Dağyeni Köyü’nde, İncir Bahçesine göç zamanı,

Gelenekler

12 Ağustos ’13

Kategori
Gelenekler
Dağyeni Köyü'nde, İncir Bahçesine göç zamanı,

Traktörüyle İncir bahçesine göç eden bir köylü,


AydınGermencikDağyeni Köyü’nde her yıl olduğu gibi İncir bahçelerine göç başladı. Köydeki ailelerin % 95’ i İncir bahçe evine göç eder. Bu nedenle tavuğu, köpeği, varsa hayvanları ile giderler. Kuru incir toplama sezonluk bir iştir. Sezon Ağustos ve Eylül aylarıdır. Ağustos ayı başında başlar, Eylül sonunda hasat biter. Kuru incir toplama zahmetli bir iştir. Bu nedenle köyden gelip-gitmekle olmaz. Her köylünün incir bahçesinde bir bahçe evi bulunmaktadır. Bu zaman zarfında bahçeye göçülür. Bahçe evinde kalınır. Sabahın erken saatinde incir toplama işi başlar. Saat 12-15 arası yemek ve öğle istirahatı verilir. Tekrar akşam toplamaya çıkılır. Aydın incirleri sarı lopdediğimiz kurutmalık incirdir. Taze olarak ancak % 5 toplanıp, satılır. Geri kalan % 95 kurutulmuş incir olarak alınır. “Buruk” denilen kurumuş incirler, ağaçlardan sırıkla zedelenmeden düşürülür. Sonra sepetler içerisine toplanır. Toplanan incirler, naylon tüneller içinde “Izgara” denilen sergilere yayılır. 2-3 gün içerisinde kuruyan incirler, akşam gün batımı yada sabah erken saatlerde sergilerden alınır. Genellikle ev damına dökülen kuru incirler, seçime tabi tutulur. Yemeklik, 1.ci mal, 2.mal, natrol, çatlak ve hurda olarak ayrılır. Günümüzde incir seçme makineleri vardır. İlk seçim elle yapılır, çatlak ve hurdası alınır. Diğer boylamayı makine yapar.

İncir bahçesi büyük olan aileler, sezonluk yatılı işçi tutarlar. Bu işçiler “Kantarcı”  denir. Bu kantarcılar Denizli ve Aydın’ın fakir köylerinden gelir. İncir sezonu boyunca kalırlar. Bu yıl bir işçinin sezonluk ücreti 1.750,- TL. civarındadır. Bahçede yatacak yer, 1 çuval un ve 30 kg. civarında kuru incir verilir.

Kuru incir yağmuru sevmez, sezonda yağmur yağmadan toplamak lazımdır. Yağmur yiyen incirin kalitesi bozulur. Anlayacağınız zahmetli bir iştir, incir toplam işi.

Aydın ekolojik koşullar nedeniyle kaliteli kuru incirler bu ilimizde yetişir. Büyük Menderes ovası civar dağ köyleri bu şartlara uygundur. Türkiye’deki toplam incir ağacının % 60 Aydın ilindedir. Türkiye genelindeki 280 bin ton kuru incirin, 200 bin tonu Aydın’da üretilmektedir. Daha sonra İzmir ikinci sırada yer alır. Küçük menderes ovası, Tire ve Ödemiş önemli üretim yerleridir.

Kuru İncir Ülkemizin önemli ihraç ürünlerindendir. Dünya kuru incir üretiminin dörtte birini ve kuru incir dış ticaretin yarıdan fazlasını Türkiye karşılamaktadır.

Aydın’da bulunan incir işletmeleri topladıkları kuru inciri, İzmir’de bulunan ihracatçı firmalara satarlar. İhracatçı firmalar inciri işleyip, İzmir limanından ihracat gerçekleştirirler. İhracat büyük oranda Avrupa birliği ülkelerine yapılmaktadır. En büyük alıcılar, Fransa, Almanya ve İtalya’ dır. Yıllık 50 bin tonluk ihracattan, yaklaşık 70-80 milyon dolar gelir elde edilir.

Kuru incir özellikle “Sarı Lop” adı verilen incir çeşidinden elde edilir. Büyüklüğü (40 adedi 1kg.), tadı, etli oluşu, açık rengi ve yumuşak kabuğu ile dünyada kurutulmaya en uygun türlerden birisi olarak nitelendirilmektedir. Kuru incirin %90 ı bu sarı loptan üretilmektedir.

İşte bizim Aydın çukuru ve Aydın dağlarının yamaçlarında Dağyeni köyünde incir mevsimi başladı. Şimdilerde köy % 80 boşaldı. Bu göç geleneği yüzyıllardır devam etmektedir. Zira şartlar bunu gerektiriyor. Kuru inciri toplamak için İncir bahçesinin içinde olmak şarttır. Köyümüzde bahçesinin büyüklüğüne göre 5 tondan 50 tona kadar kuru incir üren aileler vardır.

Ağzınızın tadı, İncir tadında olması dileklerimle.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Face : ab.balcilar@hotmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir