Göçmen kuşların nesli azalıyor mu?

Doğal Hayat / Çevre

06 Temmuz ’13

Kategori
Doğal Hayat / Çevre
Göçmen kuşların nesli azalıyor mu?

4 sevimli yavru kırlangıç gece uykusunda.


Geçtiğimiz 9-10 Mayıs tarihinde dünya göçmen kuşları günü kutlandı. Aaa göçmen kuşlar günü de mi varmış diyenlerinizi duyar gibi oluyorum.

Evet var. 2006 yılından bu yana tüm dünyadaki göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunmasına dikkati çekmek için bu tarihlerde göçmen kuşlara atfedilerek dünyanın farklı yerlerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Ülkemizde yüzlerce göçmen kuşlar arasında en belirgin olarak, Leylek, kırlangıç, guguk, gökgüvercin, yaban kazları, yaban ördekleri ve kelaynak kuşlarını sayabiliriz.

Ben yaşadığım köyümde, en çok kırlangıç görüyorum. Arada bir Leylek görürdüm amma, bu yıl hiç görmedim. Leylekler bizim köye avlanmak için ovadaki kasabalardan gelirlerdi.

Ben evimin iç kullanılmayan kısmına gelip yuva yapan bir çift kırlangıçtan bahsetmek istiyorum. Yuvalarını 10 gün içinde yaptılar. Taşıdıkları çamuru tükürükleriyle duvara yapıştırıp,  aşağı yukarı 12 cm. genişliğinde  8 cm. derinliğinde itina ile bir yuva yaptılar. Üç haftalık bir kuluçkalık süresinden sonra, 4 yavru çıktı. Anne kuluçkada iken baba, anneyi besledi. Geceleri de yuvanın kenarına tutunan baba, orada uyudu. Küçük yavruları gagalarında taşıdıkları böceklerle beslediler. Tüylendiler, artık yuvadan uçma zamanları gelmişti. Bir sabah yavruların yuvada olmadığını gördüm. Uçma talimine gitmişlerdi. Ama geceleri yavrular yuvaya uyumaya geliyorlar. Anne-baba yuvada yer olmadığı için geceyi dışarıda geçiriyorlar. (Fotoda 4 yavru gece uykusunda).

Kırlangıçlar Nisan ayında gelip, Eylül aylarında kışı geçirecekleri Afrika’ a uçuyorlar. Çok hızlı uçan, iyi bir sinek avcısıdır. Havadaki her türlü sinek ve böceği avlarlar. İnsana yakın, uçarken sanki sevinç çığlıkları atar gibi sesler çıkartırlar. Ötüşleri hoştur. Bizim buralardakiler kır kırlangıcı cinsidir.

Aklıma gelen soru, göçmen kuşlarının nesli azalıyor mu? Bizim buralarda Leylekler azaldı ki yok. Bu nedenle Kelaynaklar koruma altına alınmış. Kışın bile göçlerine izin verilmiyormuş. Az da olsa guguk kuşu ve atmaca görüyorum. Çocukluğumdan hatırladığım, Kartal ve akbaba gibi yırtıcı kuşlar yok artık.

Hayatınız kuşlar gibi özgür ve neşeli geçmesi dileğiyle.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Face : ab.balcilar@hotmail.com

Blok: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir