Kredi Kartı kullanımda nelere dikkat edilmeli!

Genel

10 Ocak ’14

Kategori
Ekonomi – Finans
Kredi Kartı kullanımda nelere dikkat edilmeli!

Kredi kartı kullanımı günümüzün vazgeçilmezi olmuş. Ülkemizde milyonlarca kişi bugün kredi kartı kullanmaktadır. İnsanlar cebindeki nakit parayı sarf etmekte biraz daha sıkıdırlar. Cüzdandaki kredi kartını kullanmak, paradan çok daha cazip gelir. Sanki kartı o ödemeyecekmiş gibi. Bu nedenle kart kullanmak çok yaygınlaşmıştır. Zaten bankalar da kart kullanımı teşvik etmektedir.

Şayet kart kullanma da işi abartırsanız sıkıntı çekeceğiniz doğaldır. Bugün ülkemizde 700 bin kişi kartlarını ödeyemez durumdadır. 2013 yılında 450 bin kişi kredi kartlarını ödeyememiştir. 2013 yılının ağustos ayına göre 8 aylık devrede ödenmeyen kart toplamı 81 milyar lira civarındadır.

Bu nedenlerden dolayı BDDK Kredi kartlarının kullanımıyla ilgili birtakım sınırlamalar getirmiştir. Henüz taslak halinde olan tasarı önümüzdeki günlerde yasallaşacaktır.  Yeni tasarı, taksit sayılarında sınırlandırmalar getiriliyor. Tasarıya göre genel taksit sayısı 9 ay olurken, elektronik, kuyumculuk ve iletişimde taksit sayısı 6, beyaz eşya ve mobilyada 12 ile sınırlandırılıyor. Gıda ve akaryakıtta taksit yok. Burada hedef biraz da halkımızı tasarrufa yönlendirmek.  Bu tasarı ay sonuna kadar kanunlaşacak.

Diğer taraftan BDDK’ ın “Banka Kredi Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmenlikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmenlik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

İlk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin tüm kart ve kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama ne gelirinin iki katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 4 katını aşamayacak. Ayrıca asgari ödeme tutarlarında da değişiklik yapıldı. Kredi kart limiti 15 bin liraya kadar olanlarda harcama tutarının % 25’den % 30 çıkartıldı. 15 bin liradan yüksek limitli kartlarda, harcamanın %30’dan, 35’e çıkartılmış. Bu şartlar kart sahiplerine, bir yazı ile bildirilecek ve kredi kartı sözleşmelerinde bu husus belirtilecekmiş. Bin liranın üzerindeki kart limitleri, aylık ve yıllık gelir düzeyleri kart hamili tarafından beyan edilen bilgiler dahilinde tespit edilecek. Kart halinin kredi ödeme performansı, varlık ve yükümlülükleri, sosyal statüsü, eğitim düzeyi, yaşı ve benzeri ödeme gücüne göre tespit edilecektir.

Kart limitlerinin, gelirinin 4 katını aşması durumunda limit artışı yapılmayacaktır.  Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarını üç kez ödemeyenlere, bir daha nakit kullanımı yaptırılmayacaktır. Borcun tamamı kapatılıncaya kadar, nakit kullanımı ve kart kullanıma tamamen kapatılacaktır.

Kredi kartları ile ilgili bu bilgileri verdikten sonra kullanıcılara nacizane önerilerim:

  1. Ödeme gücünüzün dışında yüksek limitli kredi kartı almayın.
  2. Sadece bir, azami iki kredi kartına sahip olun.
  3. Aylık kart harcamalarınızı, aylık geliriniz %35’ ini geçirmeyin.
  4. Nasıl olsa öderim deyip de, kartınızı çok uzun vadeli taksitlendirme yaptırmayın.
  5. Daha sonraki yapacağınız taksitlendirmelerde önceden gelen taksit tutarlarını hesaba katınız.
  6. Kesinlikle şahsi kredi kartlarınızı arkadaşını, akrabanız dahi olsa kullandırmayın. Ödenmemesi hainde sorumluluk kesinlikle kart sahibine size aittir.
  7. Kredi kartı ile alışverişlerde, vade farkı koydurarak taksitli alışverişlerden kesinlikle kaçınınız.
  8. Son söz, kredi kartı ile bedava alışveriş yaptığınızı sanmayınız kredi kartı bir ödeme aracıdır. Bedava gibi alır, ödeme gücünüzü aşarsanız, malesef siz de kredi kartı mağdurlarından biri olursunuz.

Unutmayın borç yiyen kendi kesesinden yer.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir