Düğünlerin vazgeçilmez yemeği Keşkek,

Yöresel Yemekler

10 Haziran ’13

Kategori
Yöresel Yemekler

 

Düğünlerin vazgeçilmez yemeği Keşkek,

Sırayla kepçeyi alan döver.


AydınDağyeni Köy düğünlerinin vazgeçilmez yemeği keşkektir. Düğünlerde, kız evinde cumartesi sabahı, oğlan evinde pazar sabahı keşkek kazanı kurulur. Her iki düğün evinde, anayemeklerden biridir keşkek. Sabahın erken saatlerinde keşkek dövmek adettendir. Köyün gençleri kazanın başına geçerler. Sıra ile biri sağdan, diğeri soldan büyük kepçelerle keşkek döverler. Yorulan kepçeyi sıradakine verir. Buğdayı dana etiyle merhem kıvamına gelinceye kadar bu işlem devam eder.

Ben sizlere keşkek yapımını anlatmak istiyorum.

Öncelikle 50-60 litrelik bir kazan seçilir. 25 kg. keşkeklik buğday, 25 kg. dana  (kemiksiz) kaba et. Buğdaylar önce suda haşlanır. Ne diri kalacak, nede fazla erimeyecek bir kıvama kadar kaynatılır. Et ayrıca suda haşlanır. Haşlanmış et lif lif tiftiklenir. Varsa küçük kemikler ayıklanır. Kazana ikisi birlikte konur. İki kişi karşılıklı dövme işlemini başlatır. Bu işlem anında, karar tuz, 1-2 kg. tere yağ ilave edilir. Dövme işlemi devam eder. Ta ki merhem kıvamına gelinceye kadar. İşin uzmanı tadına ve kıvamına bakar, okey verirse keşkeğimiz hazırdır. Her sofraya diğer yemeklerin yanında keşkek de verilir. Bazıları arka arkaya 2-3 tabak ister keşkekten. Keşkek tabağının üzerine salçalı et suyu, bazen de tere yağı kırmızı toz biberle yağda kızdırılır, üzerine dökülür.

Yıllardır bu keşkek dövme geleneği vardır köyümüzde. Bu esnada kız evi çalgısı çalar her telden. Düğün evine bir ayrı coşku verir.

Oğlan evinde Pazar sabahı keşkek dövülür demiştik. Keşkek hazır olunca içki içenlerin sofraları ayrıca kurulur. Davul-zurna da gelmiş, çalmaya başlamıştır.

Başta keşkek ve dana kavurma ya da dana et sote düğünlerimizin vazgeçilmez yemeğidir. Bizim buraların keşkek tadı bir başkadır. İlk tabağı bitiren bir daha ister, ister.

Aydın, Dağyeni köyünün yöresel yemeklerinden olan, keşkeğin tadı bir başkadır.

Ağzınızın tadı hiç eksiz olmasın, Değerli okuyucularım.

Saygılar, sevgiler.

Aburrahman Balcılar

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir