El açması yufkadan Aydın usulü ot böreği yapımı!

Yöresel Yemekler

100_4766

Köyümüzde yıllardır yapılagelen Aydın usulü, odun ateşinde ot böreğinin yapılış öyküsünü anlatmak istiyorum.

Yıllardır köyümüzde yapılan ot böreği, düğün, mevlüt ve özel günlerin vazgeçilmez bir özel yöresel yemeklerinden  biridir. Zahmetli olduğu için bir ekip işidir. Kalabalık olmayan ailelerde, 2-3 komşu bir araya gelerek yaparlar.

Bugün köyde elektrik bakım çalışmaları olduğu için, iş yerinde değildim ve uzunca bir zaman bu şöminede odun ateşinde yapılışını izledim ve resimledim. Üç aile birleşerek, 5 kişi yaptılar.

Önce bildiğimiz has buğday unu ılık su ile karıştırılarak iyice yoğrulur. İri yumurta büyüklüğünde parçalara bölünerek yufka açmak üzere hazırlanır.

Bir taraftan da iç malzemesi olan, değişik ot ve sebzeler tahta üzerinde ince ince kıyılır. Bahçeden toplanan taze doğal otlardır bunlar. 15 çeşide kadar konur. Sayarsak; Ispanak, Gelincik, Pancar yaprağı, Ilbıda yaprağı, Pırasa yaprağı, Kereviz yaprağı, Isırgan otu, Dereotu, Maydanoz ve Nane kıyılmış olarak karıştırılır.

100_4741

İçeresine taze çökelek, yeterince tuz geniş bir leğende karıştırılır. Hazırlanan hamurlar oklava ile tek tek açılarak yufkalar hazırlanır.

100_4744

Yufkalar mümkün olduğu kadar ince olarak açılır.

100_4746

Hazırlanan yufkalardan ilkinin üstüne yeterince hazırlanmış otlu malzeme yayılır. Üstüne bir yufka konur, tekrar otlar yayılır, en üstüne de bir yufka daha konur.

100_4748

3 yufkadan hazırlanan börek, etrafı parmakla bastırılarak içerisine konuna malzeme dökülmeyecek şekilde ezilerek yapıştırılır.

100_4750

Artık otlu yufkalar pişirmeye hazırdır. Şömine odun ateşinin üstüne konan saç üstünde tek tek pişirilir.

100_4752

Ocak başında pişirici kadın, gözünü ayırmadan izler, sonra da ters yüz eder. Hafif kahverengi oluncaya kadar pişirilir, yakmamak çok önemlidir.

100_4751

Pişirilen ot böreklerinde sıra yağlama işlemine gelir. Derin bir kap içerisine yeterince saf sızma zeytin yağı konur, yarım kilo zeytinyağı içerisine bir çay bardağı su ilave edilir. Pişmiş böreklerin altına, üstüne bu yağ sürülür. Her tarafı yağ ile ıslatılır. Üst üste leğen içerisine konur.

100_4762

Sonra keskin bir ekmek bıçağı ile dörde ya da altıya bölünecek şekilde kesilir.

100_4766

Artık bizim Aydın usulu ot böreği servise hazırdır. Sıcak sıcak yemek tercih edilir. Ot böreği kesinlikle yoğurt ile yenir. Yoğurt boğazın yanmasını önler. Çok da keyiflidir. Bazen üzüm ve armut hoşafı ile de yenebilir.

Ot böreğinin yanında mutlaka saç böreği de yapmak adettendir. Boş yufka, dikdörtgen, ya da kare şeklinde katlanır. Ocaktaki saçın üstüne koyulur, üzerine

tahta kaşık ile zeytin yağı sürülür, yağlı yufka kızarıncaya kadar pişirilir.

100_4760

Pişirilen saç börekleri, üst üste konur.

100_4759

Saç börekleri sıcak sıcak yenir. Soğursa çabuk sertleşir. Bu saç böreği tulum peyniri ile yenir. Zira lezzeti iyi tulum peyniri verir. Üzüm veya armut hoşafı ile de yenebilir.

100_4765

En son kalan boş yufkalar da saçta pişirilerek, lavaş ekmeği olarak daha sonra tüketilmek üzere saklanır.

100_4767

 

Bugün bu bizim evdeki ot böreği yapımı tam 4 saat sürdü. Aşağı yukarı 60 adet yufkadan, 20 adet börek yapıldı. Ayrıca 15 adet yağlı saç böreği yaptılar. Kalan yufkalarda da 10-15 adet lavaş olarak yufka pişirildi. Öğle yemeğinde afiyetle yedik. Yapanların eline, koluna sağlık diyorum.

Bizim Aydın yöresinin zahmetli de olsa klasik ot böreğinin yapılışını anlatmaya çalıştım.

Afiyet olsun.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

 

Not: Görseller tarafımdan çekilmiştir. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir