Aydın’da bir köy Dağyeni’de ki 4 Asırlık Karaağaç,

Kültürler

06 Nisan ’13

Kategori
Kültürler

 

Aydın'da bir köy Dağyeni'de ki 4 Asırlık Karaağaç,

Köyün canlı şahidi, 4 Asırlık Karaağaç,


Köyümüzün tarihçesini bir önceki blog yazımda yazmıştım. Yapmış olduğum araştırmalara göre köy meydanının arkasındaki, yöremiz tabiriyle Gageç ağacının (Karaağaç) o günlerden geldiğini tespit ettik. Köyün en yaşlılarıyla yaptığım görüşmeler doğrultusunda bu yargıya vardım. Karaağaç’ın ülkemizdeki diğer adı Kayın ağacıdır.

1650 yılında Çam yanı köyünden gelen aileler şimdiki köy meydanın çevresindeki, sert zemini olan taşlık yerlere çadırlarını kurmuşlar. Zamanla da buralara toprak evler yapmışlar. Bunların yanında çamurdan kerpiç üretilip, kerpiç duvarlı evler de yapılmıştır.

Sıcak yaz günlerinde bu Karaağaç’ın altında toplanıp, vakit geçiriyor, sohbetlerini yapıyorlarmış. Köy meydanı işte o günlerde, burada kurulmuş. Şimdiki köy kahvesi ve köy camii ile yan yanadır. Diğer kahveler, köy muhtarlığı ve bakkallar hep bu meydandadır.

Çocukluğumdan hatırlıyorum. 1950’li yıllarda, her Cuma günü bizim gageçin altında bir kasap dana veya keçi keserdi. Kasap kestiği hayvanı, o ağacın dalına asar, derisini yüzerdi. Etleri parça parça vatandaşa satardı.  Bu gelenek kuruluş yıllardan beri süregelmekteymiş.

Galeri fotoğraflarımda,4 asırlık bu Karaağaç’ın fotoğraflarını izleyebilirsiniz. Ağacın alt gövde boyu yerden takribi 2,5 metre. Gövde çevresi 3,20 metredir. Ağacın yüksekliği 12 metre civarındadır. Araştırmalarıma göre Karaağaçlar 900 yıl kadar yaşarmış. Oldukça sert gövdeli bir ağaçtır.

İşte Dağyeni Köyü’nün canlı şahidi bir Karaağaç. Bizim tabirle Gageç. En az 6 neslin canlı şahidi.

Allah bu ağaç kadar olmasa da, herkese uzun ömürler versin.

Sevgiler, Saygılar.

Abdurrahman Balcılar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir