Okuma özürlüyüz vesselam!

Genel

01 Temmuz ’13

Kategori
Eğitim
Okuma özürlüyüz vesselam!

Okuma alışkanlığı ailede başlar.


İlk Milliyet Blog yazım14 Ocak 2013 tarihinde yayınlanmıştı. Sağ olsun Milliyet Blog sayfamız da okuma oranlarını rapor olarak veriyor. Şöyle bir göz attım. 5,5 ayda, değişik konularda yazdığım 79 blog yazımı, toplam 220 bin kişi okumuş. Analizini aşağıda yapacağım.

Dünya ülkelerindeki okuma oranları ile ilgili internette araştırma yaptım. Çok enteresan resmen okuma özürlüyüz. Kitap, dergi ve gazete okuma gibi bir alışkanlığımız yok. Çok enteresan ülkemizde 100 kişiden sadece 5 kişi okuyor.

Birleşmiş Milletler insani gelişme kitap okuma raporuna göre, Türkiye, Libya, Malezya ve Ermenistan’ın da bulunduğu 173 ülke arsında 86.sırada. Diğer bir anlatımla, kişi başına düşen kitap sayısı, Japonya’da  25, Fransa’da 7, bizim ülkemizde 12 bin kişiye bir kitap düşüyor.

Toplam nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar 100 bin tirajla basılırken, bizde 3 bin adet basılmaktadır.

Ülkemizde, Dergi okuma oranı % 4, Kitap okuma oranı % 5, Gazete okuma oranı % 22, Radyo dinleme oranı % 25, TV izleme oranı % 94.dür. Başka bir deyişle günde 5 saat TV izleme, yılda 6 saat okumaya zaman ayırmaktadır. Başka bir açıdan, Avrupa Ülkelerindeki bir örnek. Almanya’da 70 bin sağlık kurumuna karşılık, 8 bin kilise, Fransa’da 60 bin sağlık kuruluşu, 9 bin kilise. Ülkemizde 7 bin sağlık kuruluşuna karşılık, 77 bin cami mevcuttur. Dinimiz oku diye emreder amma, bu da bir çarpıklık olsa gerek.

Japonya’da toplumun % 14’ü, ABD’de % 12’i, Fransa’da % 21’i düzenli kitap okurken, bizde sadece 10 binde bir kişi kitap okumaktaymış. Türkiye’de okunan kitaplar genellikle siyaset, aşk ve cinsellik konularını işliyor. Anadolu’da son yıllarda 10 bin kitapçı kapatmak zorunda kalmıştır.

Anketlerde neden okumadığı sorulduğunda, zamanım yok, yorgunum, dersim var gibi cevaplar alınmaktaymış.

Gelelim bizim blog yazıları analizine. 5,5 ayda 79 blog yazısı yayınlanmış. Ortalama ayda 40 bin okuma. Daha çok magazin ve TV programları ile ilgili blok yazılarım okunmuş. Demek ki okuyucunun tercihi daha çok eğlence ve magazine.

32 Adet blog TV programları ile ilgili okuma oranı % 35.

15 Adet blog Magazin yazıları  % 59.

32 Adet Diğer (19 dalda) blog yazısı % 6.

Cinsiyete göre okuyucuların % 57 si erkek, % 43 kadın.

Mesleklere göre:% 37 Öğrenci, % 20 Mühendislik, % 15 Basın/Yayın/Medya, % 14 Muhasebe, % 14 Diğer.

Eğitime göre: % 60 Üniversite, %28 Lise, % 12 yüksek okul.

Yaşa Göre: % 39 46+ yaş, % 27 36-45 yaş, % 23 26-35 yaş, %11 19-25 yaş.

Bütün bunlar gösteriyor ki, her konuda tembel milletiz. Her şeyin kolayına kaçıyoruz. Bilimsel ve eğitici yazı yerine, eğlenceye, magazine kaçıyoruz. Oturup okumak yerine TV seyretmeyi yeğliyoruz. Bu istatistiki bilgiler ülkemizdeki okuyucu profilini açıkça gösteriyor. Takdir sizlerin.

Okuma özürlüyüz vesselam.

Bu işin eğitimle olduğunu biliyor ve kabul ediyoruz. Eğitim ve alışkanlıklar ailede başlar ve okullarda devam eder. Velhasıl eğitimle olur.

Burada ayrıca belirtmek istiyorum. Biz blogerlere yazma imkanı verdiği ve bu bilgileri köşemizde aktardığı için tüm Milliyet Blog yetkililerine teşekkürü bir borç bilirim.

Okuyan bir fert ve de toplum olmamız dilekleriyle hoşça kalın saygı değer okuyucularım.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Face : ab.balcilar@hotmail.com

Blok: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir