Şehzade Mehmet’in katli, Kösem’i yıktı. Çığlıkları saray koridorlarını çınlattı!

TV Programları

CjZXI_wXIAIQVRJ

Muhteşem Yüzyıl Kösem, dün akşam 28.Bölümü ile ekranlarımızdaydı. Sultan Osman, Şehzade Mehmet’in katli vaciptir icazetini alır ve Mehmet’i huzuruna çağırır. Gözü önünde boğularak öldürtür.

Kösem’in çığlıkları saray koridorlarını çınlattı, bütün yeniçeri askerinin gözlerinden yaşlar döküldü.

Dün akşamki Galatasaray – Fenerbahçe Ziraat Türkiye Kupası final maçı nedeniyle dizi reytingleri düşüktü. Kösem, AB’de aldığı 3,98 reytingle normal sırada 4.sırada, dizilerde ise ilk sırada yer aldı. Total grubunda ise 17.sırada yer aldı.

Gelim bu haftaki bölüme:

Kösem haberi alır almaz saraya, Zülfikar ile gelir.

 

CjYR1zXWUAAuQyj

Kapıda yeniçeriler de bekliyordur. Ama iş işten geçmiştir.

CjZrj0wWkAAkB04

Sultan Osman huzuruna çağırdığı kardeşi Mehmet ile konuşur.

CjShEX1WsAEIL18

Geçmişteki av olayından söz eder, ben sözümü tutum sen tutmadın diyerek sarılır.

CjZu6i_W0AAsUmO

Sonra da cellatlara katlini emreder, huzurunda boğularak öldürülür.

CjZnf4MXEAAGz9T

Sultan Osman’ın gözlerinden timsah gözyaşları dökülür.

Ekran AlıntısıKÖSEM.28.2

Kösem Sultan, yerde yatan oğluna sarılır. Kahrolur, çığlıkları saray koridorlarında yankılanır.

CjZD9XJWkAEW8HT

Kösem Sultan’ın kara günüdür. Oğlu Mehmet’e sarılır, okşar. Kösem’in yakarışları, yeniçerilerin yüreklerini dağlar. Onlar da, şehzadeleri için göz yaşı dökerler.

Ekran AlıntısıKÖSEM28.4

Mehmet’in katlinden sonra İstanbul üzerine yağan kar, gelen kara kışa Sultan Osman sebep olduğu söylenir. Osman da kardeş katlini başlattığı için, Allah’ın kendisini lanetlediğini inanır. Kış fırtınası Sultan Osman’ın içinde de başlar. Bütün İstanbul’da açlık, hastalık, yokluklar baş gösterir.

Kösem, kocası Sultan Ahmet ve Mehmet’in türbesini ziyaret gider. Üstüne Osman da gelir. Konuşurlar, Mehmet’in ölümüne siz sebep oldunuz validem diyen Osman’a ben sizin validen değilim artık, hareme kapattığın evlatlarımı dokunursan, kimseye bırakmam ben alırım canını…

CjZ2s5qUUAEc3xt

Safiye Sultan’a ziyarete gelen Zülfikar, Osman’ın sonunun geldiğini Yeniçeri ocağının kaynadığını, tahta ekber ve erşed olan İskender’in çıkmasını önerir. Zülfikar, şehzade İskender’in elini öperek bağlılığını belirtir. Kösem, İskender’in sağ olduğunu, Safiye Sultan’ın onu tahta geçirmek istediğini bilir. Bu durumu halime Sultan ile konuşur.

CjZ41ppUgAEW8uU

Soğuk ve karlı geçen kış hastalığı ve kıtlığı beraberinde getir. Halk Kösem Sultan’dan yardım ister. Sultan Osman da sokakları dolaşarak, bu rezaleti gözleriyle görür. Osman, Şeyhülislam Esad Efendinin kızı ile tanışır. Kösem açlara çorba dağıtır. Kösem, Sultan Osman’a fetva veren haini bulur, Taşköprülü Zade efendiden hesap sorar. Herkesin yaptıklarının bedelini ödeyecek, evvela sen…

Sultan Osman Şeyhülislam Esad Efendiyi kendisine desteklemesi için, kızı Akile ile evlenmeye karar verir. Esad Efendi kabul etmese de emrivaki yapar, nikah kıydırır.

Ekran AlıntısıKÖSEM28.6

Melek Sima, Osman’a kırgındır. Osman siyasetten kıyılmış bir nikah olduğunu söyler.

Sultan Osman’ın sefere çıkması beklenir. Bahar gelir. Sultan Osman’ın seferden dönememesi için Safiye Sultan planlar hazırlar. Ulemayı toplar, oğlu Şehzade İskender’in yaşadığını, padişah olmasını ister.

İskender Kösem’in karşısına geçer, başıma ne geldiyse senin yüzünden geldi. Evlatların için tehdit olarak gördüm. Ben yaşadığım müddetçe kaybedeceksin. Evlatlarını idam edeceğim, sen yapayalnız kalacaksın.

CjZ_8m7VAAAxPxP

Padişah Osman seferdedir. Yeniçeri kaybeder, geri çekilir. Ulufe alamadıkları için yağma yağma yaparlar. Yeniçeri arasındaki huzursuzluk isyana doğru gitmektedir. Sultan Osman yeniçerinin haddini bildirmek ister. Çadırından çıkar, askere hainlerin idam edileceğini söyler. Hainlerin kelleri uçurulur.

CjTjwDIWUAAY78m

Safiye Sultan Bülbül Ağa ile saraya giderken, yolda Davut Paşa arabası durdurur, Safiye Sultan derdest edilir. Halime Sultan, Safiye Sultanı sorguya çeker. İskender’in yerini söylemesini ister. Bülbül Ağa, Zülfükar’dan Safiye Sultan’ı kurtarması ister. Ama Safiye Sultan, boğularak idam edilmek üzeredir.

CjZyabQWkAEbt8S

Son anda Zülfikar müdahale der, kurtarır. İskender’in payitahtı terk etmesi sağlanır. Safiye İskender’in canını Zülfikar’a emanet eder. İskender gemi ile gönderilir. Hümaşah Sultan ve Zülfikar onu yolcu ederler. İskender’in yanında babasının kılıcı ve kaftanı olan bir de sandık vardır. Bu bir tuzaktır, sandığı açar, ve ateş alır. Bu işte de Kösem’in parmağı vardır. Koca gemi yanar. Hümaşah çılgına döner, Zülfikar’a sen mi yaptın diyerek hesap sorar.

Diğer tarafta, cephede yeniçeri isyandadır. Padişahın otağına doğru harekete geçerler. Sultan Osman dertleri neymiş bakalım deyip çadırından çıkar. Ne söyleyeceksiniz yüzüme söyleyin. Askerin eli kılıcındadır. Ve burada 28.bölüm sona erer.

Ekran AlıntısıK.S.28.SON

Sultan Osman yeniçeriler tarafından katledilecek mi? Haftaya hep birlikte göreceğiz.

Tims Productions konuyu gayet güzel işliyor. Benim anlamadığım Osmanlı da kadın sultanlar bu kadar mı etkin rol oynamış. Hadi Kösem’i biliyoruz. Bir tarafta Safiye Sultan, diğer tarafta Halime Sultan! Benim asıl merak ettiğim Kösem Sultan’ın sonu ne olacak?

Keyifli Seyirler

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilarblog.com

 

Not: Görseller myyKosem Twetter sayfasından ve tarafımdan diziden kopyalanarak alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir