İnsan Hayatında Sevgi’nin Yeri

Kişisel gelişim

27 Temmuz ’13

Kategori
Kişisel Gelişim

İnsan hayatında sevgi, dünya var oldukça hep olacaktır. Yaşam, sevgi ve paylaşım demektir.

Bebek dünyaya gözlerini açtığında, ilk olarak anne sevgisiyle tanışır. Onun sesiyle hayatı tanır, anne sesindeki sıcaklığı, sevgiyi hisseder. Annenin tükenmez sevgiyle büyür. Anne yemez yedirir, giymez giydirir.

Çocuk ilkokula başladığında arkadaş sevgisini görür ve hisseder. Çocukluk heyecanıyla dostluğu ve sevgiyi yaşar ve yaşatır. Bu sevgi arkadaşlık, beraber oynama, paylaşım ve yaşam sevgisidir.

Buluğ çağına giren, 16-17 yaşlarına gelen gençlerde karşı cins sevgisi başlar.  Bu sıcak duygu kızlara karşı duyulan aşk ateşi ve sevgidir. Aynı şekilde genç kızlar erkek arkadaşlarına karşı duydukları bir sevgidir. Her iki cinsin birbirine karşı bir etkileşimdir aşk. Bu yaşlarda bu duygu bambaşkadır. Eli eline değdiğinde bir elektriklenme oluşur. İşte bu sevgiliye duyulan sevgi ve aşktır.

Orta yaşlarda zamanla eşiyle olan aşk ve sevgi dostluğa dönüşür. Erkekler ya da kadınlar arsında çocukluk yıllarından gelen sevgi zamanla dostluğa dönüşür. Paylaşımlar artar, ileri yaşlarda dostluk sevgisi kendini gösterir. Bu tür dostlukları bireyler sanal olarak da yaşayabilir. Örnek, TV. de sevdiği ses sanatçısı ve ya sinema filmi, dizi oyuncusuna karşı duyulan sevgiler vardır. Bu tür sevgiyi aşırı yaşayanlar, o kişinin fanı olurlar. Günümüzde örnekleri çoktur. “Adını Feriha Koydum” dizisi başrol oyuncularına karşı duyulan yoğun sevgi, Hazal Kaya Fanları, Çağatay Ulusoy Fanlarını oluşturmuştur. Bu örnek aldığı kişiye karşı  duyulan bir özlem ve sevgidir.

Sevgi insanları birbirlerine bağlar. Sevgiyi tatmayan, yaşamayan insan hayatta başarılı olamaz.  Her başarılı iş adamını arkasında bir sevdiği kadın vardır. Eşinden aldığı sevgi ve aşkla başarılı olur.

Mevlana’ya göre sevgi öylesine farklı, öylesine gizemli bir şey ki anlatılamaz, sevgi hissedilir, insanın içindedir, sevgi yaşanır ve paylaşılır. Sevgi insanları birbirine bağla, insanlar arasındaki güçlü bağdır sevgi.

Mevlana’nın sevgi ve hoşgörü felsefesi konusundaki sözleri insanın özünü anlatmaktadır. Onun hepimizin bildiği aşağıda çağrı sözleri hatırlarsınız.

“Gel, yine de gel, kim olursan ol, ister putperest, ister Mecusi ol, bin kere tövbeni bozmuş olsan da gel, burası hak dergâhıdır, burada herkese yer var.” Onun sevgi dolu bu sözleri insanı yürekten etkilemektedir.

Sevgi konusunda ilk akla gelen, insana duyulan aşktır. İnsanın insana olan sevgisinden sonra cansız varlıklara duyulan sevgi gelir. Çiçeklere, mevsimlere, doğaya, tatile ve paraya olan sevgiyi sıralayabiliriz. Para bazen insan sevgisini yok eder. İnsanı cimri, egoist yapar, yalnızlığa götürür. Çok paran olacağına çok dostun olması daha iyidir. Parayla saadet olmaz. Ama dostlarla geçen her an insanı mutlu kılar.

Hayatı dolu dolu, sevgiyle, severek yaşayalım sevgili okurlarım.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blok: milliyet.com.tr/cansever

Not: Son okuduğum Can Hikmet Değirmenci’ in “Kişisel Gelişim ve Pozitif Enerji” adlı kitabından bir takım alıntılar yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir