Aydın’ın doğal lokumu, taze ve kuru incir,

Güncel

24 Ağustos ’13

Kategori
Güncel

 

Aydın’ın doğal lokumu, taze ve kuru incir

Aydın çukurunda İncir mevsimi başladı ve devam ediyor. Büyük Menderes ovası ve Aydın,Germencik’in kuzey yamaçları (Dağlık ve engebeli), Dağyeni Köyü başta olmak üzere, Çamköy, Dampınar ve Habipler Köyü arazilerinde nefis taze ve kuru incir elde edilmektedir. Yöremiz doğası itibariyle, havası ve toprağı çok uygundur.

Taze incir tüketimi yok denecek kadar azdır. Toplanıp satılmaz. Ancak Germencik – Aydın karayolu üzerinde bazı üreticiler satış yaparlar. Ayrıca taze olarak toplayıp, İzmir Haline gönderenler vardır. Bizim Dağyeni köyünden gönderen yok.

Görsel resimlerde (Galerilerde) gördüğünüz gibi 6 çeşit incir vardır. Bu incirler tazesine yöresel tabir olarak (Kaba) denir. Hepsi de taze olarak yenebilir. Ancak Kuru İncir esas olarak sarı Loptan elde edilir. Sarı Lopun kuru incirleri, açık sarı rengi, ince kabuğu ve yoğun bir tadı vardır.

Taze incirin en çok tüketileni Bardacık cinsidir. Yumurta gibi oval bir tipi, hafif tadı ve hoş kokusu vardır. Daha sonra, mor incirSarıcaKara Yaprak ve Lop gelir. Bizim yörede yemeklik değimiz bu incinler çok azdır. Her İncir bahçesinde 3-5 ağacı geçmez. Esas kurutmalık incir sarı loptur.

Taze incirler ağacın dallarında olgunlaşır, sonra sarkar ve düğme kısmından kendi kendine kopar ve yere düşer. Yere düşen incirler toplanıp, ızgara dediğimiz sergilerde kurumaya bırakılır. 2-3 gün içinde kuruyan incirler, seriden alınır. Birinci mal (35-45 adedi 1kğ.), İkinci mal, natrol, çatlak ve hurda olarak tasnif edilir. Tasnif edilen incirler, ya Tariş’ e ya da tüccara satılır.

İncir sağlığa çok faydalıdır. İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirimi kolaylaştır. Kabızlığı giderir, vücuda kuvvet ve enerji verir. (Başa bir blog yazımda geniş bir şekilde sağlığa faydalarından bahsedeceğim.)

Kış yiyeceği olarak saklanır. Yıllardır her aile kendine asgari 50-100 kğ. Yemeklik dediğimiz kuru incir ayırır. Yemeklikler özenle seçilir. Bandırma işlemi dediğimiz kekik kokulu sıcak suya sokulur. Sonra tekrar güneşte kurulup, küplerde saklanır. Kış aylarında köylünün iyi bir bezin kaynağıdır. Ceviz ile ya da susam dövmesi ile yemesine doyum olmaz.

Kuru İncir Dağyeni köylülerinin bir numaralı gelir kaynağıdır. Ortalama köyün kuru incir üretimi 2.500 Ton civarındadır.

Aydın ili, Türkiye kuru incir % 75’ni üretmektedir. Kuru İncir ihracatından Ülkemize, önemli döviz sağlamaktadır. Ben bu nedenle “Aydın’ın doğal Lokumu İncir” dedim.

Ağzınızın dadı eksilmesin, hep incir tadında olsun.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir