92.Akademi Ödülleri Dün Gece Sahiplerini Buldu! Parasite 4 Dalda Ödül!

Sinema
 
1929’da Los Angeles’ta verilmeye başlanan ödüller, yılda bir kez ve şubat ayında düzenlenir ve törenle dağıtılır. Akademi’nin yaklaşık 6.000 sinema profesyonelinden oluşan üye listesi gizli tutulur. Üyelerin çoğu Amerika’da otursa da, şartları karşılayan diğer ülke vatandaşları da Akademi’ye üye olabilir. Bilinen adıyla Oscar ödülleri dün gece sahiplerini buldu.
 
İşte kazananları:
 
92. Academy Ödülleri dün gece Los Angeles’ta sahiplerini buldu. Yılın en çok konuşulan filmlerinden ‘Parasite’ gecenin de en başarılı yapımı oldu ve ödülü kaptı.
 
Kore yapımı film, gecenin en büyük ödülü olan ‘En İyi Film‘in yanı sıra ‘En İyi Orijinal Senaryo‘, ‘Yabancı Dilde En İyi Film‘ ödüllerine ve  filmin yazarı-yönetmeni Bong Joon Ho da ‘En İyi Yönetmen‘ ödülüne layık görüldü. Parasite’le İngilizce dışında bir film, Oscar Ödülleri’nde ilk kez ‘En İyi Film’ ödülünün sahip olmuş oldu.
 
 
‘En İyi Kadın Oyuncu’ bu ödülü ‘Judy’deki performansıyla ikinci kez kazanan Renée Zellweger alırken, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü ise, ‘Joker’deki performansıyla yılın en çok konuşulan oyuncularından olan ve bu ödülü ilk kez kazanan Joaquin Phoenix’in oldu.
 
92. Academy Ödülleri’ni kazanlar şöyle sıralandı:

En İyi Film: Parasite En İyi Yönetmen: Bong Joon Ho – ‘Parasite’ En İyi Kadın Oyuncu: Renee Zellweger – ‘Judy’ En İyi Erkek Oyuncu: Joaquin Phoenix – ‘Joker’ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Laura Dern – ‘Marriage Story’ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Brad Pitt – ‘Once Upon a Time in Hollywood’ En İyi Orijinal Senaryo: Bong Joon Ho, Jin Won Han – ‘Parasite’ En İyi Uyarlama Senaryo: Taika Waititi – ‘Jojo Rabbit’ En İyi Sinematografi: Roger Deakins – ‘1917’ Orijinal Şarkı: ‘I’m Gonna Love Me Again’ – ‘Rocketman’ Orijinal Müzik: Hildur Guðnadóttir – ‘Joker’ Yabancı Dilde En İyi Film: ‘Parasite’ En İyi Animasyon Film: Josh Cooley – ‘Toy Story 4’ En İyi Kostüm Tasarımı: Jacqueline Durran – ‘Little Women’ En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Barbara Ling and Nancy Haigh – ‘Once Upon a Time in Hollywood’ En İyi Kurgu: Michael McCusker, Andrew Buckland – ‘Ford v Ferrari’ En iyi Saç ve Makyaj: ‘Bombshell’   PARAZİT FİLMİNİN KONUSU Parazit filmi konusu ile ilgi çekiyor. Oscar ödüllerini kazanmasının ardından fragmanı ve konusu ile merakla araştırılan Parazit filmi, ödül töreninin ardından internet üzerinden en çok araştırılan filmler arasında yer aldı. Önüne çıkan fırsatları yanlış değerlendiren bir ailenin hikayesini anlatan Parazit filmi, pek çok ödüle layık görülmüştü. Kim Ki-taek, karısı Chung-sook, oğlu Ki-woo ve kızı Ki-jeong ile küçük bir yarı bodrum katında yaşamakta, düşük ücretli işlerde çalışmakta ve ay sonunu getirmek için mücadele etmektedir. Ki-woo’nun yurtdışında eğitim almaya hazırlanan arkadaşı Min-hyuk, zenginlik getirmesi için bir bilgenin taşını Kim ailesine hediye etmiştir. Varlıklı Park ailesinin kızı Da-hye’nin İngilizce öğretmenliğini yapan Min-hyuk, işi devralması için Ki-woo’ya üniversite öğrencisi taklidi yapmasını tavsiye eder. Ki-woo’nun işe alınmasının ardından Kim ailesinin tüm fertleri birbirinden bağımsızlarmış gibi görünerek ve çok yönlü yetenekleri olan çalışanlarmış gibi rol yaparak Park ailesinin hayatına dahil olurlar. Ki-woo, Da-hye ile romantik bir ilişkiye başlarken; Ki-jeong sanat terapisti rolüyle en küçük çocuk Da-song’a öğretmen olarak; Ki-taek, Ki-jeongun arabada seks yapıyormuş gibi göstermesiyle kovulan Bay Park’ın eski şöförünün ardından şöför olarak; Chung-sook ise, temizlikçi Moon-gwang’ın şeftali alerjisinin Kim tarafından tüberkülozmuş gibi gösterilmesi akabinde temizlikçi olarak işe alınır.

Park ailesi bir kamp gezisine çıktığında, Kimler malikaneyi işgal eder ve lüks içinde eğlenmeye başlarlar. O gece Moon-gwang bodrumda bir şey unuttuğunu iddia ederek geri döner. Moon-gwang’ın gizli bir sığınağı açmasıyla, kocası Geun-sae’nin tefecilerden kaçmak için 3 yıldır orada yaşadığı ortaya çıkar. Moon-gwang, Chung-sook’a bu sırrı saklaması için yalvarırken, gizlice dinleyen Kim kazara Moon-gwang’ın görüş açısına girer. Moon-gwang’ın onların aslında bir aile olduğunu anlamasının ardından sahekarlıklarını açığa çıkarmakla onları tehdit etmesi bir kavgayla sonuçlanır.

Park ailesi ani bir telefonla, yağmurun gezintilerini mahvettiğini ve kısa bir süre sonra eve döneceklerini bildirirler. Kim ailesi Geun-sae ve Moon-gwang’ı zorla sığınağa sokmaya çalışır. Kaçmaya çalışan Moon-gwang, Chung-sook tarafından tekmeyle merdivenlerden düşürülür ve ölümcül bir kafa travması geçirir. Park ailesi geri döndüğünde, Bayan Park oğullarının yıllar önce bodrumdan çıkan bir “hayalet” görerek travma geçirdiğini anlatır. Bu hayalet Geun-sae’den başkası değildir. Diğer üç Kim ailesi ferdi yakınlarda saklanırken, Bay Park, karısına Ki-taek’in iyi bir sürücü olmasına rağmen kötü kokmasını şikayet eder. Üç Kim, malikaneden farkedilmeden kaçmayı başarırlar ancak evlerini yağmur yüzünden taşan atık suların altında kalmış halde bulurlar. Geceyi yağmurdan etkilenen yüzlerce kişiyle birlikte, yerel bir spor salonunda geçirirler. Ertesi gün, Bayan Park, Da-song için bir doğum günü partisi hazırlar ve çalışanlarını davet eder. Bilgenin taşıyla sığınağa dönen Kim-woo, Geun-sae tarafından kafasına taş ile vurulmasıyla beklenmedik bir saldırıya uğrar. Geun-sae sığınaktan kaçar ve Ki-jeong’u göğsünden bıçaklayarak partiye hızlı bir giriş yapar. Geun-sae’nin aniden ortaya çıkmasıyla travması tetiklenen Da-song nöbet geçirir. Ki-taek aceleyle Ki-jeong’a yardım etmeye çalışırken, Bay Park, Da-song’u hastaneye götürmesi için ona bağırır. Chung-sook’un, Geun-sae’yi bir et şişiyle öldürmesinin ardından arabanın anahtarlarını almaya çalışan Bay Park, Gun-sae’nin kokusundan tiksinir. Bay Park’ın kokuya tepkisini gören Ki-taek, kaçmadan önce onu ölümcül bir şekilde bıçaklar. Ödül alanlara tebrik ederim. Darısı bizim sanatçıların başına… Ödül almak için istemek ve rolü yaşamak lazım. Çağatay Ulusoy bu ödülü en çok isteyen sanatçılarımızdan biridir. Yıllar önceki bir röportajında oscarı istediğini söylemişti. Gün gelecek ve Oscar’lık bir film ve oyunculuğu ile bu ödülü alacaktır.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter : abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Şahsi Blog: Abdurrahman Balcılar Blog Sayfası

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir