Atatürk’ü Sözde Değil; Özde Sevmek

Özel Günler

Geçtiğimiz Pazar günü 10 Kasım Atamızın 81.ölüm yıl dönümüydü, bu nedenle bu haftaki köşe yazımı Ulu Önderimiz Atamıza ayırdım. 10 kasım bütün yurtta, dış temsilciliklerimizde ve ülkelerde anıldı. 10 Kasım 1938 yılı Atamızın aramızdan bedenen ayrılışının 81.yılında onu artık ağlayarak ahla-vahla değil, devrimlerini kurduğu Türkiye Cumhuriyetini ilelebet sahip çıkarak, sözde değil özde anacak ve yaşatacağız. Günümüzde Ulu Önder Atamızı kıymetini daha çok anlar olduk. Geçtiğimiz Cumhuriyet Bayramında ve bu 10 Kasımda halkımız ona koştu, Anıtkabir doldu taştı, ziyaretler geç saatlere kadar devam etti.

Her yıl olduğu gibi 10 Kasım Saat: 9,05 geçe sirenler çaldı, ülkemizin her köşesinde törenlerle anıldı. Üstüne basa basa söylüyorum. Bu anmalar sözde değil, özde olmalıdır. Maalesef Atamızın devrimlerini küçümseyen, anlamak istemeyenler hep olmuştur. Anayasamız değişmez maddeleri çerçevesinde halkımız Atamızın kurduğu Türkiye Cumhuriyetini hep koruyacak ve yaşatacaktır.

Atamız dış devletlerde Dünya dehası olarak kabul edilmiştir. O devrimleri ile bilime, kültüre ve sanata her konuda sahip çıkmıştır. Güney Kore’de sabah haberlerini sunan spiker Atamıza saygısından ayakta haberleri vermiş, saygısını göstermiştir.

Dünya Devletleri onu tanımış, bir dünya dehası olarak kabul etmiştir. Bugün ülkemizin her köşesinde Atamızın, heykeli ve büstleri vardır, baktıkça onu asla unutturmayacağız.

Dünya şehirlerinde Ulu Önderimiz Mustafa kemal Atatürk’ün heykeli, büstü, park ve caddelere adı vardır.

İşte o dünya şehir ve ülkeleri:

Bişkek/Kırgızistan – Mexico City/Meksika –  Washington/ABD – Santiago/Şili – Havana/Küba – Wakayama/Japonya – Yeni Delhi/Hindistan – Budapeşte /Macaristan – Astana/Kazakistan – Albany/Avustralya – Bükreş/Romanya – Amsterdam/Hollanda – Karlsbad/Çekya – Kabil/Afganistan – Sidney/Avustralya –  Aşkabat/Türkmenistan – Wroclaw/Polonya – Vise/Belçika – Lima/Peru – Sant0 Domingo/Dominik Cumhuriyeti – Welligton/Yeni Zelanda – Roma/İtalya – Üsküp/Mekadonya – Yehud/İsrail.

Bu Ülke ve şehirler tespit edebildiklerim. Daha başka ülkelerde de mutlaka vardır, olacaktır da…

Bu heykellerin kaidelerinde yazılar da vardır.  İşte bazıları.

İsrail’de; Yehud’da Arkadaş Derneği’nin bahçesinde 2007 yılında yapılan Atatürk anıtında “Türk Milleti ve Türkiye’yi seven İsrail halkı sana ebediyen minnettar kalacaktır.” sözü yer alıyor.

Amsterdam’da bulunan Atatürk anıtında, hem Hollandaca hem de Türkçe olarak ulu önderin, “Yurtta Barış, Dünyada Barış” sözünün yanı sıra birlik ve beraberliği yansıtan ifadeler yer almaktadır.
Ulu Önderimiz Atamızı dünya tanımış ve kendilerine örnek almışlardır. Ölümünün 81 yıl dönümde onu asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.
Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.
Sözlerimi Atamızın bir seslenişi ile bitirmek istiyorum:
Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu sonsuza kadar yaşatacak olan sizlersiniz.
Bütün okuyucularıma Saygı ve sevgiler
Abdurrahman Balcılar
Not: Bu hafta Ekspres Aydın mahalli gazetesinde yayınladığım köşe yazım.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir