Cannes Film Festivali’nde Türk yönetmene destek!

Sinema

rezzan yeşilbaş

Rezan Yeşilbaş’ın ilk uzun metrajlı filmi Yatılı Okul, 69. Cannes Film Festivali’nin ortak yapım platformu L’atelier’ye seçildi.

2012 yılında, Be Deng (Sessiz) adlı kısa filmi 65. Cannes Film Festivali’nde, kısa metraj yarışmasında Altın Palmiye ile ödüllendirilen Rezan Yeşilbaş’ın ilk uzun metraj filmi Yatılı Okul, bu yıl 11-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen 69. Cannes Film Festivali’nde Cannes Atölye-Cannes L’atelier’e seçildi.

Senaryosunu da Rezan Yeşilbaş’ın yazdığı Yatılı Okul, yönetmenin kısa filmi Sessiz gibi, Diyarbakır’da 80 darbesi sonrasında geçiyor. Film, 15 yaşındaki Şiyap ve kardeşlerinin gittiği yatılı ilköğretim bölge okulunun, darbe sonrasında bu okula atanan asker kökenli yönetici ve öğretmenler tarafından yavaş yavaş bir kışlaya dönüştürülmesini konu alıyor. Filmin çekimlerine Eylül ayında başlanacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında katıldığı Antalya Film Forumu’nda Kurmaca Pitching Platformu’nda Finansal Destek Ödülü kazanan Yatılı Okul, L’atelier’de, uluslararası ortak yapımcılara, satış ajansları ve dağıtımcılara sunulacak.

yatılı okul-afiş

Editöre not: Cannes Atölye-Cannes L’atelier hakkında:

Cannes Film Festivali bünyesinde 2005 yılında uluslararası pazara hitap eden nitelikli film projelerini desteklemek amacıyla kurulan L’atelier’ye her yıl, dünyanın farklı bölgelerinden 15 proje seçiliyor. Seçilen projelerin yönetmenleri ve yapımcıları Cannes Film Festivali’ne davet edilerek, sinema endüstrisinin farklı alanlarında uzmanlaşmış profesyonellerle tanışmaları, projelerinin gelişimi için yararlı temaslar kurmaları ve toplantılar yapmaları sağlanıyor. L’atelier programı, yönetmene ve yapımcılara, uluslararası finansmana erişim ve filmlerin üretim sürecini hızlandırma açısından dünya sinemasının en önemli ortak yapım platformları arasında yer alıyor.

Kısa Film: Sessiz – De Deng 2016                                Yeni Filmi: Kor  –  2016

20136712.jpg-c_120_160_x-b_1_CCCCCC-f_jpg-q_x-xxyxx 299455.jpg-c_120_160_x-b_1_CCCCCC-f_jpg-q_x-xxyxx

Rezan Yeşilbaş kimdir?

239212 rezzan yeşilbaş

1977 doğumlu. 2008’de Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Tv bölümü mezunu olan Yeşilbaş, kendi kısa film projelerini yürüttüğü sırada Zeki Demirkubuz’un da asistanlığını yapmıştır. “Kadın Üçlemesi” adlı projesinin ilk filmi “Hüküm” yurt içi ve yurt dışı pek çok festivalden ödüllerle döndükten sonra üçlemenin ikinci filmi olan “Sessiz/Be Deng” resmi seçkide gösterildiği 65. Cannes Film Festivali’nden Kısa Film dalında Altın Palmiye ile döndü.
Lezan Yeşilbaş’ı başarılarından ötürü tebrik eder, Ülkemizi yurt dışında temsil eden tüm Yapımcı, Yönetmen ve de Oyuncularımızın başarılarının devamını dilerim.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilarblog.com

Not: Haber: Ay Yapım – Persona Sanat Basın Bülteni.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir