Yaşanmış Bir Hikayeden Sinema Filmi “Ayla”

Sinema

Ayla, 1950 yılında Kore Savaşları sırasında yaşanmış gerçek olaylardan esinlenen bu yürek sızlatan drama, savaşın ortasında Koreli bir yetimi kurtarıp onunla bağ kuran bir astsubayın hikayesini anlatıyor.

Anlatmakla olmaz, seyretmek lazım. 1950 yılında Kore’ye gitmiş 25 yaşındaki Türk astsubaylarından Süleyman’ın bir Koreli kız çocuğunu bulup 1,5 yıl yanında bir baba şevkati ile bakmasının öyküsü anlatılıyor.

Süleyman Astsubay ve Küçük Ayla bir davette dans ederken.

Türk birliğinin ülkemize dönmesinde sırasında büyükçe bir bavul içinde gemiye bindirmek ister ama olmaz.

Gözyaşları içinde baba beni bırakma diyen Aylayı “Söz” bir gün döneceğim der ama bu sözünü 60 yıl sonra gerçekleştirebilir.

Seul Ankara Parkında buluşurlar. Yıllar sonra  Süleyman Astsubayın manevi kızı Ayla ile buluşması görülmeye değerdi. Ayla manevi babası Süleyman’a sarılır. Baba diyerek hıçkıra hıçkıra ağlar.

“Babalar evlatları için mücadele ederler, onlara verdikleri sözler için yaşarlar.” demişti.

Süleyman ve Kızı Ayla 60 yıl sonra, 10 Nisan 2010 tarihinde Seul’de buluştular ve bir daha hiç ayrılmadılar.

Gerçek Süleyman Astsubay ve Ayla 60 yıl sonra tekrar birlikte.

Bugün unıcef’in rakamlarına göre dünya üzerinde tıpkı Ayla gibi 28 milyon savaş mağduru çocuk var ve bunların 1,5 milyonu ülkemizde bizimle birlikte yaşamaktadırlar

Savaş ortasında yapayalnız bırakılan Kore’li Ayla Manevi babası Süleyman astsubaya yazdığı şu sözlerle “Seni sanki dün görmüşüm gibi… Halen o nasırlı ellerini hissediyorum. Uzun yaşamalıyız… Sizi her saniye merak ediyorum. Savaşın ortasında bırakılan küçük kızı sonuna kadar büyütüp… Kızın olarak kabul ettiğin için çok teşekkür ederim. Seni seviyorum babacığım. Sağlıkla kal… Senin kızın… Ayla.

Bu güzel yapımı sinemada seyredememiştim. dün Internetten seyrettim. Ne yalan söyleyeyim, ara ara göz yaşlarımı tutamadım.

Herkese tavsiye derim.

Senaryosunu Yiğit Güralp’in yazdığı yaşanmış hikayenin Yönetmeni; Can Ulkay ve yapımcılığını Mustafa Uslu yapmış. Başrollerini; İsmail Hacıoğlu (Süleyman), Ali Atay (Ali), Kim Seol (Çocuk Ayla), Damla Sönmez (Nuran), Lee Kyung Jin (Yetişkin Ayla), Murat Yıldırım (Lieutenant) ve Çetin Tekindor (Süleyman) rol almışlardır.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter : abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Şahsi Blog: Abdurrahman Balcılar Blog Sayfası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir