Sevdam Alabora / İlk bölümde neden iyi reyting alamadı?

TV Programları

5622_6265_09022015_9

Kadir Doğulu’nun büyük emek sarf edilerek hazırlanan yeni dizisi “Sevdam Alabora” önceki Salı akşamı ekranlarımızdaydı. Ama beklenen reytingleri alamadığını gördük. Ben kendi adıma bu kadar düşük bir reyting beklemiyordum. Görünce şok oldum.

“Sevdam Alabora”  reytinglerde ilk ona bile giremeyerek, hem kanalı, hem de dizi ekibini ve yapımcısını üzmüştür. Total’de 20.sırada, AB’de ise 21.sırada yer almıştır.

Aynı gece Fox Tv’nin “Aşk Yeniden” dizisi Total’de 2.sırada, AB’de birinci sırada yer almıştır.

Atv bu dizi için yeni bir taktik denemiş, önce internette yayınlanmıştır. Maalesef bu taktik ters tepmiş, dizinin reytinglerini düşürmüştür.

Kendimce nedenlerini aradım.

İlk önce internette yayınlanması bir hataydı. Konu ilk bölümde çok geniş tutulmuş, geriye dönük anlatım uzun ve gereksiz detaylara girilmiş.  Hiçbir kız babası da olsa, bir ata binip ormana gitmez. Salı akşamlar güçlü dizilerin olması başka bir farktör. Yeni bir dizinin izleyici çalması da biraz zordur.

Sevdam Alabora’nın konusu kısaca şöyle:

Bundan 22 yıl önce, Ege’nin kudretli beylerinden Ali Hikmet Başat’ın kızı Hülya, zorla evlendirilmek istendiği Hakan Korkut’u düğün gecesi bırakıp, seyis Erdem ile kaçmıştır. Aşıklar bir yıl gizlenmiş ancak Hülya anne olduktan hemen sonra Ali Hikmet Bey ve adamları tarafından yakalanmıştır. Erdem vurulmuş, bindikleri kayık alabora olmuştur… Olaylı günde tek vurulan Erdem değildir, ailenin gözbebeği, Ali Hikmet Bey’in biricik oğlu Ahmet de bir kaza kurşunu ile hayatını kaybetmiştir.

Hülya’nın sulara gömülen bebeği ise Ali Hikmet Bey’in emektarı Zülfikar tarafından kurtarılmış ve gizlice eve götürülmüştür. Zülfikar’ın yeni doğum yapan karısı bebek ile ilgilenmiş ancak fırtınalı gecede çıkan yangında hem Gülsüm hem de Gülsüm’ün bebeği ölmüştür. Zülfikar ise Hülya’nın bebeğiyle baş başa kalmış, tüm köy halkına onun yangından kurtulan kendi bebeği ‘Zeynep’ olduğunu söylemiştir. Babası tarafından çiftliğe kapatılan Hülya, bir Arap ile gizlice evlendirilmiş ve bir daha da kimse ondan haber alamamıştır. Ali Hikmet ise oğlu Ahmet’i yanlışlıkla öldüren kız kardeşinin kocası İsmail’i öldürterek intikamını almış ardından da gizli ilişki yaşadığı Sevinç’in yanına İzmir’e gitmiş ve böylece bir devir kapanmıştır.

Aradan zaman geçer ama bu öfke bitmez. Ali Hikmet Bey, Sevinç ile evlenir ve onun oğlu Gökhan’ı kendi nüfusuna geçirir. Herkes Gökhan’ı, Ali Hikmet’in oğlu olarak bilir. Zeynep, Gökhan ve kuzeni Selçuk birlikte büyürler. Ancak Ali Hikmet, Zeynep’i hiç sevmez ve yaşanan bir at kazasından Zeynep’i sorumlu tutarak çiftlikten kovar. İstanbul’da yatılı okuyan Zeynep veteriner olur ve diplomasını aldığı gün babasının kayıp olduğunu öğrenerek köye geri döner. Yurtdışında okuyan Gökhan da aynı tarihlerde çiftliktedir. İki çocukluk arkadaşı yıllar sonra yeniden buluşur ancak yine yörenin güçlü kadınlarından Rezzan Hanım’ın kızı Banu da çiftliktedir. Üstelik Gökhan ile evlenmeyi kafasına koymuştur. Zeynep’in kendisini köyden gönderen, babasından ayıran Ali Hikmet Bey’e öfkesi ise hiç geçmemiş aksine katlanarak artmıştır.

Çiftlikte Gökhan, Selçuk ve Zeynep’in çocuklukları birlikte geçer. Çok güzel de anlaşırlar. O talihsiz olay üçünü ayırır.

Ekran AlıntısıSA1.1 Ekran AlıntısıSA1.2

Babalarından izinsiz atı ahırdan çıkartıp binerler. Selçuk ile Zeynep birlikte bindikleri at tökezler, düşerler atın ayağı kırılır.

Ekran AlıntısıSA1.3

Ali Hikmet Bey oğlu Selçuk’a “At aksak bırakılmaz” Der ve tabancayı eline tutuşturur, vurmasını ister. Selçuk’un korkudan eli titrer, ateş eder ama kendisinde düşer bayılır. Bu olay Selçuk da psikolojik sorun bırakır.

Ekran AlıntısıSA1.4

Ali Hikmet Bey, Zeynep için bu kız bu çiftlikten gidecek der ve Zülfikar’ın kızını göndermesini ister. Zeynep İstanbul’a gider. 10 yıl geçer. Zeynep okur, veteriner olur. Tam diploma merasiminde babasının kaybolduğu haberini alır.

Gökhan da Mühendis olmuş, çiftliğe gelmiştir. Arazide dolaşır, bir sür at arasından beyaz bir yılkı atı bulur, yakalar ve onu çiftliğe getirir. Banu Gökhan’ı görünce çok beğenir, onunla evlenmek istemektedir.

5622_6265_09022015_11

Zeynep çiftliğe döner dönmez araziye babasını aramaya gider. Ahırdan Gökhan’ın yeni getirdiği atı alır, onunla gider. Gökhan Banu’yu yeni getirdiği atı göstermek ister. Atın olmadığı görünce çok şaşırır. Yeni gelen kızın götürdüğünü öğrenir.

Ekran AlıntısıSA1.7

Gökhan başka bir atla Zeynep’in peşinden gider. Onu ormanda peşinden takip eder.

Çiflikte Zeynep’in çantasını alırlar, karıştırırlar. Çantadan çıkan diplomayı görünce veteriner olduğunu öğrenirler.

Zeynep attan inip, deren,inin öbür tarafına asma köprüden geçerken Gökhan, Hey diye seslenmesiyle dereye suya düşer. Gökhan atlar onu sudan çıkartır.

5622_6265_09022015_10

Zeynep baygındır, onu yere yatırınca uyanan Zeynep Gökhan’a kimsin sen diye seslenir. Gökhan sen benim atımı çaldın deyince Zeynep,  Gökhan’ı tanır. Sonra birlikte atları çekerek yürürler. Zeynep, babasının 2 gündür kayıp olduğunu söyler, birlikte aralar. Geceyi ormanda geçirirler, kurtlar uluyordur. (Bana buraları saçma geldi.)

5622_6265_09022015_6

Karanlıkta el feneri ile ararken Zeynep düşer, bu defa çalılar bacaklarını çizer. Gökhan, babanı bulacağız, söz veriyorum sabah babanı bulacağız. Gökhan ateş yakar, Zeynep’in bacağındaki yaraları temizler.

Ekran AlıntısıSA1.8

Gökhan ile Zeynep’in dağda baş başa olması Banu’yu kıskançlıktan çılgına döndürür. Banu, Gökhan ile bizim ilişkimiz ciddiye doğru gidiyor, yakın zamanda size bir sürpriz yapabiliriz, demektedir. Selçuk rahatsızlığı devam eder, annesi üzerine titrer.

Geçmişteki Rüzgar atın öldürülmesini konuşurlar. Gökhan, o olay yüzünden bana kızgınsın, biliyorum. Zülfikar dağda ayağı kırılmış, bir yerde yatıp kalmıştır. Kızı Zeynep’i düşünür, eğer kendisine bir şey olursa kızına bir mektup yazmıştır. Geçmişte yaşanan olaylar uzun uzun anlatılır. Ali Hikmet Beyin oğlu Ahmet’in ölümü, Zeynep’in doğumu anlatılır.

Sabah Gökhan ile Zeynep aramalarını devam ederler. Zeynep, babama bir şey oldu diye endişelidir. Gökhan sana söz verdim onu bulacağım. Banu, ısrarla Gökhan’ı cep telefonundan arar, cevap alamaz. Annesi üstüne düşmemesini ister.

Nihayet Zeynep’in babası Zülfikar’ı kayalıkların arasında bulurlar.

Ekran AlıntısıSA1.9

Zülfikar’ı yerden kaldırırlar, Gökhan yerde bulduğu mektubu cebine koyar. Zeynep çok sevinir. Selçuk araba ile onları aramaya gelir. Zülfikar’ı ile kızı Zeynep arabaya biner, Gökhan onları atla takip eder, eve dönerler. Zeynep Selçuk’a teşekkür eder. Selçuk, her şeyi Gökhan yapmış. Zeynep, Gökhan olmasaydı babamı hayatta bulamazdık. Zeynep Gökhan’ın ceketini Selçuk’a verir. O sırada mektup yere düşer. Zeynep, mektubu tekrar ceketin cebine koyar. Zeynep, Gökhan’nın Banu ile nişanlandığını dedikodusunu duyar. Zekeriya Bey de bu haberi şaşırır. Zeynep hava almak için dışarı çıkar. O sırada Gökhan gelir ve babasını sorar. Zeynep, babam iyi ben bu akşam gidiyorum. Gökhan Zeynep’in Fularını geri vermez, madem gidiyorsun, bu da senden bana hatıra kalsın.

5622_6265_09022015_7

Zülfikar’ı Ali Hikmet Bay çağırır. Zeynep ile Selçuk da konuşmak ister. Zeynep bu akşam gideceğini söyler. Zülfikar Ali Hikmet’in odasına gider. Ali Hikmet, lafı hiç uzatmayacağım. Kızını bu gece göndereceksin, der. O kız bu çiftlikten gidecek.

Ekran AlıntısıSA.1.11

Yemekte, Gökhan’a yüzükleri ne zaman takıyoruz diyerek halası sorar. Gökhan ne yüzüğü halacım deyince, Banu evlenmek istediğinizi söyledi. Gökhan çok şaşırır, biz mi evleniyor muşuz?

Selçuk, bir ay önce Zülfikar amca kalp krizi geçirdiğini söyler. Zeynep, benim niye haberim yok.  Selçuk, bir tek Ali Hikmet ile benim haberim var. Zeynep, Ali Hikmet bunu biliyor mu? Bunu biliyordu babamı bile bile ölüme gönderdi. Zeynep, hızla dışarı çıkar. Zülfikar ile Ali Hikmet tartışmayı devam etmektedir. Zülfikar benim kızım bir at kazası yüzünden 10 yıl bu eve gelmedi, gelemedi. Ali Hikmet, mesel bir at mevzu değil. 22 yıldır benim ciğerim yanıyor. Senin kızını gördükçe, ben onu görüyorum. Ben bir nehrin sularına bıraktım geldim her şeyimi… Ben senin kızını Gökhan ile yan yana gördüm, tıpkı onun gibi. Bu kız gidecek. Zülfikar Bey benim kzımın burası evi, istediği zaman gelir, istediği zaman gider. Haddini bil Zülfikar efendi.

O sırada Zeynep yerden bir taş alır, bütün hırsıyla bağırarak, Ali Hikmet… Taşı cama atar, cam kırılır.  Zeynep, hiç bir yere gitmiyorum ben der ve birinci bölüm burada sona erer.

Ekran AlıntısıSA1.SON

Endemol Türkiye’nin yeni dizisi Sevdam Alabora’nın oyuncu kadrosu şöyle; Kadir Doğulu (Gökhan), Elçin Sangu (Zeynep), Mustafa Avkıran (Ali Hikmet), Gökçe Yanardağ (Sevinç), Başak Parlak (Banu), İlker Kızmaz (Selçuk), Sacide Taşaner (Nedret), Ayber Pekcan (Hakan), Mutlu Güney (Zülfikar) ve Zeynep Kumra (Rezzan) oynamaktadır.

Beklenen reytingi alamadı ama, bu güzel dizide konu geliştikçe sevilecek ve reytingleri de alacaktır.

İyi Seyirler.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

 

Not: Görseller dizifilm.com’dan ve tarafımdan diziden kopyalanarak alınmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir