Aydın Lokumu, kuru İncir!

Genel

Aydın, Germencik kuru incirleri ülkemizde isim yapmış sofralık yiyeceklerindendir.  Öyle ki Aydın Lokumu lakabıyla anılır. Besin değeri oldukça yüksek olan incir, ayrıca her derde devadır.

100_4642

B ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve fosfor minerallerini içermektedir. Yüksek oranda lif bulunmaktadır. Sindirim sistemi faaliyetlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Vücudu kuvvetlendirir ve soğuk algınlığına karşı korur. Antioksidan maddelerini içerir, bu nedenle vücuttan zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Önemli besin değeri sayesinde hücre yenileme özelliği bulunmaktadır. Fakat incirin meyveler arasında en yüksek şeker oranına sahip olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle aşırı tüketim kilo artışına sebep olabilir.

Bir adet (10 gram) kuru incir 28 kaloriye denk gelmektedir.

Kuru incirin besin değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

100 gr.        1 Adet

Karbonhidrat (g)………….  58,17          5,8

Protein (g)………………….     5,86          0,6

Yağ (g)………………………      2,26           0,2

Kolestrol (mg) ……………..    0                0

Sodyum (mg) ……………..      9.00         0,9

Potasyum (mg)………..   1082.00     108,2

Kalsiyum …………………. 244,00     24,0

Vitamin A  ………………..   32,00         3,2

Vitamin C …………………      9,89         1

Demir ……………………….     2,71          0,3

Görüldüğü gibi besin değeri oldukça iyi olan kuru incir iyi bir vitamin deposudur.

100_4638

100_4640

Aydın bölge sinde, bilhassa Germencik ova ve dağ köylerinde çiftçinin önemli gelir kaynaklarındandır. Çatlak kuru incirlerin ayrı bir alıcısı vardır.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde 42 çeşit ürün yetiştirildiğini anlattığı Aydın, verimli toprakları ve ürün çeşitliliği dolayısıyla “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” diye anılmaktadır. Bu sözü 1919 yılında Aydın’ı işgal ettiğinde Yunan komutan, kralı Venizelos’a  bir telgraf çeker; “Kralım öyle bir yer işgal ettim ki, dağlarından yağ, ovalarından bal akıyor” demiştir. Aydın Germencik Dağyeni Köy arazilerinin tamamı incir ve zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Zeytin yağ, İncir bal anlamına gelir.

Önce dalında taze olarak yetişen taze incirler, dalında önce sarkar, buruk olur, sonra toplanır, sergilerde kurutulur.

100_4627   100_4624

100_4626   100_4631

100_4615   100_4636

Sergilerden alınan kuru incirler tek tek elde seçilir. Bu ön seçimde Sağlam olanlar iyi mal, Çatlak incirler ve hurda olanlar ayrılır. Alınan iyi incirler, boylama makinalarında elekten geçirilir. Bir kilo gelen 35-45 adetler, 50-60 adetler ve 61 adet üstü Natrol dediğimiz daha küçük adetler ayrılır.

Deniz seviyesinden tahmini 700-800 metre yüksekliklerde dağ yamaçlarındaki İncir ağaçlarından yetişen bu incirler, havası ve de doğası itibariyle ince kabuklu ve sarı renklidir. Kuru incirler hiç bir kimyevi maddeye tabi tutulmadan saklanır.

Yemeklik (sofralık) kuru incirler, ilk seçimde alınır. Bu incirler 35-45 adedi bir kilo gelen incirlerdir. Bandırma dediğimiz kaynar sıcak tuzlu suya sokulur ve gün boyu temiz ızkaralarda tekrar kurutmaya bırakılır. Kış yemeklik incirler küplere konularak saklanır. İçine isteğe göre dağ kekiği, defne yaprağı ya da kuru fesleğen dalı konur. Mis gibi  kokan bu incirler yemesi çok keyiflidir. İç ceviz ile yenebildiği gibi, çocukluğumun kış gecelerinin vazgeçilmezi susam dövmesine banarak yemek çok lezzetlidir.

Kendimiz için özel yemeklik olarak ürettiğimiz bu incirlerden İzmir, İstanbul ve Ankara’daki dostlarıma gönderiyorum.

Bu yıl kendi üretimimiz olan bu incirlerden isteyenlere ücreti karşılığı göndereceğim.

Afiyet olsun.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

Not: Görseller tarafımdan çekilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir