Men arzuyu şiddetlendirir!

Genel

31 Mayıs ’13

Kategori
Blog yazarları tartışıyor!

 

Men arzuyu şiddetlendirir!

Bu gün gelen maillerimi bakarken, Milliyet BlogHaftalık bültenini gördüm. Detayda Blogyazarları tartışıyor konu başlığında alkol yasağı hakkında fikirlerimizi paylaşmamız isteniyordu. Ben de bu nedenle düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Ben şahsen alkol ve sigara ile arası iyi olmayan bir kişiyim. Yaşım 65. Sigarayı, hayatım boyu bir paket bile içmemişimdir. Arkadaşlarım içki masalarında teklif etmişler, hatır için almış tek tük laf olsun diye yakmışımdır. Tiryakisi de olmadım. Tam bir Yeşilaycıyım. İçenin yanına bulunmam. Yanımda da içirtmem.

Alkole gelince. Arkadaş toplantılarında, özel gecelerde rakı içmişimdir. Ama ayda bu 2 defadan fazla olmamıştır. Yerine, mekana ve ortama göre davranmış, kendimi bilmemecesine içtiğimi hatırlamam. Son üç yıldır köy ortamında doğa ile iç içe yaşadığımdan mı nedir, hiç ihtiyaç duymadım. Etrafa rahatsız  etmediği sürece, içene de karışmam.

Gelelim Hükümetimizin aldığı gece belli saatlerde yasak kararına. Konu başlığımda yazdığım gibi, “Men arzuyu şiddetlendirir”. Yasaklara karşı insanoğlunun devamlı bir merakı vardır. Yasak daha da tüketimi körükler. Bu tür yasakları olan, bir İran, bir Suudi Arabistan kapalı kapılar ardında neler olup bitiğini hep basından okuyoruz. İçen veya içecek insan yasak saatlerinden önce alır, evinde stok yapar. AKP’nin Sayın Milletvekilleri bunu bilmiyor mu? Biliyorlardır ama, Sayın  Başbakanlarına dile getiremiyorlardır. Atatürk’ün kurduğu bu Cumhuriyet, Laik bir devlettir. Kaldı ki dinimiz bir baskı yasakçı bir din değildir. Dinimiz şunu emrediyor, buna göre bir kanun çıkartalım diyemezsiniz. Böyle bir zihniyetle ben Avrupa Birliği üyesi olacağım da diyemezsiniz.

Osmanlı Padişahlarından 4.Murat da kendi devrinde alkol, tütün ve kahve yasağı koymuştur. Kendisi tebdili mekan gezerek bizzat yasağı uyulup uyulmadığını denetlemiştir. Hadi o zaman kendine göre onun bir sebebi vardı. Büyük İstanbul yangınını bahane etmiş, Yeniçerilerin içtiği sigaradan çıktığını söylenmiş. Bu nedenle bu yasağı çıkartmıştır.

Bütçe gelirlerinde en büyük payı tekel maddelerinden alınan vergilerden geldiğini herkes bilir. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.

Yasaklarla bu işler olmaz. Eğitimle olur. O da ailede başlar, okulda devam eder.

Allah içeni de, içmeyeni de bilir. Onun terazisi, her şeyin doğrusunu da, eğrisini de tartar.

ALLAH’ ın işine karışılmaz.

Her isteğiniz yasaklardan uzak, gönlünüzce olsun.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir