Çocuklarımıza isim koyarken nelere dikkat etmeliyiz,

Genel

24 Mayıs ’13

Kategori
Anne-Babalar
Çocuklarımıza isim koyarken nelere dikkat etmeliyiz,

Çağımızda doğacak çocuğun cinsiyeti 15 haftalıkken biliniyor. Doğum öncesi kız veya erkek adı ne olacak sorusu akla geliyor. Anne-babalar ismini doğmadan koyuyorlar. Günümüzde bilhassa kırsal kesimlerde evdeki büyüklere bırakılıyor isim konusu. Erkek ise dedenin ismi, kız ise babaanne ismi konuyor çocuğa. Dede veya babaanne sağ ise bir evde aynı isimli iki kişi oluyor. Bana göre son derece yanlış. Ölmüşler ise bir sorun yok. Ama gene de, çocuğun isminin ne olacağı anne-babasına bırakılmalıdır.

Çocuğunuza çift isim koymaktan kaçının. Hıristiyan’larda yeni doğan çocuk vaftiz yapılır, vaftiz ismi konur. Anne baba da ayrıca bir isim koyar. Bizde isminin yanında bir de göbek adı konur. Sebebi aile büyükleri anlaşamaz ise kırmamak için göbek adı da bu olsun denir. Nüfusa bazen biri, bazen de her ikisi yazdırılır. Ben çok kişi bilirim, örneğin nüfustaki adı Hasan, ama ailesi Fehmi koymuştur. Ancak okul hayatında ve resmi dairelerde nüfus ismi kullanılır. Bu da bir ömür boyu karışıklığa neden olur. Tavsiyem çift isimden koymaktan vazgeçin.

Koyacağınız ismin telaffuzu zor olmamalı ki kolay hatırlansın, ahenkli olsun. Ben kendimden örnek vereyim. İsmimi rahmetli dedem koymuş. Annem babam saygılarından ses edememişler. Dini bir isim. Abdurrahman, Tanrının kulu demek. Ama gel gör ki ismimin telaffuzu zor. Doğru söyleyeni bu güne kadar çok zor işittim. Addırman, apturman, attıraman gibi. Bu da isminin doğru söylenmediğini duyan kişinin psikolojisini bozar. Bu nedenle yalın,ses uyumlu, net söylenen isimler olmalıdır.

Ayrıca ismin anlamı çok önemli, bu dini bir isim de olabilir, fark etmez. Yeter ki güzel bir anlamı olsun. Bazı isimler vardır, dalga geçilir, eğlenilir. Örnek, ismi “Şaban” olan bir çocuk, İnek Şaban tiplemesi nedeniyle okulda dalga geçilir. Bu tür marjinal isimler konmamalıdır.

İsim bir defa konur. Bir ömür boyu kişi bu ismi ile anılır. Adını sevmeyen kişi hayatı da sevmez.  Peygamberimiz Hz. Muhammed “çocuklarınıza güzel isimler verin” der. Kendileri kötü manalı olan isimleri çok değiştirmiştir. Hz. Peygamberimizin değiştirdiği isimlerde üç ana özellik göze çarpmaktadır. Kötü, sevimsiz, çirkin manalı olanlar; güzel manalı olup daha güzeli ile değiştirilenler; tevhîde aykırı olanlar.

Bazı Akrofonologlar (isim bilimci) Haluk Kemal Cebe, ismin içinde olan harflerin (a, e, k) gibi o kişinin kaderini etkilediğini söylemektedirler. Ben bu tezi kabul etmiyorum. Sadece kişi kendi isminin kendisine verdiği, pozitif enerji ile bir kariyer sahibi, ünlü kişi veya başarılı bir meslek sahibi olmasını kısmen etkiler. Örnek, Mert, sözünün eri, sözünde duran; Melis, bal arısı (arı gibi çalışkan) etkileşim alabilir.

İnsanlar kişinin ismine göre tavır sergileyebilir. Örnek, “Satılmış” ismi baştan kaybeder. Kulağa ve ses uyumuna uygun bir ismim karşısındakine güven verir. Alican; cana yakın, içtenlikli, candan, sıcakkanlı, girişken.  Beyne ne gönderirsen cevap olarak onu alırsın.” Cesur” diye seslenirken kişide başka bir etkileşim oluşur. Karşındaki kişi yüreklenmiş olur. Basit bir örnekle “limon” dediğimizde tükürük bezlerimiz çalışır, bir tuhaf oluruz. “Satılmış” diye hitap ettiğiniz kişi güvenilmez, olumsuz etkileşim alır.

Unutmayın güzel bir isim taşımak, o ismin manası ve titreşimi ile hayatınız boyu mutlu olacaksınız. O mutluluğu doğar doğmaz anne-babalar verir. İsim bir elbise gibi değişmez, ömür boyu o adla anılacak ve yaşayacaksınız.

Sözlerimi Şira Mercan Özgür’ün “İsmin Kaderini nasıl etkiliyor!” adlı kitabından bir alıntıyla son vermek istiyorum.

Çocuğunuzu en kısmetli isimle dünyaya getirin!

İşinizi en bereketli, en saygın, en ünlü isimle açın!

Daha da cesursanız kendi adınızı değiştirin, ikinci bir isim alın;

Kaderiniz değişsin! diyor. Şira Mercan Özgür.

Adınızla mutlu yaşayın, ömür boyu sevgili okurlarım.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman balcılar

 

1 thought on “Çocuklarımıza isim koyarken nelere dikkat etmeliyiz,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir