Her Hayvanın yavrusu çok tatlı!

Doğal Hayat / Çevre

13 Ocak ’14

Kategori
Hayvanlar Alemi
Her hayvanın yavrusu çok tatlı!

Bu tatlı buzağı 4 haftalık.


Dört hafta önce başımdan geçen bizim deli düvenin doğum hikayesini anlatmak istiyorum.

Bu tatlı buzağı tam 4 haftalık. Bizimkiler inekdoğuracak kontrol et dediler. Sabah zeytin toplamaya gitmişlerdi. Bana ara ara kontrol et diye tembihlediler. Yengem inek doğuracak diye pek zeytine gitmezdi. Tesadüf ya, o gün gitmişti. Ben öğleden sonra saat 14 gibi baktım. Ne göreyim, bizim inek doğurmuş, yanında ayakta resimde gördüğünüz tatlı erkek buzağı duruyor. Şaşırdım, kaldım.

Demek ki takribi doğum olalı 4 saat olmuş ki, bizim buzağı ayakta. Annesi yalamış, diliyle kurutmuş. Şu büyük Allah’ın işi, doğanın mucizesi. inek kısacık iple bağlı. Doğumu nasıl yaptın, yanına nasıl o yavruyu çektin, yaladın, kuruttun. Bu inek de deli düve. Yani daha ilk yavrulaması.

Hemen cep telefondan bizimkileri bahçeden çağırdım. Çünkü hemen doğumdan sonra ağız sütü dediğimiz ilk sütü annesinden emmesi lazım. Yengem geldi, annesinin memelerine yaklaştırdık, hemen içgüdüsel olarak annesinin memelerini buldu, başladı emzirmeye… Ta ki karnı doyuncaya kadar.

Bizim küçük dana buzağı şimdi tam dört haftalık, tatlı mı, tatlı… Başını okşamadan kendimi alamıyorum. Annesini direk emzirtmiyoruz, sağılan sütten günde özel biberonu ile 2,5 litre süt içiyor. Takribi 12 litrede eve süt giriyor. Yoğurt, çökelek peynir, mayalı peynir yapılıyor. Evde hazır mandıra. Süt, yoğurt ve peynir.

İşte köylerimizin bu avantajı, kendi birtakım yiyecek ihtiyaç maddeleri kendin temin edebiliyorsun, biraz zahmetli olsa da.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir