Meteorolojinin Yanılgısı Aydın’lı İncirci’lere Kırbaç Etkisi Yaptı!

Güncel

Aydın İncirliova ve Germencik, bilhassa dağ köyleri en kaliteli kuru incir üreticisidir. Şu günler tam sezon ortası. Kuru incirler yağmur yağmaması, ıslanmaması lazımdır. Islanan incirin kalitesi bozulur. Bu nedenle çiftçinin gözü havada, kulağı meteoroloji’dedir.

Geçen hafta Meteoroloji haftalık hava tahminlerinde 28 Ağustos Salı günün Germencik ve havalesinde şiddetli sağanak yağış verdi. Bu tahmin Kuru İncir Üreticisine kırbaç etkisi yaptı. Hani ata binince bir kırbaç şaklatırsın, at dörtnala koşar ya… Aynen öyle. Herkes arı gibi gece-gündüz çalışarak yere dökülen kuru incirleri topladı. Hatta ağaç başında olgunlaşan Kuru İncirler de toplandı.

Dün beklenen o yağmur yağmadı. Çıkan poyraz yağmur bulutlarını dağıttı. Çiftçi derin bir nefes aldı, oh dedi. Bu gün de meteoroloji sağanak yağmur gösteriyor ama, poyraz var, yağmur yağacak gibi gözükmüyor. Genellikle bizim meteoroloji hava tahminlerinde yanılmaz ama, dün yanıldı. Çiftçi için iyi oldu, bir haftada toplayacağı inciri 2 günde topladı.


Aydın bilhassa Germencik dağlarında (Dağyeni, Selatin, Çamköy, Dampınar ve Habipler) yetiştirilen kuru incirler, oldukça kalitelidir.

Yere dökülen ve ağaçta düşürülen incirler sergilerde kurutulur.

Kuruyan incirler sergiden alınır, seçilir, kalitesine göre ayrılır. Birinci, Natrol, Çatlak ve Hurda olarak ayrılır.

Bu yıl kaliteli incir, toptan tüccar tarafından 15 – 20 Lira arasında alınıyor. Yemeklik kaliteli incir 30 – 35 TL civarında.

 

 

Aydın Lokumu diye tabir edilir kuru incirler. Kışın insana enerji veren çok güzel bir besindir. Hele ceviz ya da susam dövmesi ile yerseniz tadına doyum olmaz.

Netice itibariyle kuruyan incirler ıslanmadan toplanması lazım. Bu nedenle çiftçi incir mevsiminde yağmur istemez.

15-20 Gün yağmur yağmaz ise çifti tüm ürünü toplamış olacak.

Bol bereketli, Aydın yöresinde yağmursuz günler dilerim.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter : abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Şahsi Blog: Abdurrahman Balcılar Blog Sayfası

 

*Şahsi Blog sayfamda ve Milliyet Blog’da yayınlanan blog yazıları büyük bir çalışmanın ürünü olup, izinsiz ya da kaynak göstermeden alıntı yapılamaz. Aksi halde kanuni işlem yapılır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir