Muhteşem Yüzyıl Kösem / Safiye Sultan’ın hazin sonu!

TV Programları

Ekran AlıntısıK.S.29.1

Muhteşem Yüzyıl Kösem 29.bölümü dün akşam Star Tv ekranlarındaydı. Safiye Sultan’ın hazin sonunu izledik. Ve böylece Safiye Sultan karakterini can veren Hülya Avşar diziden ayrılmış oldu.

Artık dizi Hülya Afşar’sız devam edecek. Reytinglerde AB’de 4,03 ile 3.sırada. Total’de 2,52 ile 12.sırada olduğunu gördük.

Sultan Osman seferde, hem düşmanları hem de Yeniçerilerinin kendisine olan isyanı ile uğraşır.

Hümaşah annesi Safiye Sultana kardeşi İskender’in gemide öldüğünü, Zülfikar’ı inandığını, af edilmesini ister. Safiye Sultan, her şey bitti diyerek kızını öper. Odasına çekilir, Bülbül Ağaya Köseme git, kendisini beklemesini söyle.

Safiye Sultan, saraya gider. Haremden geçerken eski günleri hatırlar, yüreği burkulur. Cennet’e birazdan Kösem gelecek, bize iki kahve hazırlayın. Elinde zehir dolu yüzüğü kontrol eder. Kösem gelir, yalnız kalırlar.

Cj9dBJuW0AAXv4j

Safiye Sultan, kısaca geçmişin muhasebesini yapar. Ne yaptıysak hanedanımız için yaptık. İskender’imi sen elimden aldın. İçtiği zehrin tesiri ile nefes alışları sıklaşır. Avucundaki yüzüğü Kösem’e uzatır.

CkAS-HUUUAAk6p1

Bir zamanlar sana bu yüzüğü hak eden sultanlar takabilir demiştim. Yüzüğü uzatır, öylece kalakalır. Hemen hekim çağrılır. Gelen Bülbül Ağaya seni azat ettim. Gözleri açık, Bülbül’ün omuzuna yığılır kalır. Ölür. Cenazesi saraydan bir saltanatla çıkartılır.

Ekran Alıntısı K.S.29.8

Kazılan mezara dualarla defnedilir. Kızı Hümaşah Sultan da son duasını yapar çekilir. Eski emektar Hacı Ağa ile has adamı Bülbül Ağa mezarı başında son dualarını yaparlar.

Cj2pm20XEAAmPPw

Kösem, babamı, oğlumu Safiye Sultan yüzünden kaybettim. Güzelliğini, zekasını hayrandım. Halime bundan sonra ne yapacağımızı konuşalım.

Ekran AlıntısıK.S.29.2

Sultan Osman da Yeniçerinin baskısına dayanamaz, çadırından çıkar onlarla konuşur. Düşman ile sulh yapıp payitahta dönmeye karar verir. Yaptığı konuşma asker arasında coşku yaratır. Karar verir, dönünce Yeniçerileri tasfiye etmek düşüncesindedir. Kösem Sultanı da sürgün etmek ister.

Sultan Osman saraya döner. Hümaşah ve Zülfikar ile konuşur. Osman hacca gideceğini söyler. Amacı Şam’a kadar gidip kendine bağlı yeni bir ordu oluşturmaktır. Yeniçeri Ocağını tasfiye edecektir. Şeyülislam Esad da hac işine karşı çıkar. Önce karşıya geçip, orada şehzadelerini bekleyecek, onları da alıp Anadolu’ya gidecektir. Bu arada Melek Sima’dan oğlu Şehzade Ömer, kazaen ölür. Bu Dilruba’nın oyunudur. Şahzadeyi ortadan kaldırıp, zindandaki Mustafa’yı padişah yapmaktır. İş Kösem’e yıkılır.

Kösem Sultan’ın sürgün edilmesini yeniçeri karşıdır. Sultan Osman bu durum nedir diye karşılarına çıkar. Yeniçesi ağası Mansur ve askerler kılıçlarını Osman’a çekerler.

Ekran AlıntısıK.S.29.4

Durumu Kösem müdahale eder. İçeride konuşalım diyen Kösem’e Osman, derhal payitahtı terk edin diye emir verir. Kösem, evladımı öldürmene rağmen bir an bile sana zarar vermeyi düşünmedim. Birazcık hakkım varsa sürgün kararını gözden geçir. Osman, keşke bunu arkanızda yeniçeriler olmadan söyleseydiniz.

Ekran AlıntısıK.S.29.5

Osman’ın gözdesi Akile Hamım, bir şehzade, bir de sultan olmak üzere ikiz doğurur. Sultan Osman’ın hacca gitme niyeti Mansur Ağaya bildirilir. Yeniçeriler arasında isyan çıkar.

Sultan Osman, Üsküdar’a geçer. Yanında, kardeşleri ve şehzadeleri de götürecektir. Kösem kellesi alınacak paşaların listesini verir. Şehülislamdan fetva alınmasını ve Osman’ın hacca gitmesinden vazgeçirilmesini ister.

Cj-OQpuWsAAlcDa

Yeniçeri saraya yürür. Önce Şehülislamdan fetva alınacaktır. Sultan Osman yanında güvendiği Zülfikar ile Üsküdar’dadır.

Yeniçeri çarşı pazarı, esnafın dükkanlarını yakıp yıkarlar, yağmalar başlar. Bu bir isyandır. Osman’ın saraya dönmesini yanındaki paşalar ister.

Şeyzadeler Cennet Kalfanın yardımı ile, küfelere konarak saraydan kaçırılır, eski saraya götürülür.

Cj-OsQcWUAAnBQ_

Osman tekrar saraya döner, Şehzadelerin kaçırıldığını dönünce çok sinirlenir. Yeniçeri saray etrafında ayaklanmaya devam eder. Padişah ile konuşmak, taleplerini kabul ettirmek isterler. Osman, huzura heyeti kabul etmek zorunda kalır.

Ekran AlıntısıK.S.29.6

İdamı istenenlerin listesi Osman’a verilir. Padişah listeyi yırtar atar. Ulema bir odaya kapatılır. Ulema heyeti dönmeyince asiler avluya kadar girerler. Padişahı koruyan Sipahiler ile yeniçeriler karşı karşıya kalır. Osman yukarıdan biraz da korku içinde onları seyreder.

Şehzade Mustafa’nın kaldığı zindanın kubbesinden bir asker iner. Bizi valideniz Halime Sultan gönderdi. Sizi tahta çıkarmak isteriz, der.

Zülfikar, asilerin Şehzade Mustafa’yı başa geçirmek istediklerini Sultan Osman’a bildir. Osman vaziyeti görünce asilere isteklerini verilmesini söyler. Verilen paşalar linç edilir.

Kösem isyanın kontrollerinden çıkmasını çok sinirlenir. Sultan Mustafa isyancıların huzuruna çıkartılır. Mustafa çok şaşkındır. Osman’ın da oraya getirilmesi istenir.

Halime, Kösem’e şehzadeleri karşılığında evladı Mustafa’nın tahta çıkmasının kabulü şartı koyar.

Osman kılıcını çeker, onlarca isyancı yeniçeri ile karşı karşıya kalır. Bu Osman’ın sonu olacak demektir.

Ve 29.bölüm burada sona erer.

Ekran AlıntısıK.S.29.SON

Şimdi ne olacak, Osman isyancıların kılıç darbeleri ile ölecek. Kösem Sultan oğullarının canı karşılında Deli Mustafa’nın tekrar tahta çıkmasını izin verecek. 2.Mustafa devri başlayacak.

Ekran AlıntısıK.S.29.KP

Safiye Sultanımız (Hülya Afşar) da diziden ayrıldı. Oğlu İskender’in ölmesi onu hayattan kopardı. Zehir içerek ölmeyi tercih etti. Çok acı çekti, Kız Kulesinde hapis yattı. Bu da Safiye Sultan’ın Hazin sonu oldu.

Haftaya yanılmıyorsam 30.bölüm sezon finali olacak. Muhtemelen de yeni sezonda kaldığı yerden devam edecektir. Ben diziyi kaçırmadan izliyorum. Tarihi hatalar olabilir. Mekanlar ve saray sahneleri çok muhteşem. Kostümler de öyle… Bilhassa haremdeki cariyelerin, yeniçerilerin, Kösem’in giydiği kıyafetler… Diziye çok emek veriliyor ve de masraf ediliyor. Dizi yayına başlamadan öncesinden başlayan kötü propaganda nedeniyle izleyiciyi diziden soğuttular. Bence dizi 10 üzerinden 8. Bu da demek ki seyredilir.

İyi Seyirler.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilarblog.com

Not: Görseller myyKosem Twitter sayfasından ve tarafımdan diziden kopyalanarak alınmıştır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir