Kurt Seyit ve Şura / Erken gelen süper bir Final!

TV Programları

21-4

Ay Yapım’ın süper bir dizisi daha 21.Bölümde final yaparak, ekranlara veda etti. Ne yazık ki, bu güzel dizi için erken gelen bir final oldu. Yakın tarihimize ışık tutan bu dizi devam etmeliydi.

Final bölümün reytinglerini göz atarsak, biraz da geç saatte başlaması nedeniyle çok kötü. AB’de 13.sırada, Total’de 25.sırada yer almış. Bana göre reytinglerde ilk beşe girerdi. Bunlar TNS’nin ölçümleri, benim değil.

Gelelim finalde neler oldu, bu finalin sürprizleri nelerdi?

Seyit de buğulu gözlerle kalkan gemideki o çok sevdiği Şura’sını el sallayarak veda etti. Veda edenler arasında Şura’nın ablası Tina da vardı. Seyit’i gördü ve yanına gitti. Gözyaşlarını silerek; “Nihayet Şura da vazgeçti. Onun vatanı sendin Seyit, o bugün vatanını terk etti. Asıl hayatı şimdi başlıyor. Seyit donuk bir sesle; “Güzel bir hayatı olmasını yürekten diliyorum.” Ve Seyit Tina’yı arabasına kadar eşlik eder. Neden evlenmediğini merak etmiyor musun? Seyit, çünkü büyük bir hata yaptığının farkındaydı. Sana sadece şunu söyleyebilirim. Şura, giderken sadece seni koruyordu. Seni onu sevdiğinden daha çok sevdi seni. Hoşça kal Tina.

Ekran AlıntısıKSŞ21.1

O sırada Şura’yı veda edenlerin arasında olan Alya da, askerler tarafından tutuklanır, alır götürülür.

Seyit koskoca İstanbul’da Şura’sız kalmıştı. Sokakları adımlarken tekrar onunla vedalaşır gibiydi, gözlerinde sadece onun hayali vardı. Sevmişti, onu çok sevmişti.

Ekran AlıntısıKSŞ21.2

Tina eve döndüğünde oda harabe gibiydi, kırıp dökülmüş,  kırık bir çerçevede Şura ile Seyit’in resimleri vardı.

Karısı da Mürvet Seyit’in bu halini çok üzülür, kaç gecedir aynı rüyayı görüyorum, sen de biliyorsun kendini, uğurlamaya gidiyorsun, uğurlanan oluyorsun. Bu düşünceli hali Ayşe’nin dikkatini çeker, ona laf çarptırır. Şura gitti artık bir oh çeksene… Kaynanası Emine Hanım, “Ayşe ağzının ayarını bil, yoksa senin hakkından gelmesini bilirim.

Ekran AlıntısıKSŞ21.3

Mürvet, Şura’nın Seyit’i veda etmek için çamaşırhaneye geldiğini anlatır. Emine Hanım, nasıl evli bir adamın kapısına gelir diyerek çok sinirlenir.

Seyit, lokantaya gider, garson seni şöyle masanıza alalım deyince, kenara oturur. Şura ile oturdukları masanın tam karşısıdır. O anı gözlerinde bulur.

Ekran AlıntısıKSŞ21.4

Celil çamaşırhanede kalıyordur, Seyit çıkma dediyse de otele kadar gitmek için çıkar. Omzundaki yara hala iyileşmemiştir. Otelde askerler her yeri didik didik arıyorlardır. Her yerde Petro’yu arıyorlardır. Ayla’yı da merak ederler. Celil ben konsolosluğa gidip bakayım deyince Güzide, gitmesini istemez. Yaralısınız, şüphelenip sizi de yakalarlar. Yahya Bey yukarıda odadan olup, bitenleri seyrediyordur. Karısı Güzide’nin Celil’e olan takıntısının farkındadır.

Ekran AlıntısıKSŞ21.5

Ali Dayı, otelin çamaşırlarını almak için çamaşırhaneye gider. Askerlerin Seyit’in peşinde olduklarını öğrenir.

Askerler Ayla’yı ormana götürürler. Orada arabada Petro da vardır. Petro komutana eğer bu ülkeden güvenli bir şekilde ayrılmamı sağlarsan, yakında yeni servetine kavuşursun.

Ekran AlıntısıKSŞ21.6

Petro, karakol baskınını Seyit’in yaptığını gammazlar. Seyit’in evine baskın yapılacağını duyan ev halkı Pera’ya otele giderler.

Seyit, lokantada içer, içtikçe dut gibi sarhoş olur. Ayakta duracak hali yoktur. Yüklü bir bahşiş bırakır, lokantacıya; “Elindekilerin kıymetini bil,” der.

Seyit, payton ile giderken, gene çok düşüncelidir. Gittiğini gözümle görmedim mi? Niye hala karşıma çıkacak gibisin diye mırıldanırken arkadaşlarından biri arabasını çevirir. Eve İngiliz’ler bastı.

Celil de Tina’yı otele getirir. Petro’nun evi yağmalanmıştır. Tina’nın da… Celil, kalacak bir yer ayarlarız dese de Tina kalmak istemez. Emine Hanım ve Seyit’in karısı ile Tina tanıştırılır. Emine Hanım çok bozulur, bir subhanallah çeker.

Seyit askerleri görünce arabayı terk eder. Otelde herkes Seyit’i merak eder.

Petro Alya’yı eve getirir. Şura’nın Petro’yu terk etmesini konuşurlar. Sen beni kıskandığın için bütün bunları yaptın. Petro Alya’ya sen benim yatağıma giren bir böcekten farkın yok diyerek, ağır hakaretler eder. Alya, Şura senin alçak bir katil olduğunu biliyor. Petro çeker tabancasını, Alya beni öldüremezsin, ben senin sigortanım, der.

Ekran AlıntısıKSŞ21.6B  Ekran AlıntısıKSŞ21.6A

Seyit askerler tarafından durdurulur, Seyit çok sarhoş numarası yapar, ismini Ahmet der ve aniden iki yumrukla askerleri yere serer ve kaçar. Sonra otele Mürvet’in yanına gelir. Şura için gitti mi der. Seyit gitti, iyi dileklerde bulundum der. Seyit’in dışarı çıkmasını yasaklar. Seyit odada yalnız kalınca tekrar Şura’nın anıları ile baş başa kalır.

Seyit hamama girer, arkasından Sabri de gelir, onu da yıkaması istenir. Seyit onu da keseleyerek bir güzel yıkar, geçmişten konuşurlar. Sen babam değilsin deyince Seyit kabul edersen olurum. Benim ismim Kurt Seyit, seninki de kurtçuk değil mi?

Ekran AlıntısıKSŞ21.7

Celil de gelir, Seyit’i sorar. Mürvet sabaha karşı geldi, der. Askerler otele tekrar baskına gelirler. Kaçak Seyit Eminof’u, Sabri’yi arıyoruz, derler. Yukarı çıkarlar, hamama bakmak isterler. Celil ve Ayşe hamama girerler. Ayşe’nin kocası, karım içeride giremezsiniz diyerek engeller. İçerideki benim helalim. Ali Dayı, yazıklar olsun diyerek lafa karışır. Teğmen tabancasını çeker alnına dayar.

Ekran AlıntısıKSŞ21.8

Ali Dayı, vur beni diye ısrar edince bırakır. Bu sahneler işgal yıllarında yaşanan, halka yaptıkları zulmün birer aynasıdır. Esaretin acısı nedir, özgürlüğün kıymetini bilmeyenlere hatırlatılır.

Ekran AlıntısıKSŞ21.9

Askerler gitmiş herkes huzura kavuşmuştur. Alya’yı  Anadolu’ya kaçırmak lazım. Ayşe, Petro ile birlikte olduğunu söyler. Tina, Alya Petro ile gitmez, Petro’nun ahin olduğunu biliyor.

Alya odada sandalyeden yere düşer, Petro gelince yüzüne jilet atar, Petro da tabancası ile ayaklarına ateş eder. Sonra bir çukura götürür, içine atar.

Ekran AlıntısıKSŞ21.10

Seyit, Barones’in kendisine yazdığı mektubu hatırlar, Petro ile ilgili bütün gerçekler o mektupta yazıyordur. Seyit, taban tahtaları arasından tabancaları çıkartır, Celil’e de verir. Petro teğmene telgraf çeker sahilde buluşmak ister.  Seyit ile Celil karakola giderler. Teğmen bütün evrakları çantasına koyar, yarın bu koltukta yüzbaşı olarak oturabilirim, der.

Teğmen arabayla yola çıkar, Seyit ve Celil atlarla onu takip ederler. Petro, Alya’nın çukurdaki başında onun acı çekmesini izler.

Tina, Mürvet ile konuşmak ister. Tina ben aslında kardeşime verdiğim sözü tutamadım. Şura sizin düzenizi bozmak istemedi. Seyit’in hayatını değiştirmek istemedi. Onlar birbirlerini çok sevdiler. Öyle acılar çektiler ki, inan onların yerinde olmak istemezsin. Senin önünde upuzun bir hayat var. Noktası konmuş bir hayat yüzünden neden gözün arkada kalsın ki? Seyit intikamını alıp geldiğinde, sırtındaki kamburdan kurtulacak. Senin için iyi bir başlangıç olacak. Şura’ysa kapısı kapanmış bir mazi olarak kalacak. Sen de onları yok etmek için uğraşma. Bırak Seyit’in kalbi durduğu yerde sararsın. Mürvet bir gün beni onun kadar sever mi? Tina, senin onu sevdiğin kadar seveceğine eminim. Bu konuşma Mürvet’i çok rahatlatır.

Ekran AlıntısıKSŞ21.11

Ayşe bu defa Güzide’ye kendini alıştır, Ankara’ya gidince ömrünün sonuna kadar onu görmeyeceksin. Ağlaya ağlaya geçecek ömrün. Güzide dayanamaz, ağzını bir daha açarsan yaptığın bütün pislikleri anlatırım herkese, der.

Alya, kaldığı çukurdan imdat diye bağırır, askerler gece karanlığında sese gelirler ve onu bulurlar. Yalvarın öldürün beni der, teğmen sen bana diri lazımsın, çıkartın şunu. O sırada Petro gelir, tabancasını teğmene dayar.

Ekran AlıntısıKSŞ21.12

Teğmen yarın gelecektim, telgraf çektin gel diye. Petro, tuzağa düştün aptal. Aralarında bir çatışma başlar. Teğmen ölür. Ayla Petro’nun eline düşer. O sırada gelen Seyit, tabancayı Petro’ya nişan alır. Petro indir silahı. Petro vururum deyince, Seyit sen ancak sırtından vurursun adamı… Kalleş. Seyit, anamı babamı kurtaramadım ama, seni kurtaracağım Alya. O sırada yerde tabancasını davranan Teğmeni Seyit tek kurşunla vurur.

Ekran AlıntısıKSŞ21.13B  Ekran AlıntısıKSŞ21.13A

Petro, son kurşunu kalmıştır. Alya’yı yere bırakır, tabancayı kendi başına dayar.

21-1

 

Bu sevki sana tattırmayacağım, yine ben kazandım. Bu defa Celil tek kurşunla Petron’nun tabanca tutan elinden vurur. Seyit, o kadar kolay ölmeyeceksin. Celil, Alya’yı arabaya götürür.

Ekran AlıntısıKSŞ21.14

Petro, sen silahsız adama ateş etmezsin. Seyit, bu kardeşimi öldürmeden önceydi diyerek omzuna ateş eder. İkinci kurşunu kalbine ateş eder, Petro boş çukura düşer. Seyit, sen hiç kazanmadın Petro, ne iyi bir asker oldun, ne de iyi bir düşman. Şerefinle bile ölmeyi hak edemedin sen.

Ekran AlıntısıKSŞ21.15B  Ekran AlıntısıKSŞ21.15A

Böcek gibi kıvranarak öleceksin. Bir sağ dizine, bir sol dizine ateş eder. Sonra da üstüne kürek kürek toprak atar. Yağmurlu bir günde babasının, annesinin, kardeşinin mezarına attığı gibi… Petro’yu diri diri mezara gömmüştür.

Ekran AlıntısıKSŞ21.16

Alya, doktor kontrolüne alınır ve kurtulur. Emine Hanım, komsuya gider. O gece Seyit ile Mürvet mutlu bir şekilde yatarlar. Artık onlar için mutlu günler gelmiştir.

Celil’i de Güzide, yaralarını temiler. İyi bir hemşire gibi kontrolü altına alır. Sabri Ankara’ya taşınacağınızı söyledi, bana ne zaman söyleyecektin.

Ekran AlıntısıKSŞ21.17

O sırada elinde tabanca ile kapıya gelen Yahya konuşmaları duyar. Güzide, yalvarırım buralardan kaçalım, beni buralarda bırakma. O an kapıdan Yahya Bey içeri girer. Tabancayı ikisinin üstüne doğrultur. Her iki aşık, birbirlerinin önüne geçerler. Celil, bırak Güzide’yi ne hesabınız varsa benimle görün. Güzide, ben sizi aldatmadım, Celil’e aşıkken hayatıma girdiniz, ben onu çok sevdim. Ölümse ben razıyım der ve o an Yahya silahı kendi kalbine ateş eder.

Ekran AlıntısıKSŞ21.18

Anında düşer ve ölür. Artık acı bir sonla da olsa, Güzide Celil’ine kavuşmuştur.

Yıl, 6 Ekim 1923 düşman yurttan kovulmuş, İstanbul’daki İngiliz işgali Türk askerleri tarafından sona erdirilmiştir.

Yıl, 29 Ekim 1923. Cumhuriyet ilan edilmiştir. Bütün yurtta gözyaşı bitmiş, özgürlük gelmiştir. İnanın sevgili okurlarım, ben bu satırları sanki o günleri yaşamışçasına gözyaşları işinde yazdım. Çok yoğun duygular yaşadım.

Yıl, 1928. Gene bir Cumhuriyet Bayrama kutlaması… Dizinin kahramanları da bu bayramda… Kurt Seyit’in kucağında 6 yaşında güzel kızı var.

Ekran AlıntısıKSŞ21.19  Ekran AlıntısıKSŞ21.19A

Yanında karısı Mürvet,  15-16 sına gelmiş genç Sabri, Ali Dayı ve diğerleri.

Kurt Seyit, gene çamaşırhanenin sahibi… Adı da “Beyoğlu Çamaşırhanesi”. Kurtçuk büyümüş, genç bir delikanlıdır. Seyit abesini çağırır. Mervet seyit’e bir mektup uzatır. Okumasını ister.  Kardeşim Seyit, yengem Mürvet, biz çok iyiyiz diye başlar, iyice Amasya’lı olduk. Mektup Celil ve Güzide’dendir. Kucaklarında çocukları vardır. Adını Seyit koymuş olmalı ki, Seyit de ellerinizden öper, yazmıştır.

Ekran AlıntısıKSŞ21.20

Mektubu tek bacaklı, baston ile yürüyen biri getirmiştir. İçeri girer. Bu kardeşi Mahmut’tur. Onu bulmuştur.

Ekran AlıntısıKSŞ21.21  Ekran AlıntısıKSŞ21.22

Seyit önce tereddüt eder, sonra da gözleri parlar, Mahmut kardeşim diye öper. O gece birlikte yemek yerler, o Seyit’e Aluşka’nın havası getirmiştir. Mutluluklarına diyecek yoktur. Ve bu mutlu anlar ile Final olmuştur.

Ekran AlıntısıKSŞ21.23

Bu büyük çalışmanın ürünü olan Ay Yapım’nın, “Kurt Seyit ve Şura” aslında bitmemeli idi. Ama yayıncı kuruluş ve yapımcı böyle uygun görmüş.

SETTE FİNAL HATIRASI

Kurt Seyit ve Şura ekibi, dizinin final sahnesinin çekimlerini tamamlamalarının ardından platoda pasta kestiler. Dizinin tüm oyuncu kadrosunun bir araya geldiği platoda, oyuncular ve teknik ekip hatıra fotoğrafı çektirdiler.

KURT SEYİT SON (3)  KURT SEYİT SON (10)

RAKAMLARLA KURT SEYİT VE ŞURA

Rusya’da çekilen ilk Türk dizisi olan Kurt Seyit ve Şura’nın St. Petersburg çekimleri 90 günde tamamlandı. Rusya’nın bir çok tarihi saray ve müzelerinde gerçekleşen çekimlerde Türk ve Rus olmak üzere yaklaşık 200 kişi görev aldı. 26 Rus oyuncunun rol aldığı dizide yaklaşık 2000 Rus figürasyon yer aldı. 1915’li yılların Rusya’sını her detayıyla birebir yansıtan kostümlerin tamamı 20 terzi tarafından 3 ayda Türkiye ve Rusya’da dikildi. Büyük bir özenle çalışılan 5 aylık süreçte, 1800 parça kostüm ve aksesuar 2 tır ile Rusya’ya taşındı.

Karpatlar Cephesinde yaşanılan savaş sahneleri için, 7000 m2 alana 15000m2lik çadır alanı kuruldu. Savaş sahneleri için 1210 asker, 182 at kullanıldı.Figüranların kostümleri özel olarak üretildi.

Kurt Seyit ve Şura’nın İstanbul dönemi için ise Samandıra’da özel bir plato inşa edildi. 6 dönüm arazi üzerine kurulan platoda; 1920’lerden günümüze hala varlığını sürdüren ve Pera’yla özdeşleşmiş yapılar ve sokaklar orijinalhallerine çok yakın bir şekilde yeniden inşa edildi.  İstiklal Caddesi ve o dönem için büyük bir yenilik olan elektrikli tramvay, Tünel Binası, 1831 yılında Rus elçilik binası olarak inşa edilen ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında pek çok sanatçının stüdyo olarak kullandığı Narmanlı Han bunlardan bir kaçı.

Kurt Seyit ve Şura; Ortadoğu ülkeleri, Yunanistan, Rusya, Romanya, Macaristan, Baltık ülkeleri, Ukrayna, Gürcistan dahil olmak üzere 40 ülkede yayınlanmaya devam ediyor.

Star Tv’ de yayınlanan Ay Yapım imzalı Kurt Seyit ve Şura’nın senaristliğini Ece Yörenç, Murat Uyurkulak, Aylin Alıveren,  yönetmenliğini ise Hilal Saral üstlendi.

Bana göre süper bir final olmuş, düğümler bu kadar sıkı bağlanabilirdi. Yapımcı ve Yönetmenine yürekten kutluyorum. Bu güzel dizide çok büyük emeği geçen dizinin oyuncuları ve de Kıvanç Tatlıtuğ ile başka yapımlarda buluşmak üzere…

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Not: Kaynak haber, görseller Ay Yapım basın bülteninden ve tarafımdan diziden alınmıştır.

Not: Burada yazılan tüm yazıların elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılmaz.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir