Dağyeni Köyünde asker uğurlama gecesi,

Gelenekler

03 Kasım ’13

Kategori
Gelenekler
Dağyeni Köyünde asker uğurlama gecesi

Serhat Bozbey, Onur Kaya, Sergen Kaya, Şenol Avcu ve Hasan Bircan.


Her yıl asker alma döneminde aynı tertipler aynı zamanda askere alınırlar. Askerlik şubelerinden sülüslerini alan askerler, 15 gün önceden kendilerini askerlik ruhuna hazırlarlar. Bilhassa asker ailelerinin yakınları her öğünde gençleri, veda yemeğini alırlar. Bu yemeklere tüm grup beraber gider. Yemekler geleneksel köy yemekleridir, pilav üstü tavuk kızartma, patlıcan-biber kızartma, sarma, tatlı olarak zerde ya da sütlaç verilir. Köyde aynı tertip olanlar her yıl farklılık gösterir. Eskiden 10-15 kişiler civarındaydı. Köy nüfusunun azalması ya da Üniversite eğitimine gidenler nedeniyle bu sayı azalmaktadır.

AydınGermencikDağyeni Köyü’nde, bu yıl askere gidecek genç 5 kişidir. Köyden ailelerinden ayrılmadan son hafta sonu asker eğlence gecesi yaparlar. Aynen düğünlerde olduğu gibi çalgılı bir balo gecesi olur. Gelin damat yerine, sahnede askere gidecek gençler olur. Amaç eğlence ve moral gecesidir. Nişanlı olanlar, nişanlısı ile dans eder. Burada her türlü oyun çeşidi vardır. Dans, zeybek, horon, çiftetelli, mastika ve akla gelen her türlü oyunlar. Sahneye çıkan gencin omuzuna oyalı yazma, yemeni yada çember asılır. Bu toplanan yazmaları her genç kendi alır. Ayrıca oyuncuya dolar atmak adettir. Verilen bu paralar çalgıcıya gider. Eğlence gecesi geç saatlere kadar sürer gider.

Asker uğurluma günü sabahı köy çıkışındaki meydanda bütün askerler ve köylüler toplanır. Asker uğurlamamerasimine, yakınları anne, baba, kardeşleri, akrabaları ve kısacası tüm köy halkı gelir. Önce köy imamı kuran okur, arkasından uğurlama duası okunur. Daha sonra askere gidecek tüm gençler sıralanır. Tüm köy halkı tek tek elerini sıkar ve öpüşerek veda ederler. Bu esnada duygusal anlar yaşanır. Bilhassa oğlan anneleri oğullarını sarılır ve bırakmaz istemezler. Ağladıkça, gözyaşları sel olur. Vedalaşma bittikten sonra, askerler araçlarına bindirilir, kornalar çalarak köyden ayrılırlar.

Dün gece askere gidecek 5 genç veda gecelerini yaptılar. Hasan BircanSerhat BozbeySergen Kaya,Onur Kaya ve Şenol Avcu doyasıya eğlendiler, Askerlik öncesi moral depoladılar. Salı günü de uğurlama töreniyle Vatani görevlerini yapmak üzere uğurlanacaklar. Burada el öpüp vedalaşan askerlere haçlık olarak para vermek adettendir.

İşte Dağyeni Köyünde asker uğurlama gelenekleri böyledir. Ha bizde bir adet daha vardır, askerlik yapmayana kız vermezler.

Ben de gençlerimize; “Güle güle gidin, şimdiden hayırlı tezkereler. Bu Vatan siz gençlerden hizmet bekliyor.” Diyorum.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir