Alabora da aynen öyle oldu. Gökhan (Kadir Doğulu) çocukluk aşkı, Zeynep (Elçin Sangu) aşkını yüzüne “Zeynep ben seni seviyorum” diyerek itiraf ediyor ve dizi sona eriyor.

Peki çözüm ne?

Yeni başlayan dizler ve yapımcıları için önerim.

Reyting canavarına yem olmamak için, yayıncı kuruluş ile baştan iyi anlaşma yapmak gerekli. En az 20 bölüm için bir anlaşma şart. Zaten bir dizi 20 bölümde kendisini izleyicisini ya kabul ettirir, ettiremezse arkası gelmez. Bu durumda hem oyuncuların morali bozulmaz, bu kadarmış, başaramadık derler. Yapımcı da masraflarını çıkartmış olur. Hazal Kaya’nın yeni dizisi “Maral” Tv8 ile 28 bölümlük bir anlaşma yapmış. Maral da ilk bölümde düşük reyting aldı ama, benim şahsi kanaatim, 3-4 bölümden itibaren reyting alacaktır. Bütün yapımcılar, yeni dizileri için bu tür anlaşmalar yapmak zorundadır. Şayet hüsran yaşamak istemiyorlarsa… Benden söylemesi. Bu benim şahsi fikrim, kabul görür, görmez bilemem.

Sevdan Alabora güçlü kadrosu, ilginç konusu ve çekildiği mekanlar itibariyle tutulacak bir dizi idi. Ama yapacak bir şey yok, o da reyting canavarına yem oldu. Bundan sonra dizi yapımcıları sütten ağızları yandığı için, yoğurdu üfleyerek içeceklerdir umarım.

Kadir Doğulu sevenlerinin “Bu dizi bitmemeli…” haykırışlarını duyuyorum. Ben de Sevdam Alabora reyting kurnanı edilmememli, devam etmeliydi diyorum.

Kadir Doğulu ve tüm oyuncu kadrosunu, bundan sonraki işlerinde başarılar diliyorum.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

 

Not: Görsel diziden alınmıştır.

 

1 thoughts on “Sevdam Alabora neden reyting kurbanı edildi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir