Fatih – Harbiye, Süper bir dizi daha…

TV Programları

02 Eylül ’13

Kategori
TV Programları
Fatih - Harbiye, Süper bir dizi daha…

Fox Tv. in yeni dizisi Fatih –Harbiye ilk bölümüyle ekranlara geldi. Güzel miydi, güzel. İzleyiciden tam not aldı ki, reytinglerde Totalde birinci sırayı kapmıştır.

Peyami Safa’ nın aynı adlı romanından alınan dizi bir Koliba FilmAta Türkoğlu yapımı olup, Yönetmen koltuğunda Sadullah Celen var. Hayriye Ersöz senaryoyu uyarlamıştır.

Başrollerde Kadir Doğulu (Macit), Neslihan Atagül (Neriman), Yunus Emre Yıldırımer (Şinasi) ve Dilara Öztunç bulunmaktadır.

İstanbul’ un birbirine zıt iki semti Fatih ve Harbiye. Fatih semti doğu kültürünü yansıtan eski evlerin bulunduğu, daha çok fakirlerin oturduğu bir semt. Harbiye  Batı kültürünü temsil eden, lüks villalarda zenginlerin oturduğu bir semt.

Neriman küçük yaşta annesini kaybetmiş, babası ve halası ile birlikte oturmaktadır. Fatih semtinde çocukluk arkadaşı Şinasi ile beraber büyümüşler, aynı okullara gitmişler, şimdiler de müzik yüksek okulu beraber okumakta, iki sevgilidirler.

Şinasi’nin kardeşi Aslı komşu oğlu Emre ile birliktelikleri neticesinde bekâretini kaybetmesi, Şinasi’ yi çileden çıkartır. Sokak ortasında Emre’ yi bir güzel döver. Neriman’ın gözleri önünde geçen olay, Şinasi ile aralarının açılmasına sebep olur. Şinasi savunmasında, abi olarak görevimi yaptım demektedir.

Burada not düşmeden geçemeyeceğim. Genç kızın bekâret kontrolünü eski ebe kadın yapması, insanı hem gülümsetiyor, hem de içini acıtıyor. Ne diyelim, işte bir Türkiye gerçeği. Namus kavramı her iki semtte de kendini gösteriyor. Fatih’ de yüzünü yerden kaldırmak için, evlenmek şart. Harbiye’de ise karısı ile basına mutlu aile tablosu röportajı veren evin beyi, arkasından metresiyle yaptığı telefon konuşmasında onu çok özlediğini ve aldığı pırlanta kolyeden bahsediyor.

Diğer tarafta Harbiye’ de oturan, farklı kültüre sahip, zengin ve yakışıklı Macit. Neriman bu iki genç arasında gelir-gider. Bir gün Neriman alışverişte Dayı Kızı ile karşılaşır. Amerika’dan dönen arkadaşı Macit şerefine köşkte verecekleri parti için davet alır. Gidip gitmemekte ikilem yaşasa da, en yakın arkadaşı Fahriye’ nin ısrarı ile gitmeye karar verir.

Gece elbisesi, ayakkabı her şey temin edilir. Hala Gülten Hanım ikna edilir. Baba Faiz Beyden izin alınır. Gece elbisesi Şinasi’ nin annesinin diktiği bir elbise yerine teslim bahanesiyle alınır. Giyinir, tam taksiye binerken Şinasi Neriman’ ı tuvaletler içinde görür.

Avcıoğlu villasına gelir. Pelin Neriman’ı görür. Gönül Hanım ve Macit ile tanıştırır. Güzeller güzeli kuğu gibi olmuştur Neriman. Macit’ in hemen dikkatini çeker. Gözlerini üstünden alamaz. Neriman’ ın büyülü güzelliği Macit’ i iyiden iyiye çarpmıştır. Macit daha önce niye karşılaşmadıklarını sorar. Gönül Hanım aramızda aşılmaz yollar var diye dalga geçer. Neriman başka bir dünyadayım diye cevap verir.

Mahallede Emre ve ailesi, Şinasi’nin kardeşi aslıyı istemeye gelirler. Tüm adetler yerine getirilir.

Neriman, lavaboya gitmek için üst kata çıkar. Doyumsuz boğaz gece manzarasının büyüsüne kapılır. “Buradan bakınca ne kadar güzel görünüyorsun İstanbul” demekten kendine alamaz. Macit ensesinde biter, sendeler, tam düşerken Macit tutar. Müzik sesi, büyülü hava, melankoli, Şopen’in kusursuz aşk bestesi sözleri Macit’i etkiler. Macit ile dansa başlarlar. Macit mest olmuş, çok etkilenmiştir. Benimle tekrar dans eder misin der ve elinden tuttuğu gibi kıyıdaki yata görür. Kimseyi beklemeden denize açılırlar. Neriman korkmuş, ne yapacağını bilmez haldedir. Denizin ortasında tanımadığı biri ile kalmaktan hoşlanmadığını söyler. Macit beni herkes tanır. Aslında ben seni tanımıyorum der ve tanımak isterim, kimsin sen. Kendini alamaz öpmek ister. Neriman’ ın aklına mahalledeki kötü olaylar, namus kavramları ve lafları kulaklarında çınlar. Geri geri giderken denize düşer. Burada bölüm sonu gelir.

Bence, beklediğimden de güzel bir yapım. Doğal, işte bizim içimiz, dışımız diyebileceğimiz bir hayat. Usta yazarlarımızdan Peyami Safa; Doğu ve Batı kültürü arasına sıkışmış Neriman’ ı çok güzel bir örnek olarak getiriyor karşımıza. Zevkle izlenebilecek bir yapım.

Benden de tam not aldı.

İyi seyirler.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Face : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: balcilar-blog.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir